Dogodki v septembru: Dogajanje, ki ga ne smete zamuditi!
Dogodki v septembru: Dogajanje, ki ga ne smete zamuditi!

Dogodki v septembru: Dogajanje, ki
ga ne smete zamuditi!

Ko se poletje počasi preveša v jesen, Slovenija zaživi v pestri mešanici koncertov, festivalov, kulinaričnih dogodkov in športnih tekmovanj. September je idealen čas za doživetje najboljšega, kar lahko država ponudi, od glasbenih nastopov svetovnega razreda do tradicionalnih praznikov kulturne dediščine in razburljivih športnih dogodkov. Ne glede na to, ali ste ljubitelj glasbe, gurman ali iskalec avanture, se za vsakogar najde nekaj. Tukaj je vodnik po 10 večjih dogodkih po Sloveniji v septembru, ki jih ne boste želeli zamuditi!

47. Ribniški semenj

1.september 2024
Ribnica

Ribniški semenj vsako leto v širšem centru Ribnice pričara edinstveno sejemsko izkušnjo saj se odvija na mestnih ulicah. Obiskovalcem ponuja celodnevno doživetje, kjer v različnih oblikah prepleta družabnost in poslovne ter trgovske odnose, prednostno pa prikazuje predvsem znanje domačih priznanih rokodelskih mojstrov in opominja na njihovo družbeno in gospodarsko vlogo. Ribniški semenj je prav zato etnološka posebnost v slovenski deželi, ki ji po številu razstavljavcev in velikosti ni para.
Več na www.ribniski-sejem.si.

Tartini festival

do 8. septembra 2024
Piran in Koper

Praznik klasične glasbe v čast skladatelju Giuseppeju Tartiniju z nastopi v čudovitem obalnem mestu Piran​. Poleg Tartinijevih del festival predstavlja tudi dela drugih velikih svetovnih in slovenskih skladateljev ter dela sodobnih ustvarjalcev, ki jih navdihuje Tartinijeva umetnost. Na festivalu imate priložnost videti in slišati, kako zveni znamenita Tartinijeva violina, ki pod prsti vrhunskih glasbenikov vedno znova navdušuje.
Več na tartinifestival.org.

51. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine

6.– 8. september 2024
Kamnik

Največji slovenski etnografski festival, ki prikazuje narodne noše, ljudsko glasbo in plesne točke​, se bo odvijal prvi vikend v septembru. Srednjeveško mesto v naročju Kamniško-Savinjskih Alp bo obarvano s predstavitvijo bogate oblačilne dediščine. Zaznamovano bo z vrsto dogodkov, katerih rdečo nit predstavlja želja po tem boljši predstavitvi pestre etnološke dediščine, povezane z oblačili, pesmijo, plesom in glasbo.
Več na narodnenose.si.

Ptujske igre

7.september 2024
Ptuj

Doživetje zgodovine s skupinami, ki ohranjajo tradicijo in kulturo srednjega veka. Prihajajo od blizu in daleč, iz Slovenije, Hrvaške, Slovaške, Avstrije in nemškega pobratenega mesta Burghausen. V mestu zaživi srednjeveška tržnica. Dogajanje vsako leto obogatijo likovna kolonija, podelitev nagrad vinarjem in glasba na magičnih glasbilih na gradu. Program se začne s sprehodom skupin po mestu, ki se nato srečajo na Mestnem trgu. Popoldan bodo igre na turnirskem prostoru na Ptujskem gradu.
Več na visitptuj.eu.

14. festival prekmurske šunke in prekmurske gibanice

7.september 2024
Murska Sobota

Festival prekmurske šunke in prekmurske gibanice je edinstvena kulinarično etnološka prireditev v Murski Soboti, ki obiskovalcem ponuja razstavo in pokušnjo prekmurskih gibanic proizvajalcev iz celotne Slovenije in prekmurskih šunk domačih ponudnikov. V ponudbi bodo tudi drugi slovenski izdeki z evropsko zaščito ter ekološki izdelki. Na stojnicah bo pestra ponudba kakovostnih domačih prehrambnih izdelkov in mojstrovine prekmurskih rokodelcev. Del dogajanja od 10. do 20. ure bo prikaz priprave prekmurske gibanice. Zanimiva bo nagradna igra za ugotavljanje teže prekmurske šunke.
Več na www.visitmurskasobota.si.

