Vemo, da sta Meryl Streep in De Niro najboljša, vendar smo izpostavili osem novih igralcev, ki blestijo v vsem doslej videnem
Vemo, da sta Meryl Streep in De Niro najboljša, vendar smo izpostavili osem novih igralcev, ki blestijo v vsem doslej videnem

Vemo, da sta Meryl Streep in De Niro najboljša, vendar smo izpostavili osem novih igralcev, ki blestijo v vsem doslej videnem

Ko govorimo o najboljših igralcih vseh časov, se vedno omenjajo očitne izbire, kot so Meryl Streep, Robert De Niro, Nicole Kidman, Jack Nicholson … Vsak nov in svež igralec, ki pride na sceno in je odličen, pogosto dobi epitet “kot naslednji De Niro” ali “naslednja Streep“. Seznami najboljših igralcev, ki so z desetletji dela dokazali, da so eni najboljših, so že dovolj izpolnjeni. Danes smo se odločili iti v drugo smer in izpostaviti osem novih, sodobnejših igralcev in igralk, ki so se doslej izkazali v vsem.

Paul Mescal

Irski igralec Paul Mescal je trenutno nedvomno na vrhu najbolj iskanih igralcev. Poleg tega, da je tihi želja mnogih žensk, je Mescal tudi odličen igralec, ki se ne boji biti ranljiv na platnu. Vse se je začelo z vlogo v uspešni miniseriji Normal People, v kateri je igral Connella, glavnega junaka. Za to vlogo je prejel tudi TV nagrado BAFTA, kritiki pa ne nehajo hvaliti njegovega nastopa v vlogi tesnobnega in umaknjenega Connella. V tej vlogi si res ne bi bilo mogoče predstavljati nikogar drugega. Normal people so mu odprli vrata tudi v nekatere druge odmevne projekte.

Da izbira zanimive in pomembne projekte, je dokazal z nadaljevanjem s serijo neodvisnih filmov. Njegova odlična vloga mladega očeta, ki se spopada z duševnim zdravjem v filmu Aftersun, mu je prinesla prvo nominacijo za oskarja, nato pa je nastopil ob Andrewu Scottu v kritiško hvaljenem All of Us Strangers, v katerem ni nič manj blestel. Svojo vsestranskost nam bo dokazal konec letošnjega leta, ko bo na velika platna prišel Gladiator 2, v njem pa bo glavna vloga zagotovo drugačna od vseh dosedanjih. Napovedujemo še eno nominacijo za oskarja.

gladijator

Daisy Edgar-Jones

Mescalova soigralka in romantična soigralka v filmu Normal people, Daisy Edgar-Jones, prav tako gradi zavidljivo kariero. Za vlogo Marianne je prejela tudi številne nominacije za nagrade. Odlikovala se je v dramskih delih, ki le nakazujejo talent te mlade igralke. Imela je glavno vlogo v filmu Where the Crawdads Sing in miniseriji Under the Banner of Heaven z Andrewom Garfieldom. Edgar-Jones je ena tistih igralk, ki jih vse pogosteje videvamo na zaslonih in jo vedno znova občudujemo. Omenjeni naslovi dokazujejo, da je vredna ogleda, največ pozornosti pa je požela z vlogo v filmu Twisters.

Z Glenom Powellom je Edgar-Jones igrala v poletni uspešnici Twisters, nadaljevanju slavnega filma katastrofe iz leta 1996. Ponovno so ji zaupali glavno vlogo. Igra Kate Carter, mlado upokojeno lovko na tornade in meteorologinjo, ki jo prepričajo, da se vrne v Oklahomo, da bi delala z novo ekipo in novimi tehnologijami. Letos bo nastopila tudi v prihajajočem filmu On Swift Horses, ki je trenutno v postprodukciji.

najbolji novi glumci

Timothee Chalamet

Timothéeja Chalameta, dežurnega ljubljenca našega uredništva, ni treba preveč predstavljati. V zadnjih petih letih se je izpostavil kot vodilni igralec nove generacije, začenši s filmom Call Me By Your Name. S to vlogo je postal najmlajši igralec, nominiran za oskarja za najboljšega igralca. Istega leta je svojo vsestranskost dokazal z vlogo slabega fanta v Lady Bird, svoje znanje pa je izpopolnjeval v filmih, kot sta Beautiful Boy in Little Women, v katerih je prevzel znamenito vlogo Laurie.

