Filmi, posneti v Parizu – ki jih (spet) gledamo v sklopu priprav na olimpijske igre
Filmi, posneti v Parizu – ki jih (spet) gledamo v sklopu priprav na olimpijske igre

Filmi, posneti v Parizu – ki jih (spet) gledamo v sklopu priprav na olimpijske igre

Filmi, posneti v Parizu, so vedno dobrodošli na našem seznamu za ogled, še posebej to poletje. Olimpijske igre, natančneje poletne olimpijske igre – eden najpomembnejših športnih dogodkov – bodo letos v Parizu. V času od 26. julija do 11. avgusta bomo spremljali boj vrhunskih športnikov z vsega sveta za prestižno medaljo.

Ker potekajo v Parizu, ni boljšega časa kot zdaj za ogled filmov, ki so bili posneti v mestu luči. Ekipa Journala je izbrala svoje favorite.

Charade (1963)

Charade je ameriški film iz leta 1963 režiserja Stanleyja Donena. Zgodba spremlja Regino (Audrey Hepburn), Američanko, živečo v Parizu, ki kmalu po smrti svojega moža izve nekaj o njegovem skrivnem življenju. Kmalu ugotovi, da je tarča sumljivih ljudi, ki se hočejo maščevati njenemu možu.

V celotno zgodbo je vpleten šarmantni Peter (Cary Grant), ki ga Regina spozna na zimskih počitnicah. Ta film je vznemirljiva kombinacija trilerja in komedije. Film Charade, ki je bil posnet na številnih lokacijah v Parizu in je poln stila (Audrey in Givenchy znova dokazujeta, da sta par, ustvarjen v nebesih), si morate ogledati.

Amélie (2001)

Amélie je film o istoimenski sanjački, deklici, ki se po nizu nesrečnih okoliščin v otroštvu zateče k fantaziji. Potem ko nekega dne po naključju najde zaklad fanta, ki je živel v njenem stanovanju, se odloči, da ga bo poiskala in osrečila. Takrat se začne njeno poslanstvo – osrečevati mora ljudi okoli sebe.

V barvah zelene in rdeče ter s fantastično glasbeno podlago film Amélie gledalcu omogoča fantaziranje – in to večinoma o Parizu. Večinoma posnet na Montmartru, a tudi s številnimi prizori v podzemni železnici in na ulicah francoske prestolnice, ta film zagotovo gledamo (ponovno).

Before Sunset (2004)

Drugi del trilogije Before, po filmu Before Sunrise in pred filmom Before Midnight, je Before Sunset. Zgodba o Jesseju in Celine, postavljena v Pariz, se nadaljuje deset let po tem, ko se naključno srečata in zaljubita na vlaku za Dunaj.

Ratatouille (2007)

Če menite, da niste ljubitelj animiranih filmov, morda preprosto niste videli Ratatouilla. Tako kot športniki na olimpijskih igrah tudi kuhar Remy za uspeh potrebuje predvsem sanje. Ko se po nesreči znajde v Parizu, ambiciozni podganji kuhar Remy sklene prijateljstvo z restavracijskim delavcem Linguinijem.

Z njegovo pomočjo in človeškimi veščinami si Remy prizadeva za uspeh v surovem svetu odličnih restavracij v Parizu. Recept za uspeh (filma) je tu – ambicija, kakovost, talent in, znamenita skrivna sestavina, ljubezen.

Midnight in Paris (2012)

Če obstaja ena odjavna špica filma, ki slavi vse lepote Pariza, je to tista iz Midnight in Paris. Sam film je zgodba o idealizaciji Pariza – vendar zelo posebnega. Sledi Gilu (Owen Wilson), Američanu, ki pride v francosko prestolnico s svojo zaročenko Inez (Rachel McAdams). Medtem ko je njegov cilj potepati po mestu in uživati ​​brez načrta, bi se Inez raje strogo držala načrtov.

Gil nekega večera ostane sam in čaka na taksi, točno ob polnoči pa odtava v Pariz dvajsetih let prejšnjega stoletja. V svojih dogodivščinah bo Gil srečal Ernesta Hemingwaya, Zeldo in F. Scotta Fitzgeralda ter Salvadorja Dalíja. Zaljubil se bo v Pariz – in morda v osebnost tega mesta, tiste dobe. Romantičen, izviren, sentimentalen in duhovit ni presenečenje, da je Midnight in Paris prejel oskarja za najboljši scenarij.

Naloži več
Zapri