Filmski maraton: Johnny Depp
Filmski maraton: Johnny Depp

Filmski maraton: Johnny Depp

Ta vikend smo se odločili, da iz naftalina potegnemo vse stare filmske uspešnice Johnnyja Deppa in spomnimo na serijo, ki v trenutku prebudi nostalgične občutke. Johnny Depp je ameriški igralec, znan po nenavadnih, čudnih in ekscentričnih likih. A ni začel tako, do ekscentričnih likov, po katerih je danes najbolj znan, je prišel predvsem z igranjem karakternih dramskih vlog. Svojo igralsko kariero je začel z glavno vlogo v televizijski seriji FOX 21 Jump Street, ki so jo začeli predvajati leta 1987. Vlogo je sprejel, ker ni imel veliko angažmajev in je želel delati z igralcem Fredericom Forrestom.

21 Jump Street

Seriji so sledili filmi, ki so ga počasi začeli uvrščati v kategorijo dramskega igralca, a s pridevnikom ‘ikonični samotar‘. Njegovo najbolj plodno sodelovanje je z režiserjem Timom Burtonom in Goreom Verbinskim, ki sta se podpisala pod kar tri filme franšize Pirati s Karibov.

21 Jump Street

Cry-Baby

Dogajanje filma se odvija v Baltimoru leta 1954. Cry-Baby Walker je vodja skupine najstnikov v črnih usnjenih jaknah, ki poslušajo in igrajo čutni rock’n’roll ter so ponosni na svoje prestopniško vedenje. “Pridna deklica” Allison Vernon-Williams se zaljubi v Cry-Baby-a, kar sprva šokira njeno babico in skrbnico ter razjezi njenega fanta Baldwina. Med njima se rodi ljubezen, Baldwin in njegovi privrženci pa ga zato napadejo …

Kultni maestro neodvisne filmske trash-camp poetike John Walters (Pink Flamingos, Hairspray, Pecker) je režiral svoj prvi film v produkciji velikega hollywoodskega studia. To je bila romantična rock’n’roll satira za studio Universal, film, v katerem se je Walters hkrati iskreno in parodično poklonil času, ko je nova subkultura pod vodstvom rock’n’roll upornikov, hkrati čas, ko je se je oblikoval sam.

Cry-Baby

Edward Scissorhands

Film je čudovita pravljica, ki pripoveduje zgodbo o specifičnem bitju in prinaša sporočilo o različnosti in sprejemanju. V gradu na vrhu hriba je živel izumitelj, čigar največja stvaritev je bil Edward. A čeprav je bil Edward neustavljivo šarmanten, ni bil povsem brez napak. Zaradi nenadne smrti izumitelja je ostal nedokončan, z ogromnimi kovinskimi rezili namesto rok.

Dolga leta je Edward živel sam v temi gradu, dokler ga nekega dne prijazna prodajalka kozmetike Avon ni odpeljala k sebi k družini. In tako se je začela Edwardova fantastična pustolovščina. Tipičen Burtonov film z nekoliko drugačnim pravljičnim vzdušjem je prejel številne nagrade in bil nominiran za oskarja, čeprav le v kategoriji najboljšega make-upa.

What’s Eating Gilbert Grape

Gilbert Grape je mladenič, ki živi v precej osamljenem mestecu z le tisoč prebivalci, kjer se vsi poznajo in zato povsem normalno sprejemajo svojo nenavadno družino, ki bi bila drugje verjetno popolnoma izolirana. Po očetovem samomoru dejansko prevzame njegovo vlogo. Mama Bonnie, nekdanja lepotica, danes tehta več kot dvesto kilogramov in že leta ne stopi iz hiše, njena starejša sestra je gospodinja, mlajša najstnica pa gre vsem na živce.

Gilbert je edini zaposlen – kot pomočnik v trgovini, ki resno konkurira novoodprtemu velikemu supermarketu, a njegova glavna skrb je mlajši brat – zaostali Arnie (L. DiCaprio), ki ga povsod jemlje s seboj in mora skrbi zanj, zato se stres ne reši niti v trenutkih kratkih ljubezenskih srečanj s poročeno Betty (M. Steenburgen). Čeprav ga vse to moti, bi njegova prijaznost, toplina in odgovornost do obveznosti ohranili enak položaj v nedogled, če okvara motorja avtodoma ne bi ustavila lepe deklice Becky (J. Lewis), ki potuje z babico po ZDA. V ljudeh, ki jih srečuje, išče predvsem človeške lastnosti, zato ji je všeč tudi Arnie in se zaljubi v Gilberta, ki se ji sprva boji povrniti čustva, ker se boji, da ne bo mogel uravnotežiti takšnega odnosa s svojimi številnimi obveznosti.

