Ženske imajo najboljši okus: Ti filmi so prave dekliške klasike, ki se jih ne bomo nikoli naveličale
Ženske imajo najboljši okus: Ti filmi so prave dekliške klasike, ki se jih ne bomo nikoli naveličale

Ženske imajo najboljši okus: Ti filmi so prave dekliške klasike, ki se jih ne bomo nikoli naveličale

I’m just a girl je stavek iz pesmi Gwen Stefani Just A Girl, ki je že nekaj časa uspešnica na TikToku, in stavek, s katerim ženske opravičujemo vse, kar počnemo. Priča smo različnim dekliškim trendom, ki dekletom in ženskam približujejo nekakšna univerzalna doživetja. Danes to prenašamo v filme in vam predstavljamo naše najljubše dekliške klasike, ki jih ima rada vsaka deklica.

Medtem ko sedme umetnosti pravzaprav ni mogoče opredeliti glede na spol, obstaja nekaj, kar se imenuje chick flicks. Gre za izraz, ki se nanaša na filme, katerih ciljna publika so večinoma dekleta. Večinoma gre za lahke romantične komedije ali drame, a kljub mnenju nekaterih, da gre za srhljivke in trapaste filme, bi za spodnje filme vseeno rekli, da so mojstrovine – in zato jih imenujemo chick flicks!

girly klasici

Mean Girls

Ni filma, ki bi bil bolj citiran in omenjen kot ikonična Mean Girls. Najstniška komedija iz leta 2004 z Lindsay Lohan in Rachel McAdams je ena najbolj priljubljenih dekliških klasik. Film spremlja Cady Heron, najstnico, ki se iz Afrike preseli v ameriško mesto in prvič začne srednjo šolo. Tam se kmalu spoprijatelji s tremi najbolj priljubljenimi dekleti v šoli. Toda Cady naredi korenito napako, ko se zaljubi v Aarona Samuelsa, fanta Regine George. Mean Girls je res dobra komedija, ki kljub navidezni najstniški tematiki nosi s seboj sporočilo in vpogled v to, kako se najstniki obnašajo. Zaradi priljubljenosti filma je letos nastal remake v obliki muzikala.

girly klasici

Legally Blonde

Če obstaja film, ki je ovrgel idejo, da so vse blondinke neumne in da so dekleta, ki jih zanima moda, neinteligentna, je to Legally Blonde. Elle Woods je tako ikona kot film sam, igra jo odlična Reese Witherspoon. Elle je modna navdušenka in kraljica svojega študentskega društva. Ko jo njen fant pusti, ker ‘ni dovolj pametna’, Elle dokaže nasprotno tako, da pridrvi na Harvard Law in ga popolnoma raztura! Toda sporočilo filma je, da se je Elle naučila imeti rada sebe in da lahko ponudi veliko več kot le svoj videz. P.S. Kmalu prihaja serija!

girly klasici

Clueless

Ko govorimo o dekliški klasiki iz 90-ih, si ne moremo kaj, da ne bi omenili Clueless. Kultni film spremlja Cher (Alicia Silverstone), srednješolko na Beverly Hillsu ter njene vzpone in padce v mladostniškem življenju. Njena zunanja podoba je sprva videti površinska, vendar skriva njeno duhovitost, šarm in inteligenco, ki ji pomagajo pri soočanju z odnosi, prijatelji, družino, šolo in nadvse pomembnim najstniškim družbenim življenjem. Kultna garderoba in kultni lik sta povzročila, da je Cher postala pogost kostum za noč čarovnic.

girly klasici

Cruel Intentions

Še en film z Reese Witherspoon na našem seznamu je Cruel Intentions. Temna romanca, ta film ni tako lahkoten kot ostali na tem seznamu, vsekakor pa ga lahko označimo za dekliško klasiko. Zgodba spremlja Kathryn (Sarah Michelle Gellar) in Sebastiana (Ryan Phillippe), arogantna in manipulativna polsestro in polbrata, ki vedno dobita, kar hočeta. Ko v njuno življenje vstopi dobra in nedolžna hčerka njunega šolskega ravnatelja Annette, Kathryn s Sebastianom stavi, da je ne bo mogel zapeljati pred koncem poletnih počitnic. Sebastian sprejme izziv, a zgodi se nepričakovano. Zaljubi se vanjo.

girly klasici

Dirty Dancing

Pesem Time of My Life in prizor, v katerem Patrick Swayze dvigne Jennifer Gray, sta se vtisnila v naš kolektivni spomin. Film o mladosti iz leta 1987 spremlja Frances ‘Baby’ Housman (Gray), dekle, ki preživi poletje s svojo družino v letovišču v Catskillsu. Tam se odloči vpisati na plesne tečaje in se zaljubi v plesnega inštruktorja Johnnyja Castla (Swayze).

girly klasici

The Nanny Diaries

Malo je filmov, v katerih vidimo Scarlett Johansson in Chrisa Evansa, in nobeden ni večja dekliška klasika kot The Nanny Diaries. Zgodba spremlja podiplomsko študentko, ki se zaposli kot varuška pri premožni newyorški družini. Postavljena v njun dom, mora uskladiti njihovo disfunkcijo, novo romanco s sosedo in razvajenko, ki ji je zadolžena. Klasika!

girly klasici

The Devil Wears Prada

Preden pride nadaljevanje kultne drame The Devil Wears Prada, se spomnimo originalnega filma. Meryl Streep kot ikonična Miranda Priestly, šefinja modne revije, ki delno temelji na slavni Anni Wintour, je bila nominirana za oskarja. Film se osredotoča na Andy (Anne Hathaway), dekle, ki dobi službo kot Mirandina pomočnica. The Devil Wears Prada lahko gledamo vedno znova in znova.

Foto: IMDb

Naloži več
Zapri