Emmy 2024: Serija Shōgun se je zapisala v zgodovino. Ponujamo vam seznam vseh zmagovalcev
Emmy 2024: Serija Shōgun se je zapisala v zgodovino. Ponujamo vam seznam vseh zmagovalcev

Emmy 2024: Serija Shōgun se je zapisala v zgodovino. Ponujamo vam seznam vseh zmagovalcev

15. septembra je v Los Angelesu potekala 76. podelitev nagrad emmy, nagrade, ki slavi najboljše dosežke v svetu televizije. Slovesna slovesnost je potekala v prostorih Peacock teatra, dirigentsko palico pa sta prvič imela oče in sin. Natančneje, prevzela sta jo igralca Eugene in Dan Levy.

O nagradah je odločalo 25.000 članov Ameriške akademije za televizijsko umetnost in znanost (ATAS), ustanovljene leta 1946 in organizirane v enaintrideset razredov glede na poklice, povezane s televizijo.

Največ nominacij (25 nominacij) je prejela serija Shogun, tik za petami ji je bila komedija The Bear s 23 nominacijami. S to številko se je zapisala tudi v zgodovino televizije, saj je podrla rekord komedije z največ nominacijami doslej. Seznam serij z največ nominacijami so nadaljevale Only Murders in the Building (21 nominacij), True Detective: Night Country (19 nominacij) in The Crown (18 nominacij).

ANNA SAWAI IN HIROYUKI SANADA

Najboljše tri serije so:

Omeniti velja, da je bila večina emmyjev podeljenih na tako imenovani kreativni umetniški slovesnosti, ki je bila 7. in 8. septembra na isti lokaciji. Po tem je bilo že jasno, kako bo serija Shogun spisala zgodovino, saj je s takrat že 14 osvojenimi nagradami postala najuspešnejša serija po številu osvojenih emmyjev v samo eni sezoni.

Po sinočnji podelitvi je ta številka pričakovano narasla in prva sezona serije je bila nagrajena s skupno 18 nagradami. In med njimi je najpomembnejša – razglašena je bila za najboljšo dramsko serijo.

Največje presenečenje večera je prav gotovo dejstvo, da je najboljša komedija serija Hacks. Mnogi so mislili, da jo bo dobila serija The Bear, ki je dominirala v igralskih kategorijah. Vendar ekipa te serije ne bi smela obupati, saj je omenjeni naslov postavil nov rekord v številu zmag v eni sezoni za komedijo z 11 nagradami, s čimer je presegel lasten lanski seštevek.

Po pričakovanjih je nagrado za najboljšo omejeno serijo prejela serija Baby Reindeer.

Za najboljšo televizijsko oddajo so razglasili Daily Show, za resničnostni program pa The Traitors.

Jeremy Allen White, Emmy 2024
Jeremy Allen White
Jodie Foster, Emmy 2024
Jodie Foster

Kdo je zmagal v igralskih kategorijah?

V igralskih kategorijah sta nagrado za najboljšega dramskega igralca in igralko prejela zvezdnika serije Shōgun –  Hiroyuki Sanada in Anna Sawai. Za najboljšega stranskega igralca v dramski seriji so razglasili Billyja Crudupa, nagrajenega za sodelovanje v seriji The Morning Show. Nagrado za najboljšo stransko igralko v kategoriji drame je prejela Elizabeth Debicka za vlogo princese Diane v filmski uspešnici The Crown.

Pri nagradah za najboljše igralce v humorističnih serijah ni bilo presenečenj. Nagrade so prejeli igralci serije The Bear, in sicer so slavili Jeremy Allen White v glavni vlogi ter Ebon Moss-Bachrach in Liza Colón-Zayas v stranskih vlogah. Najboljšo glavno igralko v komediji za glavno vlogo v seriji Hacks je že tretjič prejela Jean Smart.

