Beneški filmski festival: Novo nadaljevanje filma režiserja Tima Burtona, Beetlejuice Beetlejuice, ostro razdelilo kritike
Beneški filmski festival: Novo nadaljevanje filma režiserja Tima Burtona, Beetlejuice Beetlejuice, ostro razdelilo kritike

Beneški filmski festival: Novo nadaljevanje filma režiserja Tima Burtona, Beetlejuice Beetlejuice, ostro razdelilo kritike

Sinoči so uradno odprli letošnji beneški filmski festival. Otvoritveni film je bil Beetlejuice Beetlejuice, režiserja Tima Burtona, ki je nadaljevanje filma iz leta 1988. Michael Keaton, Winona Ryder in Catherine O’Hara so se vrnili k svojim vlogam in mnogi so bili 36 let pozneje nestrpni, da bi si ponovno ogledali te like. Preden je film prišel v kinematografe, je premiero doživel na prestižnem festivalu. Prvi komentarji so si različni kot nebo in zemlja.

Bubimir Bubimir

Vrnitev Beetlejuice po 36 letih

Nadaljevanje Beetlejuice v vseh pogledih prekaša izvirnik, piše BBC, Vanity Fair pravi, da bi bilo bolje, če bi bil Beetlejuice mrtev. Kritiki so precej razdeljeni glede kakovosti filma, kar samo dokazuje, da je to eden tistih naslovov, ki jih boste oboževali ali sovražili. Na premieri je požel štiriminutni aplavz, številni mediji pa so ga pohvalili, ker je šel še korak dlje in je v resnici bolj bizaren, srhljivejši, smešnejši in čuden od prvotne različice.

Spomnimo, domišljijska komedija Beetlejuice je izšla leta 1988 in je spremljala duhove pokojnega para, ki ju vznemiri nevzdržna družina, ki se vseli v njun dom, zato najame Beetlejuice, zlobnega duha, da ju izganja. Film je bil le začetek sprevrženega vesolja režiserja Tima Burtona. Novo nadaljevanje, Beetlejuice Beetlejuice nas vrača k družini Deetz. Po družinski tragediji se vrnejo domov v Winter River. Lydijino življenje, ki jo Beetlejuice še vedno preganja, se obrne na glavo, ko njena najstniška hči Astrid po nesreči odpre portal v onstranstvo.

Michael Keaton je ponovil vlogo Beetlejuice, Winona Ryder vlogo Lydie, Catherine O’Hara pa vlogo Delie. Igralski zasedbi tega filma se pridružijo Jenna Ortega kot Astrid, Monica Bellucci, Willem Dafoe in Justin Theroux.

Brez življenja kot njegovi liki?

Že sama novica o nadaljevanju priljubljenega filma je razumljivo povzročila negativne odzive. Hollywood nikoli ne neha služiti denarja s predelavami in nadaljevanji priljubljenih filmov, ki le redko uspejo. Samo uničijo spomin na odličen film. Nekateri kritiki pa so Beetlejuice Beetlejuice primerjali s Top Gun: Maverick, kot nadaljevanjem, ki dejansko deluje in je morda celo boljše. Niso pa vsi tako navdušeni.

Na drugi strani so tisti, ki menijo, da je nadaljevanje slabša različica izvirnika. Svetovni filmski kritiki so komentirali klavrn začetek filma, ki ljubiteljem originalnega filma služi bolj kot nekakšno ljubezensko pismo. V novem nadaljevanju ni nič novega in svežega. Medtem ko so se nekatere slabše kritike vzdržale popolnega pljuvanja po filmu, so nekatere šle še korak dlje. Beetlejuice Beetlejuice imenujejo neživ in prazen film s slabim humorjem.

Bubimir Bubimir

Ali je res tako slab ali gre za odličen poklon izvirnemu filmu s svežim pristopom, bomo morali, kot kaže, presoditi sami. In ne bo nam treba dolgo čakati. Film prihaja v domače kinematografe 5. septembra, napovednik pa si lahko ogledate spodaj.

Foto: IMDb

Naloži več
Zapri