Iz vsakega desetletja od začetkov filmov do danes predstavljamo en film, ki ga morate videti
Iz vsakega desetletja od začetkov filmov do danes predstavljamo en film, ki ga morate videti

Iz vsakega desetletja od začetkov filmov do danes predstavljamo en film, ki ga morate videti

Filmi so eden naših najljubših načinov sprostitve. Ne glede na to, ali vegetiramo na kavču med gledanjem Netflixa ali visimo v kinu, gledamo filme, kadar koli lahko. Vsako leto izide nekaj novih, ki smo jih komaj čakali, pogosto pa se vračamo k starim klasikam. Filmi se snemajo že več kot 100 let, kar pomeni, da jih je nešteto, ki jih sploh še nismo videli. Če ste eden tistih ljudi, ki nimajo težav s starimi filmi, črno-belimi ali nemimi, potem nadaljujte z branjem, saj smo iz vsakega desetletja od 1900-ih do 2020-ih izbrali en film, ki ga morda še niste videl.

filmovi iz svakog desetljeća

A Trip to the Moon (1902)

Če vas zanima, kako so si ljudje na začetku 20. stoletja predstavljali pot na Luno, potem si oglejte francoski film A Trip to the Moon iz leta 1902. Gre za 13-minutni kratki film, v katerem se skupina astronavtov odpravi na Luno. Čeprav filma morda ne poznate, ste gotovo že slišali za njuna scenarista – Julesa Verna (Okoli sveta v 80 dneh) in H.G. Wellsa (Vojna svetov).

filmovi iz svakog desetljeća

Frankenstein (1910)

Vemo, da Frankenstein nikakor ne more soditi v kategorijo ‘nepoznanih’ filmov, a glede na to, da je bil film posnet leta 1910, si ga je ogledalo malo ljudi. Gre za prvo priredbo legendarnega romana avtorice Mary Shelley, za tiste, ki zgodbe ne poznate, pa zgodba spremlja mladega zdravnika, ki se odloči narediti popolnega človeka, namesto tega pa po nesreči naredi pošast.

filmovi iz svakog desetljeća

The Passion of Joan of Arc (1920)

Na spletu lahko najdete celo precej revolucionaren nemi film The Passion of Joan of Arc v dobri kakovosti. Francoski film sledi resnični zgodbi junakinje Ivane Orleanske, ki je bila leta 1431 obtožena krivoverstva. Glede na to, da je bil posnet na začetku prejšnjega stoletja, okvirji pričarajo tisto, kar film želi sporočiti.

filmovi iz svakog desetljeća

It Happened One Night (1934)

Hollywoodski igralski legendi Clarke Gable in Claudette Colbert sta pod režisersko taktirko Franka Capre ustvarila eno prvih norih komedij – It Happened One Night. Film je prejel celo oskarja za najboljši film, spremlja pa novinarja, ki skuša najti pobeglo dedinjo in se ji pridruži na njenem potovanju s Floride v New York. Toda tisto, kar je bila sprva njegova služba, se bo spremenilo v ljubezensko zgodbo.

filmovi iz svakog desetljeća

His Girl Friday (1940)

Poleg Clarka Gablea in Jimmyja Stewarta je bil najbolj zaželen igralec zlate dobe Hollywooda Cary Grant. Igra v odlični norčevski komediji His Girl Friday z Rosalind Russell kot njegovo ljubezen. Grant igra Walterja Burnsa, časopisnega urednika, ki naredi vse, kar je v njegovi moči, da obdrži svojo najboljšo novinarko Hildy (Russell), ki želi pustiti službo in se poročiti z drugim moškim.

filmovi iz svakog desetljeća

Summer Stock (1950)

Ona je najbolj znana po izvirnem Čarovniku iz Oza, on pa po muzikalu Singin’ in the Rain, a legendi Judy Garland in Gene Kelly sta skupaj blestela v muzikalu Summer Stock. Garlandova je igrala malomeščansko kmetico, katere kmetijo nenadoma naseli gledališka skupina, ki pripravlja veliko predstavo režiserke, ki jo igra, Kelly seveda.

filmovi iz svakog desetljeća

Funny Girl (1968)

Desetletje, ki je v Hollywoodu resnično cvetelo, so 60. leta v filme končno prinesla nekaj drznosti. Izbrali smo film, ki je svetu predstavil eno in edino Barbro Streisand. Funny Girl je muzikal, ki sledi Fanny Brice, slavni komičarki in zabavljači iz 1900-ih. Spremljamo njen vzpon od dekleta iz Ziegfelda do njene kasnejše kariere, pa tudi njenega zasebnega življenja, zlasti njene ljubezenske zveze z Nickom Arnsteinom (Omar Sharif). Film je režiral legendarni William Wyler.

filmovi iz svakog desetljeća

Alice Doesn’t Live Here Anymore (1974)

Eden najbolj neznanih filmov Martina Scorseseja je eden njegovih prvih – Alice Doesn’t Live Here Anymore. V glavni vlogi je Ellen Burstyn, ki igra žensko, ki je pred kratkim postala vdova in je z mladoletnim sinom odločena, da začne novo kariero pevke in mu omogoči boljše življenje.

filmovi iz svakog desetljeća

Mississippi Burning (1988)

Kriminalna drama režiserja Alana Parkerja spremlja dva popolnoma različna agenta FBI, ki prideta v majhno mesto v Mississippiju, da bi raziskala izginotje treh borcev za človekove pravice. Glavna igralca sta Gene Hackman in Willem Dafoe, v stranski vlogi pa se pojavi tudi Frances McDormand. Srce parajoč film, ki se ne boji prikazati sovraštva ljudi do nekoga samo zaradi barve njihove kože, Mississippi Burning je pomemben film, ki si ga je treba ogledati.

filmovi iz svakog desetljeća

Reality Bites (1994)

90. leta so bila odlično ujeta v filmu Reality Bites. Romantična drama spremlja Lelaino, dekle, ki želi postati režiserka dokumentarnih filmov, in njeno skupino prijateljev, ki so pravkar diplomirali in iščejo smisel življenja. Režiral ga je Ben Stiller, igrajo pa Winona Ryder, Ethan Hawke, Janeane Garofalo in Steve Zahn. Reality Bites je zagotovo eden najbolj podcenjenih romantičnih filmov, Winona in Ethan pa sta odličen filmski par.

filmovi iz svakog desetljeća

Y tu mamá también (2001)

Prvenec slavnega režiserja Alfonsa Cuaróna, Y tu mamá también je eden njegovih najbolj surovih in pristnih. Mlada in takrat neznana Gael García Bernal in Diego Luna igrata najstniška prijatelja, ki gresta na potovanje s starejšo žensko in se ob tem naučita nekaj stvari o življenju in sebi.

filmovi iz svakog desetljeća

Us and Them (2018)

Netflixova odlična kitajska romantična drama Us and Them vas bo spravila v jok in hkrati razžrla. Film spremlja fanta in dekle, ki se srečata na vlaku, nato pa ju spremljamo skozi leta odraščanja, ljubezenskega razmerja, razhoda in življenja. To je ena tistih žalostnih ljubezenskih zgodb, zato si pripravite robčke.

filmovi iz svakog desetljeća

Robot Dreams (2023)

Za film iz tega desetletja smo izpostavili lanskoletni animirani španski film – Robot Dreams. Film je bil nominiran tudi na letošnjih oskarjih, spremlja pa osamljenega psa, ki naroči robotu, da mu postane prijatelj. Vse se dogaja v 80. letih v New Yorku. Robot Dreams je ganljiv, žalosten in vesel film hkrati.

Foto: IMDb

Naloži več
Zapri