Pri teh serijah smo vedno lačni, ker je hrana v glavni vlogi
Pri teh serijah smo vedno lačni, ker je hrana v glavni vlogi

Pri teh serijah smo vedno lačni, ker
je hrana v glavni vlogi

Serije o hrane – predstavljajo življenje v kuhinji, polno vseh čustev. Hrana je vez med kulturami, družino, prijatelji – skozi njo je mogoče povedati vse. Kdor ima rad hrano, ve, kako razburljivo je gledati serije, ki slavijo kuhanje. Ne glede na to, ali gre za resnične zgodbe ali izmišljene kuhinjske dogodivščine. Pripravili smo seznam najboljših kulinaričnih serij, ki vas bodo navdušile, izobrazile in zabavale. Vsako serijo spremlja predlog recepta, saj dobro vemo, da po kulinaričnem maratonu želimo kuhati.

Na našem seznamu so dokumentarne serije, ki nas popeljejo v kulinarične svetove najbolj znanih kuharskih mojstrov. Obstajajo tudi celovečerne in animirane serije o hrani, ki prinašajo dramo in spletke iz kuhinje. Za vsakega ljubitelja hrane se tukaj nekaj najde. Pripravite svojo najljubšo pijačo in prigrizke, udobno se namestite in uživajte v gledanju.

Dokumentarne serije o hrani

Chef’s Table

Opis: Chef’s Table je serija, ki je spremenila pogled na življenje in delo slavnih kuharjev. Koncept je zasnovan tako, da daje intimen vpogled v osebne zgodbe in najpomembnejše življenjske mejnike najbolj znanih kuharskih mojstrov sveta. Vsaka epizoda se osredotoča na enega kuharja in njegovo edinstveno filozofijo hrane.

Zakaj gledati: Serija poleg neverjetnih zgodb ponuja spektakularne posnetke hrane in priprave hrane. Idealen je za tiste, ki želijo videti umetnost kuhanja v akciji in spoznati nekaj najboljših restavracij na svetu.

Predlagani recept: Ravioli s parmezanom in tartufi – navdih Chef Massimo Bottura, Chef’s Table

Salt Fat Acid Heat

Opis: Ta serija temelji na istoimenski knjigi in spremlja avtorja in kuharja Samina Nosrata. Raziskuje štiri osnovne elemente kuhanja: sol, maščobo, kislino in toploto ter kako jih pravilno uporabiti. Nosrat potuje po svetu, da bi prikazal univerzalno uporabo teh načel.

Zakaj gledati: Zaradi kombinacije poučnega in vizualno privlačnega pristopa h kuhanju si to serijo morajo ogledati vsi ljubitelji hrane. Vsebina je predstavljena na dostopen in zanimiv način. Idealen je za gledalce, ki želijo izboljšati svoje kulinarične sposobnosti.

Predlog recepta: Pečen piščanec z limono in olivnim oljem.

Anthony Bourdain: Parts Unknown

Opis: Edinstveni in neponovljivi Anthony Bourdain. V tej seriji raziskuje kulinarično tradicijo in kulture po vsem svetu ter prek hrane omogoča vpogled v lokalne skupnosti. Prefinjeno balansira med zgodbo o hrani ter ključnimi družbenimi, političnimi in kulturnimi temami.

Zakaj gledati: serija ne govori samo o hrani, ampak tudi o ljudeh, krajih in kontekstu. Zaradi Bourdainovega edinstvenega pristopa in globokega razumevanja kulture je ta serija izjemno zanimiva in poučna. Edinstven način pripovedovanja ponuja intimen pogled na svet skozi prizmo hrane.

Predlog recepta: Vietnamska Pho juha.

Dinner time live

Opis: V seriji Dinner Time Live kuhar Dave Chang prinaša povsem novo dinamiko v svet kuhanja v živo. Vsaka epizoda ga spremlja, ko v družbi zvezdnikov in strokovnjakov z različnih področij pripravlja obroke v živo. Edinstveno združuje humor, kuharske nasvete in razprave o kulturnih, socialnih in političnih vidikih hrane.

Zakaj gledati: Če se radi učite skozi zabavo, je ta serija odlična izbira za vas. Idealen je za ljubitelje eksperimentov v kuhinji in dinamičnih razprav med več sogovorniki.