Morda bi po zgodbi lahko domnevali, da gre za boleč film, a v tem drugem ameriškem filmu Šved Lasse Hallström pokaže izjemno občutljivost in rahločutnost pri upodobitvi nenavadne družine, v njenih odmaknjenih likih pa najde veliko dobrote in ljubezni. Toplina, ki jo film prinaša, tako kot mnoge komične situacije, ga naredi lahkotnega in gledalce čustveno veže na zgodbo.

Što muči Gilberta Grapea

Benny and Joon

Čudovito ganljiva drama o duševni bolezni, kjer Johnny Depp igra nenavaden in izjemno pozitiven ekscentričen lik, ki se identificira kot Buster Keaton. Mlada ženska, ki trpi za duševno boleznijo, se zaljubi vanj. Ta ‘feel good‘ drama bo omehčala in se dotaknila še tako trdoživih src.

MV5BOTA3NjYyODkyMV5BMl5BanBnXkFtZTcwNzIyNDcyNA@@._V1_

Ed Wood

Edward D. Wood Junior je mladenič, ki živi kot vrtnar v velikem filmskem studiu in sanja o tem, da bi dosegel slavo svojega vzornika Orsona Wellesa. Edu po naključnem srečanju s pozabljeno zvezdo grozljivk Belo Lugosijem (M. Landau) uspe zmagati v prvem filmu. Čeprav gre za petorazredno produkcijo, je prepričan, da bo Hollywood kmalu stopil pred njegove noge. Prvenec se konča s fiaskom, prav tako vsi nadaljnji projekti, ki jih bo uresničil s svojim ostarelim prijateljem in nekaj slikovitimi čudaki, ki mu zaupajo. Nadobudni filmski ustvarjalec bo v zgodovini še vedno ostal zapisan kot nosilec naziva ‘najslabši režiser vseh časov‘.

Ed Wood

Don Juan DeMarco

Nekega večera mladeniča, oblečenega v črn kostum z masko na obrazu, rešijo s strehe stavbe. Zaradi izgubljene ljubezni se namerava ubiti. Mladenič trdi, da je don Juan DeMarco, največji ljubimec na svetu, in vidi prijatelja don Carlosa de los Floresa pri psihiatru dr. Jacku Micklerju (M. Brando), ki ga je pomagal rešiti. Čeprav je tik pred upokojitvijo, bo psihiatra zanimal don Juanov primer in bo njegovo zdravljenje sprejel kot zadnjo službo pred upokojitvijo. Skozi terapijo spoznavamo don Juanove ljubezenske dogodivščine, lepe ženske, s katerimi je bil, in romantiko, s katero jih je obdajal. Dr. Micklerja vse bolj navdušuje don Juanov svet in ti pogovori mu bodo pomagali osvežiti odnos z ženo Marylin (F. Dunaway).

Donnie Brasco

Donnie Brasco je kriminalni film Mika Newella, v katerem igrajo Al Pacino, Michael Madsen in Johnny Depp. Temelji na resničnih izkušnjah Josepha D. Pistonea, agenta FBI, ki se je uspešno infiltriral v kriminalno družino Bonnano, eno od petih mafijskih družin v New Yorku v sedemdesetih letih. Odlična kriminalna drama, ki bo navdušila vse ljubitelje tega žanra.

Fear and Loathing in Las Vegas

Fear and Loathing in Las Vegas je vrtinec filma z zapleteno zgodbo, ki jo poganjajo mamila, in cvetoča rock & roll glasbena podlaga, ki vključuje vse od Wayna Newtona in Toma Jonesa do Combustible Edisona in Dead Kennedyjev. V tej ostri ekranizaciji knjige Hunterja S. Thompsona se novinar Raoul Duke (Johnny Depp) odpravi v Las Vegas, da bi poročal o motociklistični dirki, s seboj pa vzame odvetnika dr. Gonza (Benicio Del Toro). Piše se leto 1971 in Duke in Gonzo sta na poti v Mesto greha, s prestrašenim štoparjem (komaj prepoznavni Tobey Maguire) in prtljažnikom, polnim mamil, ki jih kar naprej jemljeta.

Depp je sijajen kot Duke, Thompsonov alter ego, Del Toro pa divji kot nori odvetnik. Režiser Terry Gilliam, čarovnik zapletenih, bizarnih vizualnih podob, je svoji ustvarjalnosti pustil prosto pot pri ustvarjanju sveta zasvojenosti z drogami, v katerem živita Duke in Gonzo.

