Čas je, da se umirimo in sprostimo ob nekaterih od teh osmih poletnih filmov, ki jih imamo radi
Čas je, da se umirimo in sprostimo ob nekaterih od teh osmih poletnih filmov, ki jih imamo radi

Čas je, da se umirimo in sprostimo ob nekaterih od teh osmih poletnih filmov, ki jih imamo radi

Prišlo je poletje. Z njim komaj čakamo na plažo, morje, sončenje in koktajle, žal pa so poleg tega eden izmed simbolov poletja tudi neznosne temperature. Kuhamo se že na 30+ stopinjah, zato je čas, da se uležemo pod klimo in si zavrtimo kakšen dober film, da nas malo ohladi. Poletni filmi so tisti, ki nam prinesejo pridih brezskrbnega vzdušja, živahnosti in energije, pa tudi tisti, katerih dogajanje je dobesedno postavljeno v poletje ali na morje.

Poletni filmi imajo moč, da vas v trenutku razvedrijo in prav takšnih je teh osem filmov, ki smo jih izbrali.

ljetni filmovi

Grease

Najbolj poletni muzikal je zagotovo Grease. Ni nam treba preveč predstavljati, a ponovni ogled te klasike iz leta 1978 je vedno dobrodošel. Sandy in Danny sta najstnika, ki se zaljubita čez poletje. Bosta nadaljevala svojo romanco, ko se bo začelo šolsko leto in bosta ugotovila, da hodita na isto šolo? Pesem Poletne noči iz filma je uspešnica sama po sebi, poletni utrip, ki ga film oddaja, pa je kot nalašč za vroče poletne dni.

ljetni filmovi

Forgetting Sarah Marshall

Druga klasika je komedija Forgetting Sarah Marshall. V njem smo na počitnicah na Havajih in spremljamo uničenega Petra. Sam odpotuje na Havaje, da bi prebolel nedavni razhod s svojo televizijsko zvezdnico Sarah. Peter ne ve, da Sarah potuje v isto letovišče kot on – in s seboj pelje svojega novega fanta. Forgetting Sarah Marshall je eden tistih kul romanov, ki jih radi gledamo znova in znova.

ljetni filmovi

Moonrise Kingdom

In film Moonrise Kingdom slavnega režiserja Wesa Andersona ima pravi prijeten poletni utrip. Sledi 12-letnikom, ki se zaljubita in pobegneta v divjino. Medtem ko jih cela ekipa ljudi začne iskati, se jim približa nevihta in zavzame plažo. Estetika Andersonovih filmov zadostuje, da skoraj vse njegove filme označimo za poletne, toda Moonrise Kingdom je morda najbolj.

ljetni filmovi

Do the Right Thing

Če kateri koli film v zgodovini zvesto prikazuje, kako je kuhati pri visokih poletnih temperaturah, je to Do the Right Thing Spika Leeja. Ta vročina se odlično izkoristi v zapletu, ko spremljamo en dan (najbolj vroč v letu) v delu Brooklyna, kjer živijo sosedje različnih ras in okolij. Z naraščanjem temperature skozi film naraščata tudi sovraštvo in nestrpnost vseh. Tlijo in rastejo, dokler proti koncu filma ne eksplodirajo v nasilje.

Jaws

Čeprav s poletjem povezujemo žive barve in počitnice, ni dvoma, da je triler Jaws poletni film, saj večino filma preživimo na plaži in v morju. No, na plaži in morju iz Nightmare, ampak vsekakor. Jaws je kultni film, ki spremlja lokalnega šerifa, morskega biologa in starega mornarja, ko skušajo ujeti morskega psa, ki terorizira prebivalce njihovega mesteca.

ljetni filmovi

Barbie

Tudi novejši poletni filmi si zaslužijo mesto na našem seznamu in kaj boljšega od lanske uspešnice Barbie? Priredba zgodbe o najslavnejši punčki na svetu Grete Gerwig je utelešenje poletja, ne smemo pa pozabiti Kenove legendarne fraze iz filma: My job is beach. Vendar pa Barbie ni le vesela poletna komedija. Ob vsem humorju in pesmi prinaša tudi pomembno družbeno sporočilo.

ljetni filmovi

My Neighbour Totoro

Ko se dve deklici preselita na podeželje, da bi bili blizu svoji bolni materi, se podata na pustolovščine s čudovitimi gozdnimi duhovi, ki živijo v bližini. Eden od njih je veliki Totoro, ki se spoprijatelji z dekleti. To je izhodišče čudovitega animeja My Neighbor Totoro legendarnega režiserja Hayaa Miyazakija. Film je pravi skriti biser njegove kariere in eden tistih filmov, ki vas bodo razžalili.

ljetni filmovi

The Sandlot

Slavni film The Sandlot (ob katerem smo mnogi odraščali), postavljen v poletje 1962, spremlja skupino fantov, ki poletje preživijo ob igranju bejzbola in se podajajo na različne dogodivščine. Film prebuja nostalgijo po času, ko ni bilo dela in čakanja na dopust, ko smo kot otroci poletja preživljali na prostem in uprizarjali najrazličnejše dogodivščine.

Foto: IMDb

Naloži več
Zapri