Beneški filmski festival: The Room Next Door je najboljši film, Nicole Kidman pa najboljša igralka
Beneški filmski festival: The Room Next Door je najboljši film, Nicole Kidman pa najboljša igralka

Beneški filmski festival: The Room Next Door je najboljši film, Nicole Kidman pa najboljša igralka

Letošnji beneški filmski festival se je uradno zaključil. Prikazani so bili vsi filmi v in izven konkurence, vse pa je doseglo vrhunec s podelitvijo nagrad. Ta festival je eden najbolj znanih in prestižnih, ki ga radi spremljamo vsako leto, pogosto pa filmi, prikazani v Benetkah, pridejo celo na oder oskarjev.

Spodaj pa vam predstavljamo dobitnike glavnih nagrad.

Celoten seznam zmagovalcev

Zlati lev

Zlati lev je najprestižnejša nagrada Beneškega filmskega festivala in pomeni nagrado za najboljši film. Benetke so tako za najboljši film letos razglasile The Room Next Door. Gre za film, ki je na premieri požel tudi najdaljši aplavz, kar 17 minut. Gre za prvi celovečerni film v angleškem jeziku španskega režiserja Pedra Almodóvarja. V glavnih vlogah sta nastopili Tilda Swinton in Julianne Moore, več o filmu pa si lahko preberete na povezavi.

The-Room-Next-Door
POSNETEK IZ FILMA The Room Next Door / IMDB

Nagrada žirije

Velika nagrada žirije se poleg glavne nagrade, zlatega leva, šteje za drugo mesto. Na letošnji izvedbi festivala jo je prejel film Vermiglio. To je ime vasi, kjer se je film leta 1944 dogajal. Prihod dezerterja Pietra v družino lokalnega učitelja in njegova ljubezen do učiteljeve najstarejše hčere bosta vsem spremenila tok življenja.

Posebna nagrada žirije

Posebna nagrada žirije velja za tretjo najprestižnejšo nagrado na festivalu in se prav tako podeli filmu. Letos jo je osvojil film April režiserke Dee Kulumbegashvili. Ta drama spremlja Nino, ginekologinjo, ki se sooči z obtožbami po smrti novorojenčka. Njeno življenje je bilo med preiskavo pod drobnogledom. Vztraja pri svojih zdravniških dolžnostih, odločena zagotoviti oskrbo, ki jo drugi oklevajo ponuditi kljub tveganjem

Srebrni lev

Srebrni lev je nagrada za najboljšega režiserja celovečernega filma. Srebrnega leva je letos prejel režiser Brady Corbet za film The Brutalist. V treh urah in 35 minutah film spremlja življenje madžarskega izseljenca v Ameriki, ki dela kot arhitekt. Bogata in močna stranka mu spremeni življenje.

Volpijev pokal za najboljšo igralko

Nicole Kidman je bila razglašena za najboljšo igralko letošnjega beneškega filmskega festivala! V Benetkah je imela premiero filma Babygirl, v katerem igra visoko podjetnico, ki se zaplete v afero s precej mlajšim kolegom (Harris Dickinson).

Volpijev pokal za najboljšega igralca

Najboljši igralec je francoski igralec Vincent Lindon za glavno vlogo v The Quiet Ones. Film spremlja Lindona kot vdovca in starša Pierra. Trudi se razumeti ideologijo, ki privlači enega od njegovih sinov. Sprememba njegovega sina je preizkus Pierrove sposobnosti, da ohrani njun odnos. Film je postavljen v ozadje Francije po maju 1968.

Zlata Osella za najboljši scenarij

Zlato Osello prejmejo scenaristi za najboljši scenarij, letos pa sta dobitnika Murilo Hauser in Heitor Lorega za scenarij filma I’m Still Here. Gre za brazilski film, ki se dogaja na vrhuncu diktature leta 1971. Sledi materi, ki je prisiljena nadaljevati s svojim življenjem, ko njeno družino razbije samovoljno nasilje.

Murilo Hauser in Heitor Lorega

Nagrada Marcello Mastorianni

Nagrada Marcello Mastorianni je nagrada, ki jo prejmejo vzhajajoče zvezde. Največkrat so to novi igralci ali igralke, letos pa je nagrado prejel igralec Paul Kircher. Gre za 22-letnega francoskega igralca, ki vodi film And Their Children After Them. Film je postavljen v vzhodno Francijo in spremlja dva najstnika v ‘poletju njunih življenj’, ko z ukradenim kanujem veslata do obale oddaljenega jezera.

Foto: Profimedia, IMDb

Naloži več
Zapri