Spominjamo se Donalda Sutherlanda: 7 najpomembnejših vlog enega najboljših igralcev vseh časov
Spominjamo se Donalda Sutherlanda: 7 najpomembnejših vlog enega najboljših igralcev vseh časov

Spominjamo se Donalda Sutherlanda: 7 najpomembnejših vlog enega najboljših igralcev vseh časov

Filmsko industrijo je pretresla novica, da je legendarni kanadski igralec Donald Sutherland preminil v starosti 88 let. Novico je potrdil njegov sin, prav tako znani igralec Kiefer Sutherland. “Težkega srca sporočam, da je moj oče, Donald Sutherland, preminil. Osebno menim, da je eden najpomembnejših igralcev v zgodovini filma,” je sporočil Kiefer.

Sutherland je bil resnično cenjen igralec, ki so ga imele rade in prepoznale vse generacije. S kariero, dolgo več kot pol stoletja, je imel več kot 200 vlog in velja za najboljšega igralca, ki nikoli ni bil nominiran za oskarja. Kljub temu mu je bil leta 2017 podeljen častni oskar za njegov prispevek k filmom. Težko je izpostaviti le nekaj najpomembnejših vlog njegove kariere, zato smo se osredotočili na filmske vloge, v katerih je najbolj blestel. Tukaj je nekaj filmov, po čem se bomo spominjali to igralsko ikono.

Donald Sutherland

M*A*S*H

Prva pomembna vloga je bila leta 1970 v zdaj že kultnem filmu M*A*S*H. Komedija, ki jo je režiral legendarni Robert Altman, sledi osebju bolnišnice v Korejski vojni, ki uporablja humor, da bi ostalo prisebno v grozljivem okolju vojne, v kateri živijo. Sutherlanda je vloga kirurga Hawkeyea Piercea proslavila, v filmu pa se mu pridružijo še Elliott Gould, Robert Duvall in Tom Skerritt.

Donald Sutherland

Klute

Leto kasneje, leta 1971, je Sutherland prevzel vodilno moško vlogo v filmu Klute z Jane Fonda. V njem igra zasebnega detektiva Johna Klutea, ki išče pogrešanega moškega, edina sled pa mu je prostitutka Bree Daniels (Fonda) iz New Yorka. Čeprav na začetku ne prenašata drug drugega, se združita v preiskavi primera in se zapleteta v zapleten odnos, ki temelji na čustveni odvisnosti drug od drugega. Medtem ko poskušata ugotoviti, kje je pogrešani moški, se morata spopasti tudi z nevarnostmi, ki grozijo Bree, ter razmisliti o svoji prihodnosti skupaj.

Donald Sutherland

Don’t Look Now

Eden izmed boljših psiholoških trilerjev, ki si ga lahko ogledate, je odlični film Don’t Look Now. Sutherland in Julie Christie igrata zakonca, katerima je nedavno umrla hčerka. Med potovanjem v Benetke spoznata dve sestri, od katerih ima ena spiritistične sposobnosti in prinese opozorilo iz “drugega sveta”. V filmu so odlično prikazani bolečina in izguba otroka ter ekstremi, v katere te ta bolečina lahko pripelje.

Donald Sutherland

1900

Kultni in znan film iz leta 1976 – 1900 režiserja Bernarda Bertoluccija, traja neverjetnih pet ur. V njem glavni vlogi igrata Robert De Niro in Gérard Depardieu, medtem ko je Sutherland odigral pohvalno stransko vlogo. Film pripoveduje zgodbo o razrednem boju v Italiji na začetku 20. stoletja iz perspektive dveh prijateljev iz otroštva, ki se znajdeta na nasprotnih straneh. Sutherland je v filmu igral zlobnega fašističnega sadista Attila, in po poročanju je bil tako pretresen zaradi svoje vloge, da filma ni mogel gledati leta.

Donald Sutherland

Ordinary People

Film Ordinary People, nagrajen z oskarjem, sledi tragični smrti starejšega sina premožne družine, kar globoko vpliva na odnose med jezno materjo (Mary Tyler Moore), dobrosrčnim očetom (Sutherland) in mlajšim sinom, ki ga bremeni občutek krivde (Timothy Hutton). Režiser filma je bil Robert Redford, ki je prejel tudi oskarja za režijo. Zanimivo je, da so bili vsi glavni in stranski igralci nominirani za oskarja, razen Sutherlanda.

Donald Sutherland

Pride & Prejudice

Prehajamo iz 80. let v leto 2005 in k legendarni priredbi romana Jane Austen, Pride & Prejudice. Mnogi morda pozabijo, da je v tem filmu Sutherland igral gospoda Benneta. Za tiste, ki ne vedo, je film postavljen v 19. stoletje in spremlja Elizabeth Bennet (Keira Knightley). Ko spozna bogatega gospoda Darcyja (Matthew Macfadyen), se med njima sprožijo iskrice kljub njunim nesoglasjem. Sčasoma se zaljubita drug v drugega, vprašanje pa je, kako premagati lasten ponos in predsodke.

Donald Sutherland

The Hunger Games

Mlajše generacije se bodo Sutherlanda zagotovo najbolj spominjali po vlogi predsednika Snowa v seriji Igre lakote oziroma The Hunger Games. Pojavil se je v vseh delih, njegov lik pa je tudi osrednji v predzgodbi The Ballad of Songbirds & Snakes. Igre lakote temeljijo na priljubljeni knjižni seriji, ki spremlja Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) in tekmovanja v smrtonosnih igrah v postapokaliptičnem svetu.

Foto: IMDb, Profimedia

Naloži več
Zapri