The Ninth Gate

Dean Corso (J. Depp) je strokovnjak za stare in redke knjige ter izjemno prebrisan trgovec, čigar posli se merijo v stotisoče dolarjih. Po zadnjem poslovnem uspehu ga najame multimilijonar in strasten bibliofil Boris Balkan (F. Langella) za najbolj nenavadno nalogo v njegovi dosedanji karieri. Balkan namreč išče redek rokopis iz leta 1666, za katerega se govori, da ga je napisal sam Satan. Obstajajo naj le trije odtisi rokopisa, eden pa je že pri Balkanu: prodal mu ga je nekdanji lastnik, ki se je nedavno obesil. Balkan hoče tudi druga dva. Dean, ki je tik pred odhodom v Evropo, obišče lastnikovo vdovo Liano (L. Olin), ki mu zagotovi, da njen mož nikoli ni nameraval prodati knjige …

Ko gre za filme z nadnaravno tematiko, je oskarjevec Roman Polanski (Pianist) resnično sam. Bodisi srhljivi bodisi satirični njegovi filmi so v samem žanrskem vrhu, zato je nekaj podobnega pričakovati tudi od režiserjeve priredbe romana Artura Pereza-Reverteja “El Club Dumas“. Po petletnem premoru (zadnji film Polanskega je bil posnet leta 1994) je mednarodno znani poljski režiser leta 1999 znova sedel za kamero in s pomočjo Johna Brownjohna in Enriqueja Urbizuja posnel filmsko različico knjige “The Ninth Gate“. Knjiga je Polanskemu omogočila uresničitev tesnobnega in atmosferičnega parapsihološkega trilerja, ki skrbno gradi vzdušje mrzlice in kulminira v nadnaravnem razpletu.

Chocolat

Miren vsakdan pobožnih meščanov majhnega francoskega mesta zmoti prihod nenavadnega obiskovalca. To je Vianne Rocher (J. Binoche), ki se je po številnih potovanjih odločila ustaliti v francoski provinci. Vianne, mati samohranilka punčke Anouk (V. Thivisol), najame stanovanje pri gospe Armande Voizin (J. Dench), ki že leta ne govori z lastno hčerko Caroline (C.-A. Moss). Podjetna Vianne je nemudoma odprla slaščičarno, kjer je začela ponujati čokoladne poslastice, narejene po recepturah starih ameriških civilizacij. In medtem ko to izzove jezo župana grofa Paula de Reynauda (A. Molina), Viannino pozornost pritegne potepuški glasbenik Roux (J. Depp) …

Film “Čokolada” je zasluženo pritegnil pozornost občinstva po vsem svetu, požel je odlične kritike in številne nagrade. Hallström je očitno zadel bistvo literarne predloge, ko je izvirno zgodbo dopolnil z bogato vizualizacijo, ki je zapletu dala pravljično vzdušje. K uspehu filma je pripomogla tudi odlična igralska zasedba, predvsem oskarjevka J. Binoche (Angleški pacient), ki se je odlično znašla v vlogi odločne Vianne.

Druge vloge vključujejo še enega oskarjevca J. Dencha (Zaljubljeni Shakespeare), A. Molino (Frida, Spider-Man 2), nato zvezdnica Matrice C.-A. Moss, režiserjeva rojaka L. Olin (Enemies: A Love Story, serija Alias) in P. Stormare (Fargo, Plesalka v temi) ter J. Depp, ki je nastopil tudi v Hallströmovih Ameriških prelomnicah Kaj muči Gilberta Grapa?.

Film je prejel številne nagrade nagrade, med katerimi so najglasnejše nominacije za oskarja, skupaj pet (najboljši film, najboljši scenarij, najboljša igralka – J. Binoche, najboljša stranska igralka – J. Dench, najboljša glasba – Rachel Portman) . Čokolada je bila nominirana tudi za zlati globus v štirih kategorijah, za BAFTO v osmih kategorijah in za grammyja ter bila leta 2001 uvrščena v uradno konkurenco mednarodnega filmskega festivala v Berlinu.

Charlie and the Chocolate Factory

Charlie Bucket živi v propadajoči hiši zunaj mesta z mamo, očetom, dvema babicama in dvema dedkoma. Njegov oče je slabo plačan izumitelj, stari starši pa cele dneve ležijo v eni postelji, ker jih nimajo več. Mama skrbi za vse in jih kljub revščini poskuša nahraniti. Charlie pomaga po svojih močeh, njegove življenjske sanje pa so, da bi nekoč vstopil v najslavnejšo tovarno čokolade na svetu, katere lastnik je Willy Wonka (J. Depp).

