Predstavljamo vam maraton filmov ene največjih igralk in pop ikon – Marilyn Monroe
Predstavljamo vam maraton filmov ene največjih igralk in pop ikon – Marilyn Monroe

Predstavljamo vam maraton filmov ene največjih igralk in pop ikon – Marilyn Monroe

Blonde bombshell. Gre za izraz, ki je označeval številne igralke starega Hollywooda, predvsem pa eno, ki je ostala vklesana v kulturni šovbiznis – Marilyn Monroe. Ameriška igralka je ena najslavnejših vseh časov, večkrat pa so jo razglasili za najbolj seksi igralko v zgodovini. Marilyn je filmska ikona, ikona stila in največkrat fotografirana oseba 20. stoletja. Zaslovela je na vrhuncu zlate dobe Hollywooda – v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Takrat je bila najbolj dobičkonosna igralka, njeni filmi pa so ji prinesli več kot 200 milijonov dolarjev. Čeprav je bila pogosto zmanjšana na seksipilnost, njeni filmi dokazujejo, da je Marilyn res imela tisti faktor X, zaradi katerega je postala zvezda, ki se je spominjamo danes. V naši rubriki Filmski maraton vam predstavljamo njene najboljše filme.

Marilyn Monroe

All About Eve (1950)

All About Eve je kultni film, ki je mnogim prvič predstavil Marilyn Monroe. Ima majhno vlogo in se ne pojavlja veliko na platnu, vendar ga nismo mogli ne vključiti, odličen je. Pravzaprav glavno vlogo v filmu igra še ena legenda starega Hollywooda – Bette Davis. Je Margo Channing, slavna igralska veteranka, zvezda Broadwaya, ki pripravlja novo predstavo. Nekega dne mlada Eve Harrington (Anne Baxter) čaka na svoje zakulisje, da spozna svojega idola. Na videz plaha Eve ji prizna, da jo obožuje in da je videla prav vsako njeno predstavo. Margo in njeni prijatelji se je zasmilijo in jo vzamejo pod svoje okrilje. Vendar pa se v njuna življenja prikrade neusmiljena in iznajdljiva Eve, ki pravzaprav želi prevzeti Margoino mesto, tako na odru kot v zasebnem življenju.

Marilyn, čeprav ima majhno vlogo, ima eno najbolj nepozabnih. Igra gospodično Casswell in v film vnese kanček humorja. Težko je ne biti očaran nad njo v tem filmu, saj vemo, kako velika zvezda je postala po tem.

Marilyn Monroe

Niagara (1953)

Čeprav je večinoma igrala v komedijah in muzikalih, je bil film Niagara velik premik v njeni karieri. Gre za film noir, triler, v katerem ima eno glavnih vlog. Zgodba spremlja dva para, Rose (Monroe) in Georgea Loomisa (Joseph Cotten) ter Polly (Jean Peters) in Raya Cutlerja (Max Showalter), ki obiščeta Niagarske slapove. Napetost med žensko in njenim možem doseže raven umora.

Marilyn je bila zvezda Niagare in femme fatale. Nekoliko temnejša vloga ji je prinesla status blagajniške zvezde, kar sta pospremila naslednja dva filma na našem seznamu.

Marilyn Monroe

Gentlemen Prefer Blondes (1953)

Za mnoge je prva asociacija na Marilyn tista obleka v barvi fuksije in pesem Diamonds are a Girl’s Best Friend, ki so jo skozi zgodovino poustvarili številni, od Madonne do Kylie Minogue. Gre za glasbeno točko iz muzikala Gentlemen Prefer Blondes v režiji Howarda Hawksa. Zabaven in barvit muzikal spremlja dve plesalki in prijateljici, Lorelei (Monroe) in Dorothy (Jane Russell). Odpotujeta v Pariz, kjer ju zasleduje zasebni detektiv, ki ga je najel sumljivi oče Loreleinega zaročenca, pa tudi bogat, zaljubljen starec in številni drugi skrbni snubci.

Ta film vas bo nasmejal in razveselil s svojimi privlačnimi pesmimi, razkošnimi kostumi in smešnimi zvijačami. To je tudi eden redkih filmov tiste dobe, ki je prikazoval ženske, ki plujejo po svetu, in nikoli ni obsodil Lorelei in Dorothy, ker iščeta moža na podlagi privlačnosti ali financ.

Marilyn Monroe

How to Marry a Millionaire (1953)

How to Mary a Millionaire, ki pogosto velja za nekakšno nadaljevanje prej opisanega filma, je še en muzikal o samskih dekletih, ki iščejo primerne partnerje. Zgodba sledi trem modelom v New Yorku, Shatze (Lauren Bacall), Pol (Monroe) in Loco (Betty Grable). Nastanile so se v ekskluzivnem stanovanju z načrtom: naveličane poceni moških in brez denarja nameravajo z vsemi svojimi talenti ujeti in se poročiti s tremi milijonarji. Toda v iskanju bogatih moških najdejo pravo ljubezen.

How to Mary a Millionaire je Marilyn utrdil status ene najbolj vročih zvezd v Hollywoodu, pa tudi ene najboljših zaslužkaric.

Marilyn Monroe

The Seven Year Itch (1955)

Tako kot je film Gentlemen Prefer Blondes znan po prizoru Diamonds are a Girl’s Best Friend, tako je The Seven Year Itch znan po zapletu in znamenitem prizoru, ki je postal ena najbolj legendarnih podob pop kulture 20. stoletja. To je prizor, v katerem Marilyn stoji na rešetki podzemne železnice, medtem ko mimoidoči vlak dvigne njeno belo obleko. Film je režiral legendarni Billy Wilder, posnet pa je po istoimenski drami.

Zgodba spremlja Newyorčana Richarda Shermana, čigar celotna družina je na počitnicah. Ostane sam in se odloči, da ima možnost za samsko življenje. Lahko je in pije, kar hoče, in uživa življenje brez žene in sina. Pogled mu pritegne lepa, a migava blondinka iz stanovanja nad njegovim (Monroe) in začneta se družiti. Vse je nedolžno, a ni dvoma, da jo privlači. Vendar se vsako poželenje, ki ga čuti, odvija v njegovi lastni domišljiji.

Marilyn Monroe

Some Like It Hot (1959)

Še en film Billyja Wilderja, komedija Some Like It Hot, je eden najbolje ocenjenih filmov Marilyn Monroe. Gre za kultno komedijo, ki spremlja dva glasbenika, Joeja (Tony Curtis) in Jerryja (Jack Lemmon). Potem ko sta bili priča umoru v domačem mestu Chicago, pobegneta pred tolpo gangsterjev tako, da se preoblečeta v ženske in se pridružita dekliški skupini, ki potuje na Florido. Marilyn igra pevko Sugar Kane Kowalczyk, v katero je Joe zaljubljen. Medtem se za Jerryja zanima bogataš Osgood, ki misli, da je ženska.

Foto: IMDb

Naloži več
Zapri