Predlagani recept: Sočna svinjska rebra z ingverjem in medom, postrežena s svežo azijsko kumarično solato.

 Omnivore

Opis: Najnovejša dokumentarna serija, v kateri Rene Redžepi gleda na svet skozi oči kuhinje. Raziskuje, kako nas hrana povezuje in definira, oblikuje politiko, naša prepričanja, razlaga našo preteklost in napoveduje našo prihodnost.

Zakaj gledati: skozi zgodbo nas vodi Rene Redžepi, eden najboljših kuharjev na svetu, znan po svoji revolucionarni restavraciji Noma. Ta serija raziskuje sestavine, ki so zgradile družbe in oblikovale naša prepričanja. Od solin v Peruju, gozdov kave v Ruandi do divjega tuna v Španiji, vsaka epizoda razkrije, kako uporabljamo dragocene vire sveta.

Predlagani recept: Bananina torta.

New Balkan Cuisine

Opis: Serija New Balkan Cuisine je dokumentarna serija, ki spremlja enega najboljših srbskih kuharskih mojstrov Vanjo Puškarja in njegovo ekipo. Skozi serijo se želimo približati konceptu tradicionalne balkanske kuhinje, razumeti tradicijo in lokalno gastronomsko dediščino. V prvi sezoni se je predstavilo šest živil – sir, sol, med, oljčno olje, ribe in tartufi.

Zakaj gledati: Vsaka epizoda se začne s temo, ki raziskuje hrano. Serija zbližuje zgodovino, različne lokacije na Balkanu in ljudi. Na koncu vsake epizode so oblikovane, pripravljene in okušane nove jedi.

Predlagani recept: Pita s sirom in medom.

Igrane serije o hrani

The Bear

Opis: Priljubljenost serije The Bear se nadaljuje. Izšla je tretja sezona, potrjeno pa je že, da bo tudi četrta. Ta serija spremlja mladega kuharja, ki po smrti svojega brata prevzame družinski sendvič bar v Chicagu. Spremljamo njegov razvoj in spopadanje s številnimi izzivi. Serija raziskuje stresne situacije v kuhinji in čustvene odnose med ljudmi, ki tam delajo.

Zakaj gledati: Realističen prikaz stresa in napetosti v profesionalni kuhinji z odličnimi liki in čustvenimi trenutki.

Predlog recepta: Klasični Chicago italijanski sendvič z govedino.

Sweetbitter

Opis: Serija Sweetbitter spremlja mlado žensko, ki se preseli v New York in začne delati v prestižni restavraciji. Tam odkriva svet vrhunske kulinarike in zapletenih medčloveških odnosov. Serija podrobno prikazuje življenje v elitnih restavracijah. Temelji na istoimenski knjigi.

Zakaj gledati: zanimiv vpogled v življenja ljudi v zakulisju prestižnih restavracij. Idealen je za tiste, ki jih navdušuje svet visoke kulinarike.

Predlog recepta: File mignon z omako Bordelaise.

Julia

Opis: Serija spremlja življenje in kariero legendarne Julie Child, ki je popolnoma spremenila ameriško kulinarično sceno. Serijo sta navdihnila njeno izjemno življenje in njena oddaja Francoski kuhar. Julia je naredila preobrat v formatu televizijskih oddaj, v katerih kuha.

Zakaj gledati: Omogoča vpogled v osebno in poklicno življenje Julie Child. Serija prikazuje njene začetke, izzive, s katerimi se je srečevala, in njene uspehe.

Predlog recepta: Boeuf Bourguignon

Food Wars! (Shokugeki no Soma)

Opis: Ta priljubljena anime serija spremlja mladeniča Soma Yukihira. Soma se vpiše v elitno kuharsko šolo, kjer se učenci pomerijo v napetih kuharskih dvobojih. Serija je polna dinamičnih kuharskih prizorov in kreativnih receptov.

Zakaj gledati: Food Wars! združuje dinamično animacijo s podrobno predstavitvijo kuharskih tehnik in receptov. Serija je znana po svoji kreativnosti, dramatičnih preobratih in humorju, zaradi česar je priljubljena med ljubitelji animejev in kuhanja.

Predlog recepta: Sočna, pečena svinjina z jabolčno čežano.

Naloži več
Zapri