Takole je videti film s Kate Winslet o slavni fotografinji, ki so ga posneli v Dubrovniku
Takole je videti film s Kate Winslet o slavni fotografinji, ki so ga posneli v Dubrovniku

Takole je videti film s Kate Winslet o slavni fotografinji, ki so ga posneli v Dubrovniku

Poleg številnih turistov je Dubrovnik septembra 2022 gostil tudi priznana imena iz sveta filma. Razlog za njihov prihod je bilo snemanje biografskega filma Lee, ki pripoveduje o ameriški fotografinji Lee Miller. Glavno vlogo je dobila oskarjevka Kate Winslet, odlično igralsko zasedbo pa sestavljajo še Marion Cotillard, Jude Law, Josh O’Connor, Andy Samberg in Alexander Skarsgård .

Film temelji na knjigi The Lives of Lee Miller, ki jo je napisal njen sin, zgodovinar Antony Penrose-Miller. Zajela bo obdobje od leta 1938 do 1948 in nam razkrila življenje za objektivom takrat edine vojne poročevalke v Evropi. Režiserka je večkrat nagrajena Ellen Kuras.

Lee
Lee
Lee

Od fotomodela do neustrašne vojne fotografinje

Znano je, da je ena od lokacij nekdanji hotel Grand. Hotel, ki je bil v vojni močno poškodovan, je ob tej priložnosti predstavljen kot ruševine iz druge svetovne vojne. Pravzaprav se je v tem obdobju Lee Miller zaznamovala kot neustrašna vojna fotografinja in dopisnica britanske izdaje revije Vogue.

Posnela je nemško bombardiranje Londona in izkrcanje v Normandiji ter bila med prvimi, ki je z javnostjo delila vznemirljive posnetke iz taborišč Buchenwald in Dachau. Zanimivo je, da se je njena kariera pravzaprav začela pred kamero, ko je kot model krasila naslovnico ameriške izdaje revije Vogue. Vendar je kmalu ugotovila, da jo bolj kot model zanima fotografski proces.

Lee
Lee
Lee

Odlična igra Kate Winslet

Uradno premiero je film doživel lani na mednarodnem filmskem festivalu v Torontu, a v kinematografe prihaja šele zdaj. Natančneje, kinematografsko premiero bo doživel 13. septembra v Veliki Britaniji, verjamemo pa, da bo kmalu prišel tudi v domače kinematografe. Prve kritike so bile osredotočene na odlično igro Kate Winslet, za katero menijo, da je največja prednost tega filma. Pomanjkljivosti se odražajo v nekaterih scenarističnih rešitvah, ki tega filma ne ločijo od morja podobnih biografskih naslovov. Kljub temu je to odlična priložnost za nove generacije, da spoznajo zgodbo Lee Miller.

Napovedni video filma Lee, ki ga predstavljamo v nadaljevanju, razkriva rezultate snemanja na jugu Hrvaške.

Foto: IMDb

Naloži več
Zapri