Da ima pogum sprejemati različne vloge in nastopati v različnih žanrih, je dokazal z glavno vlogo v priredbi Dune in njenem nadaljevanju. Chalamet je odlična izbira za Paula Atreidesa in komaj čakamo, da ga vidimo v tretjem delu. Tudi lani je pokazal svoje pevske sposobnosti, ko je skočil v še enega znanega lika. Igral je namreč Willyja Wonko v muzikalu Wonka. Chalamet še naprej dokazuje, da je eden najbolj vsestranskih igralcev ta hip, letos pa ga bomo videli v biografskem filmu A Complete Unknown. Igral bo legendarnega Boba Dylana.

wonka

Jodie Comer

Odkar je nastopila v seriji Killing Eve, britanska igralka Jodie Comer ne more narediti nič narobe. Vloga pogodbene morilke z naglasom ji je odlično pristajala, kar dokazuje tudi osvojena nagrada emmy. Ta serija ji je odprla vrata, da se preizkusi v zanimivih filmskih vlogah. Še posebej je izstopala v filmu The Last Duel Ridleya Scotta, kjer je nadigrala celo Matta Damona, Bena Afflecka in Adama Driverja.

Letos je ukradla tudi vsak prizor v The Bikeriders, ki jih je rešila pred popolnim polomom. Ima tisto zanimivo sposobnost, da popolnoma odstrani vsak naglas in se popolnoma preobrazi v osebo, ki jo igra. Kmalu jo bomo videli v nadaljevanju uspešnice grozljivke z začetka stoletja – 28 Years Later.

najbolji novi glumci

Daniel Kaluuya

V istem času, ko smo postali obsedeni s Timotheejem v Call Me By Your Name, je na sceno stopil še en igralec in ostal stalnica. Daniel Kaluuya je prejel nominacijo za oskarja, ko je nastopil v glavni vlogi v filmu Get Out Jordana Peeleja. Ta grozljivka je Kaluuya izstrelila med zvezde in predstavila njegov humor in dramo v eni vlogi. Temu je sledila vloga v Marvelovi uspešnici Black Panther.

Oskarja mu je uspelo pobrati z odlično vidno vlogo Freda Hamptona v biografskem filmu Judas and the Black Messiah. Nadaljeval je sodelovanje z Jordanom Peelejem in izstopal v eni glavnih vlog v grozljivki Nope.

najbolji novi glumci

Barry Keoghan

Če je leto 2024 zaznamoval en igralec, lahko rečemo, da je to Barry Keoghan. Keoghan, eden redkih Ircev na tem seznamu, je znan po tem, da na platnu igra ‘čudake’. Vse se je začelo z odlično vlogo v psihološkem trilerju Killing of a Sacred Deer režiserja Yorgosa Lanthimosa. Po tem je Keoghan pobral svojo prvo nominacijo za oskarja za vlogo duševno prizadetega mladeniča v filmu The Banshees of Inisherin. Čeprav ga ni dobil, je bil velik favorit za oskarja in najbolj opaženo vlogo v omenjenem filmu.

Svoj niz ‘čudaštva’ je nadaljeval z glavno vlogo v viralnem filmu Saltburn z Jacobom Elordijem, o katerem so vsi govorili, in imel pomembno vlogo v miniseriji Masters of the Air s Callumom Turnerjem in Austinom Butlerjem. Letos ga bomo videli v neodvisnem filmu Bird, ki je premiero doživel na filmskem festivalu v Cannesu, kjer je navdušil občinstvo.

Barry Keoghan

Ayo Edebiri

Morda je najbolj znana in opažena po vlogi Sydney v uspešnici The Bear, vendar je Ayo Edebiri že dosegla številne opazne vloge, ki namigujejo na njeno prevlado. Za vlogo v The Bear je bila nagrajena tudi z emmyjem, kritiki pa so posebej pohvalili njeno vlogo v komediji Bottoms. Komedija je njen primarni žanr, zato smo jo lahko videli v filmu Theatre Camp, njen glas pa slišali tudi v animirani Netflixovi seriji Big Mouth.

Pohvali se lahko tudi, da je bila del enega najbolj gledanih filmov tega poletja – Inside Out 2. Glas je posodila Ljubosumju, preizkusila pa se bo tudi v grozljivkah. V pripravi je film A24 Opus, v katerem bo Edebiri zaigrala z Johnom Malkovichom.

najbolji novi glumci

Andrew Scott

Zadnji dve leti sta bili uspešni tudi za Andrewa Scotta. Irski igralec je zaslovel z vlogo zlobneža Moriartyja v Sherlocku, svetovno slavo pa je pridobil s svojo najbolj znano vlogo. Gre za Hot Priest iz odlične serije Fleabag. V drugi sezoni nagrajene serije je igral duhovnika in obnorel internet. Svoj nadaljnji igralski talent je dokazal z glavno vlogo v filmu All of Us Strangers, v kateri nas je naravnost navdušil.

Nominacijo za letošnje emmyje je prejel z naslovno vlogo v Netflixovi miniseriji Ripley, ki sledi zgodbi romana The Talented Mr. Ripley. Scott si redko izbere slabo vlogo in izboljša vsak naslov, v katerem se pojavi.

Andrew Scott

Foto: IMDb

Naloži več
Zapri