ZgodoVikend

9.– 18. september 2024
Pivka

Ta festival ob svoji 10. obletnici ponuja bogat program, vključno z vojaškimi simulacijami, razstavami in predstavitvami vojaške zgodovine iz različnih obdobij v živo. Park vojaške zgodovine tudi letos na tretji septembrski vikend, tokrat med 13. in 15. septembrom 2024, kot osrednji muzejski dogodek leta in največji vojaško-zgodovinski dogodek na nacionalni ravni pripravlja ZgodoVikend! ZgodoVikend, ki je z novo preobleko nasledil nekdanji Festival vojaške zgodovine, je zasnovan kot večdnevni sklop dogodkov, namenjen intenzivnemu spoznavanju in doživljanju zgodovine.
Več na www.parkvojaskezgodovine.si.

Festival Maribor

11. – 22. september 2024
Maribor

Festival Maribor je eden najpomembnejših festivalov klasične glasbe v Sloveniji in pritegne mednarodne talente za vrsto osupljivih nastopov. Program vključuje orkestralne koncerte, komorno glasbo in solistične nastope, ki se odvijajo na zgodovinskih prizoriščih po Mariboru. Festivalska mešanica tradicionalnih in sodobnih skladb zagotavlja dinamično glasbeno izkušnjo tako za izkušene ljubitelje klasične glasbe kot za nove poslušalce.
Več na www.festivalmaribor.si.

66. Kravji bal v Bohinju

15.september 2024
Bohinj

Kravji bal je najstarejša prireditev, ki je bila do petdesetih let predvsem praznik za domačine, ki so se skupaj s planšarji in gostinci veselili ob koncu turistične in pašne sezone. Turistično društvo Bohinj prireditev organizira sedaj že več kot 60 let. Na prireditvi sodelujejo planšarji, ki z višje ležečih planin privedejo okrašene trope živine in na ramenih prinesejo “basengo” – vse, kar potrebujejo za izdelavo sira in druge stvari, ki so potrebne za življenje na planini. V idiličnem Ukancu v ta namen vedno poskrbijo za bogat program z dobrim ansamblom, folkloro in godbo na pihala ter za dobro domačo hrano in pijačo. Kravji bal je pravi bohinjski praznik, ki ga ne smete zamuditi.
Več na tdbohinj.si.

Julian Alps Trail Run

20.- 22. september 2024
Radovljica

Julian Alps Trail Run je največji slovenski trail tekaški dogodek, ki se odvija v objemu Julijskih Alp. Dogodek, umeščen v idilično okolje Triglavskega narodnega parka, je eden mlajših pri nas, a je zaradi izjemne lokacije in slikovitosti tras hitro postal eden od 30 elitnih tekov svetovne serije UTMB. Najdaljša trasa vas iz Radovljice popelje po okolici Julijskih Alp do cilja v Kranjski Gori, pri čemer premagate več kot 5000 višinskih metrov!
Več na trailrun.si.

Festival Najstarejše trte

26.- 29. september 2024
Maribor

Festival Najstarejše trte je vinski, kulinarični in kulturni poklon 450-letni Guinnessovi rekorderki, najstarejši trti na svetu. V času trgatev Maribor postane pravi raj za gurmane, ljubitelje kulture in zgodovine. V mestu in okolici se odvijajo številne prireditve, ki slavijo simbol slovenske žlahtne kapljice, kakovostno gastronomsko ponudbo štajerske prestolnice ter običaje in kulturno dediščino.
Več na www.visitmaribor.si.

Foto: Instagram (@world.oldest.vine)

Naloži več
Zapri