Film s Seleno Gomez je požel najdaljši aplavz na letošnjem filmskem festivalu v Cannesu
Film s Seleno Gomez je požel najdaljši aplavz na letošnjem filmskem festivalu v Cannesu

Film s Seleno Gomez je požel najdaljši aplavz na letošnjem filmskem festivalu v Cannesu

Glasba, drama, kriminalka in komedija v španščini. Vse to je novi film Emilia Perez, ki je bil premierno prikazan na letošnjem filmskem festivalu v Cannesu. In medtem ko so vsi nestrpno pričakovali filme Furiosa, Kinds of Kindness, Oh Canada in druge, okoli katerih se trumi, se zdi, da je prav ta film postal vodilni konj. Emilia Perez je namreč na premieri požel kar devetminutni aplavz, najdaljši doslej.

Emilia Perez

Emilia Perez

Znano je že, da Cannes vedno poroča o tem, koliko minut je občinstvo ploskalo kateremu filmu. Ovacije niso nič novega, a mnogi niso pričakovali, da bo film s Seleno Gomez v eni izmed glavnih vlog dobil najdaljšega. O čem torej govori film in zakaj je bil občinstvu v Cannesu tako všeč?

Film je postavljen v Mehiko in spremlja Rito (Zoe Saldaña), preveč kvalificirano in podcenjeno odvetnico, katere podjetje se bolj zanima za pomoč kriminalcem kot za iskanje pravice. Rito novači vodja mamilarskega kartela Manitas (Karla Sofia Gascón), da bi mu pomagala na skrivaj dokončati operacijo spremembe spola, da bi postala ženska. Toda v vse skupaj se vmeša njegova nič hudega sluteča žena, ki jo igra Selena Gomez. Režiser filma je Jacques Audiard, ki je film opisal kot operni libreto v štirih dejanjih, medtem ko igralci pojejo avtorske pesmi.

najbolji filmovi s cannesa

Možni zmagovalec

Film je v Cannesu požel velik aplavz in Seleno spravil v jok. Največ aplavza je požela transigralka Gascón. Tudi sam film je požel odlične kritike, zdaj pa je eden najbolj pričakovanih filmov, okoli katerega se je nabralo veliko pompa. Poleg tega, da je film v glavni konkurenci za zlato palmo, se poteguje tudi za Queer palmo. Je nagrada, ki podeljuje nazive, ki se ukvarjajo s temami LGBTQ+. S stoječimi ovacijami, ki so ga pospremile, bo verjetno film velika konkurenca ostalim. Tu mislimo na filme, kot so Coppolin Megalopolis, Lanthimosov Kinds of Kindness, pa tudi najbolj kontroverzen film letošnje edicije – The Apprentice, ki spremlja življenje Donalda Trumpa, katerega premiera se je pravkar zgodila.

Emilia Perez

To ni prvi nastop Audiarda, Saldañe ali Gomez na najprestižnejšem filmskem festivalu na svetu. Audiard je canskemu občinstvu precej znan, saj je leta 2015 prejel zlato palmo za Deephan, njegov prvi film iz leta 1994 pa je tudi že bil prikazan v Cannesu. Francoski režiser je imel skupno šest filmov, ki so bili premierno prikazani v Cannesu. Poleg omenjenih še svetovno znana A Prophet in zdaj Emilia Perez.

Saldaña je v Cannes prvič prispela leta 2013 na premiero filma Blood Ties, Gomez pa leta 2019 za film Jima Jarmuscha The Dead Don’t Die. Emilia Perez bi morala v kinematografe prispeti 28. avgusta letos.

Foto: IMDb

Naloži več
Zapri