Na 27. Festivalu slovenskega filma Portorož bo na ogled najnovejša domača filmska produkcija 
Na 27. Festivalu slovenskega filma Portorož bo na ogled najnovejša domača filmska produkcija 

Na 27. Festivalu slovenskega filma Portorož bo na ogled najnovejša domača filmska produkcija 

Med 22. in 27. oktobrom 2024 bo v Portorožu potekal 27. Festival slovenskega filma Portorož. Na novinarski konferenci pred začetkom festivala so direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar, direktor festivala Bojan Labović, vodja strokovnega programa Veronika Zakonjšek in vodja projekta Tjaša Smrekar predstavili novosti in poudarke letošnjega festivala.

Festival slovenskega filma Portorož je pregled nove slovenske avdiovizualne produkcije, ki se zaključi s podelitvijo nagrad za najvidnejše dosežke in najbolj izstopajoče ustvarjalce. Je kulturni in strokovni dogodek, na katerem se srečujejo filmski ustvarjalci, strokovna javnost, poslovni partnerji in ljubitelji filma. Je tudi, kot je povedal Bojan Labović, »eden redkih nacionalnih filmskih festivalov v regiji. Za razliko od nekaterih je “poseben” v tem, da ni namenjen zgolj celovečernim filmom, ampak predstavlja vse filmske zvrsti in formate. Torej bi lahko bil nek moto festivala ‘enakost v različnosti’. Slovenski filmski festival se razvija v soodvisnosti z razvojem slovenskega filma, zato lahko mirno rečemo, da tako kot diha slovenski film, diha tudi njegov festival.«

Festival slovenskega filma Portorož
Odrešitev za začetnike (2024)
Festival slovenskega filma Portorož
Odrešitev za začetnike (2024)
Odrešitev za začetnike (2024)

V letošnji Tekmovalni program se je uvrstilo 72 filmov, ki se bodo potegovali za nagrade vesna, še 27 filmov pa bomo prikazali v okviru Preglednega programa. Nataša Bučar je ob tem povedala, da »Tekmovalni program letošnjega FSF Portorož odraža tudi to, da z javno podporo v Sloveniji nastajajo tudi filmi z bolj komunikativno vsebino, predvsem taki, ki so namenjeni otrokom in mladini,« in dodala: »Veseli me, da je Vlada RS za prihodnji leti filmskemu ustvarjanju namenila bistveno višja sredstva, kar nam bo omogočilo ustvariti boljše pogoje za filmsko ustvarjanje, predvsem višjo finančno podporo na posamezen filmski projekt. Po številu filmskih projektov smo v zadnjih letih namreč dosegli trenutne produkcijske kapacitete v Sloveniji, ob tem pa nismo uspeli znatno povečati filmskih proračunov. Napovedano povišanje nam bo to omogočilo.«

Festival slovenskega filma Portorož
Praslovan (2024)

Dva prizorišča

Festival se bo odvijal na dveh prizoriščih – v Avditoriju Portorož in letos prvič v Magazinu Grando. Ta bo nadomestil Razstavišče Monfort, ki se nahaja v sosednji stavbi in ima novo namembnost. Ob tem se zahvaljujemo Občini Piran, ki je v ureditev prostorov vložila dodatna sredstva in omogočila, da smo vzpostavili prizorišče, ki je povsem enakovredno Razstavišču Monfort.

Filme Tekmovalnega programa bosta tudi letos ocenjevali dve strokovni žiriji. Posebej opozarjamo še na bogat Strokovni program in večerna Festivalska druženja ob dobri glasbi.

Posebna priznanja in dogajanje

Na otvoritveni slovesnosti 27. FSF Portorož bomo podelili nagrado za življenjsko delo na področju filmske ustvarjalnosti, ki od lanskega leta nosi razširjeno ime nagrada Milke in Metoda Badjure. Letošnja nagrajenka je kostumografinja Zvonka Makuc.

Naziv »prijatelja slovenskega filma«, častnega gosta, ki ga veže tesna vez bodisi s slovensko publiko bodisi s slovensko filmsko produkcijo, letos nosi Fritz Hock, ustanovitelj in direktor filmskega festivala K3 v Beljaku, ki se osredotoča na filme sosedskih regij: Slovenije, Furlanije Julijske krajine v Italiji in Koroške v Avstriji.

Festival slovenskega filma Portorož
Cent'anni (2024)
Festival slovenskega filma Portorož
Tartinijev ključ (2024)

Poleg predstavitve aktualne slovenske filmske produkcije se bomo spomnili tudi dveh velikanov slovenskega filma, režiserjev Igorja Pretnarja in Matjaža Klopčiča. 100-letnico rojstva Igorja Pretnarja bomo počastili s projekcijo filma Eisensteinov učenec: režiser Igor Pretnar v Moskvi (Slavko Hren, 2012) in pogovorom z režiserjem Slavkom Hrenom. 90-letnico Matjaža Klopčiča pa bomo obeležili s projekcijo njegovega tretjega igranega celovečerca Sedmina in pogovorom s poznavalko Klopčičevega dela Majdo Širca.

Podrobnejše informacije o festivalu in program najdete na spletni strani.

Festival slovenskega filma Portorož
Sedmina (1969)

Foto: BSF – Baza slovenskih filmov, iMDB

Naloži več
Zapri