Nekega dne je ves svet izvedel, da je Willy Wonka med svoje čokolade dal pet čokolad, ki so se razlikovale od ostalih: vsebovale so zlato vstopnico. Otrok, ki najde zlato vstopnico, lahko pride v čokoladnico, kdor bo zmagal med petimi srečneži, pa bo prejel čudovito nagrado. Po dveh neuspelih poskusih je Charlie izgubil vsako upanje. In ravno ko ni pričakoval ničesar več, na ulici v snegu zagleda bankovec, steče v trgovino in kupi čokolado. Pod ovitkom je bila zlata vstopnica. In tako se je znašel v sladkem raju Willyja Wonke. Tam je spoznal tudi otroke, ki so tako kot on prišli tekmovat.

Tim Burton je morda eden najizvirnejših in izjemnih ameriških režiserjev danes, kar je razvidno iz prvega seznama nekaterih njegovih filmov. Njegova filmska različica te priljubljene zgodbe je bila svetovna uspešnica v kinematografih, film pa je bil nominiran tudi za oskarja za scenografijo.

Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street

Ta izjemno uspešna filmska priredba broadwayskega muzikala je nastala pod režisersko taktirko Tima Burtona. S svojim značilnim slogom je Burton ustvaril temačno in napeto zgodbo, ki jo dodatno dopolnjujeta odlična igra Johnnyja Deppa in Helene Bonham Carter.

Brivec Benjamin Barker (J. Depp) se poln maščevanja vrne v London. Leta svojega življenja je preživel neupravičeno obsojen, ker se je zlobni sodnik Turpin (Rickman) zaželel Barkerjeve lepe žene (Kelly) in se ga hotel znebiti. Barker odide v svojo staro brivnico, ki jo zdaj vodi gospa Lovett (Carter), ki mu sporoči, da je njegova žena mrtva, njegova hči Johanna (Wisner) pa je v priporu pri sodniku Turpinu. Barker si nadane ime Sweeney Todd in ponovno odpre svojo brivnico, ki jo uporablja kot krinko za svoje maščevanje.

The Imaginarium of Doctor Parnassus

Film kultnega režiserja Terryja Gilliama je domiselna zgodba o človeku, ki je prodal svojo dušo hudiču, postavljena v sodobni čas. Ta visokoproračunski film z osupljivimi in navdušujočimi vizualnimi učinki je že med snemanjem požel veliko publicitete zaradi nenadne smrti Heatha Ledgerja, katerega vlogo so dopolnili odlični Johnny Depp, Colin Farrell in Jude Law.

Alice in Wonderland & Alice Through the Looking Glass

Omenili smo že genialnost režiserja Tima Burtona in fantastično sodelovanje med njim in Johnnyjem Deppom. Iz njegove delavnice z Deppom prihaja epska domišljijska pustolovščina Alica v čudežni deželi, čarobna in domiselna priredba ene najbolj priljubljenih zgodb vseh časov. Alica v čudežni deželi je izkušnja, ki si jo boste zapomnili za vedno. Vdihnila je novo življenje priljubljenima klasikama Lewisa Carrolla s svojimi očarljivimi, avantgardnimi vizualnimi elementi in najbolj karizmatičnimi liki v literarni zgodovini. Johnny Depp v teh filmih postane popolnoma realistično utelešenje Norega klobučarja in je živ, morda najbolj zanimiv filmski pravljični lik.

Fantastic Beasts and Where to Find Them

V glavni vlogi vidimo Eddieja Redmayna, ki bo igral čarovnika Newta Scadmanderja. Zgodba se odvija 70 let pred začetkom sage o Harryju Potterju. Ime nove serije je tudi ime knjige, ki jo je Harry prebral pred odhodom v Hogwarts in je obvezno branje vsakega čarovnika. V filmu nastopa tudi sekundarni lik Gellerta Grindelwalda. Čeprav manj prisoten in stranski, ga je Johnny Depp utelesil fantastično, tako da vam bo takoj padel v oči in ga ne boste tako zlahka pozabili.

Johnny Depp s to vlogo pokaže, da se vsakega od svojih likov loti tako predano – pa naj bo to kapitan Jack Sparrow v franšizi Pirati s Karibov ali sekundarni Gellert Grindelwald. Šefi studiev se niso naklonjeno odzvali na njegovo vlogo kapitana Jacka Sparrowa, vendar je lik postal priljubljen med filmskimi gledalci in občinstvom. Glede na raziskavo, ki jo je izvedlo podjetje za prodajo vstopnic za kino Fandango, je bil Depp eden glavnih razlogov, zakaj je občinstvo želelo videti film. Njegova odlična igra in predanost, ki jo da v vsakem projektu, kažeta na njegovo veličino igralca.

Foto: Screenshot, Profimedia, IMDb

Naloži več
Zapri