Za najboljšega glavnega igralca v kategoriji omejene serije so razglasili Richarda Gadda za serijo Baby Reindeer (za katero je prejel tudi nagrado za najboljši scenarij). Jodie Foster je bila razglašena za najboljšo glavno igralko v omejeni seriji za vlogo v četrti sezoni serije True Detective. Zanimivo, gre za prvega emmyja v njeni bogati karieri.

Za najboljšo stransko igralko so razglasili Jessico Gunning, ki je nagrado prejela za vlogo v seriji Baby Reindeer. Pravo presenečenje se je zgodilo v kategoriji najboljšega stranskega igralca, v kateri je na koncu zmagal Lamorn Morris za serijo Fargo.

Richard Gadd, Emmy 2024
Richard Gadd

Presenečenja večera

Kot smo že poudarili, je zagotovo največje presenečenje večera zmaga serije Hacks v kategoriji najboljše humoristične serije. Zanimivo, da je bila to tudi zadnja podeljena nagrada in pravi cuker na koncu. The Bear je veljal za velikega favorita, a vse glasnejši so očitki, da »ne gre za pravo komedijo, ampak za dramo, ki je zašla v komedijo«, zato se zdi izbira klasične komedije s tega vidika enostavnejša rešitev.

Preostala presenečenja so bila razvrščena v igralske kategorije, povezane z omejenimi serijami, in se nanašajo na zmago Jodie Foster v kategoriji najboljše igralke in Lamorna Morrisa v kategoriji stranskega igralca. Oba sicer nista veljala za favorita, a obe nagradi sta bili zasluženi in sta šli v prave roke.

Prav tako mnogi menijo, da je bila zmaga Billyja Crudupa v kategoriji najboljšega stranskega igralca v drami posledica medsebojnega “preklica” glasov za dva kandidata iz serije Shogun, Takehiro Hira in Tadanobu Asana, kar je utrlo pot Crudupovi zmagi.

Voditelja podelitve Eugene in Dan Levy

P.S.:

Če ste se vprašali, ali letos že ni bilo podelitve emmyjev, imate prav. Januarja je namreč potekala podelitev, ki je bila zaradi stavke zaposlenih na televiziji prestavljena iz lanskega septembra.

Za letos so se v tekmo za nagrado lahko uvrstile le serije, ki so bile predvajane v obdobju od 1. junija 2023 do 31. maja 2024. Podroben seznam nagrajencev vas čaka spodaj, celoten seznam nagrajencev pa si lahko ogledate tukaj.

Anna Sawai, Emmy 2024
Anna Sawai

Podroben seznam zmagovalcev

Najboljša dramska serija: Shogun (FX)

Najboljša igralka v dramski seriji: Anna Sawai (Shōgun

Najboljši igralec v dramski seriji: Hiroyuki Sanada (Shōgun)

Najboljša stranska igralka v dramski seriji: Elizabeth Debicki (The Crown)

Najboljši stranski igralec v dramski seriji: Billy Crudup (The Morning Show)

 

Najboljša humoristična serija: Hacks (Max)

Najboljša igralka v humoristični seriji: Jean Smart (Hacks)

Najboljši igralec v humoristični seriji: Jeremy Allen White (The Bear)

Najboljša stranska igralka v humoristični seriji: Liza Colón-Zayas (The Bear)

Najboljši stranski igralec v humoristični seriji: Ebon Moss-Bachrach (The Bear)

 

Najboljša omejena ali antologijska serija ali film: Baby Reindeer (Netflix)

Najboljša igralka v omejeni ali antološki seriji ali filmu: Jodie Foster (True Detective: Lost Country)

Najboljši igralec v omejeni ali antološki seriji ali filmu: Richard Gadd (Baby Reindeer)

Najboljša stranska igralka v omejeni ali antološki seriji ali filmu: Jessica Gunning (Baby Reindeer)

Najboljši stranski igralec v omejeni ali antološki seriji ali filmu: Lamorne Morris (Fargo)

Foto: Profimedia

Naloži več
Zapri