Tudi letos bo meje alternativnih kultur zatresel mladinski festival Kunigunda
Tudi letos bo meje alternativnih kultur zatresel mladinski festival Kunigunda

Tudi letos bo meje alternativnih kultur
zatresel mladinski festival Kunigunda

Kunigunda se že 27-ič vrača v Velenje, rudarsko mesto pa bo z dogajanjem oživila med 23. in 31. avgustom. Festival mladih kultur Kunigunda je največji projekt Mladinskega centra Velenje, ki ga organizira v sodelovanju z mladimi domačini. Je medij za predstavitev nekonvencionalnih in bolj ali manj neodvisnih kulturno-umetniških praks. Ne za težkimi durmi galerij, niti na zloščenem parketu, ampak pod drevesom, na mostu, pod zemljo, na strehi, v podrtiji, sredi ničesar in povsod. “Česar ne doživiš drugje, se ti bo zgodilo tu!“, pravijo organizatorji.

O festivalu

Festival mladih kultur Kunigunda je devetdnevni mednarodni kulturni festival z dvajsetletno tradicijo, ki se v drugi polovici avgusta zgodi na različnih lokacijah v mestu Velenje. Njegovo ime izvira iz lokalne legende. Na Velenjskem gradu naj bi namreč živela prelepa mladenka z imenom Kunigunda, grajska služabnica, ki so jo obtožili čarovništva ter jo za kazen vrgli v vodnjak na gradu. Vse od takrat, naj bi Kunigunda strašila po grajskih sobanah.

Festival, ki ga lokalni mladi v njenem imenu organizirajo že od leta 1998, pa ni nič kaj strašen. Po krivem obdolženi mladenki se želijo pokloniti z mlado kulturo, ki je velikokrat prav tako po krivem obtožena, da ni dovolj kulturna. Tudi alternativna kultura išče svoj prostor pod soncem, tako kot ga je iskala Kunigunda. Festival je možnost, da se kultura razcveti v vsem svojem šarmu, mladostnem zagonu, se razvija in plemeniti, prav tako pa tekom festivala dajejo možnost obiskovalcem, da se z njo spoznajo, spoprijateljijo in v njej uživajo.

Na programu

V središču festivalskega programa so glasbeni koncerti, ki se bodo odvijali vsak večer na različnih lokacijah, med drugimi pa bodo nastopili tudi Jazz Ansambel, Worst (BRA), Bizon (HR), Odpisani, Ivo Dimchev (BG), Ne smetaj, Oh Alien, Leopold I., Neuromancher, Oiee (HU), Gatuzo in Nocturna. Poleg udarne glasbe bodo program dopolnile umetniške razstave, skate sessioni, sejem umetnikov, predstave, družabni dogodki, stand up in filmske projekcije. Celoten program lahko najdete na kunigunda.si.

Več o festivalu Kunigunda najdete na kunigunda.si.

Foto: Instagram (@festivalkunigunda)

Naloži več
Zapri