To so priljubljene serije, ki bi si jih morali ogledati vsaj enkrat v življenju!
To so priljubljene serije, ki bi si jih morali ogledati vsaj enkrat v življenju!

To so priljubljene serije, ki bi si jih morali ogledati vsaj enkrat v življenju!

Na spletu boste našli ogromno priporočil in seznamov za najboljše serije, ki so vredne “binganja“. Nekatere so privlačne zaradi kontroverzne vsebine, nekatere zaradi zapletov v zgodbi in spet druge zaradi humorističnih vložkov. Ne glede na to, kaj je tisto, kar vas privlači in prikuje pred zaslon, nekatere serije so zaradi kultnega statusa, predmet številnih pogovorov in razprav v družbi. Za vas smo že pripravili seznam 10 kultnih filmov, tokrat pa imamo za vas še več TV vsebine.

Da bomo na tekočem z dogajanjem v pop kulturi smo pripravili Journalov seznam najbolj priljubljenih serij (v naključnem vrstnem redu), ki si jih je vredno ogledati vsaj enkrat v življenju!

1. Prijatelji (Friends, 1994–2004)

Serija v 10. sezonah sledi osebnemu in poklicnemu življenju šestih mladih prijateljev, ki živijo v okrožju Manhattan v New Yorku. Zapletajo se v življenjske situacije, ki pa jih razrešujejo na humorističen način. Družba Phoebe, Rachel, Monice, Joeya, Chadlerja in Rossa je nenadomestljiva!

najboljše serije vseh časov -prijatelji - friends
najboljše serije vseh časov -prijatelji - friends

2. Sopranovi (The Sopranos, 1999-2007)

Mafijski šef iz New Jerseyja Tony Soprano se ukvarja z osebnimi in poklicnimi težavami v svojem domačem in poslovnem življenju, ki vplivajo na njegovo duševno stanje, zaradi česar mora poiskati strokovno psihiatrično svetovanje. Serija je polna akcije pa tudi življenjskih naukov, nam pa se je prikupila tudi zaradi enkratne (ženske) igralske zasedbe ter odličnih kostumov.

3. Kako sem spoznal vajino mamo (How I Met Your Mother, 2005-2014)

Verjetno najdlje trajajoča zgodba o spoznavanju! Oče namreč skozi niz prebliskov in prigod  svojima otrokoma pripoveduje pot, ki jo je prehodil, da je spoznal njuno mamo. Na njej so ga spremljali štirje najboljši prijatelji, ki so popestrili prav vsak dogodek. Vsak od njih ima osebnostne lastnosti, ki so že same po sebi odlična podlaga za komedijo!

najboljše serije vseh časov - kako sem spoznal vajino mamo

4. Oglaševalci (Mad Men, 2007–2015)

Ameriška drama o eni najprestižnejših oglaševalskih agencij v New Yorku na začetku šestdesetih let prejšnjega stoletja. Osredotoča se na enega najbolj skrivnostnih, a izjemno nadarjenih oglaševalskih direktorjev podjetja, Donalda Draperja, ki je vse prej kot zgleden občan. Vpogled v osebno življenje in delovno etiko tistega časa je fascinanten in dovolj privlačen, da nas prilepi pred ekrane.

5. Pisarna (The office, 2005-2013)

Govorimo o ameriški verziji te kultne serije, saj ne moremo mimo briljantne igre Steva Carella in ekipe. Gre pravzaprav za lažni dokumentarni film (mockumentary) o skupini tipičnih pisarniških uslužbencev, kjer je delovni dan sestavljen iz spopadov ega, neprimernega vedenja, dolgočasja in romantike. Odlična formula za smeh!

najboljše serije vseh časov - pisarna - the office
najboljše serije vseh časov - pisarna - the office

6. Seks v mestu (Sex and the City, 1998-2004)

Najbolj kultna serija, ko gre za modne kroge in si je prisvojila srca mnogih žensk (pa tudi moških) po vsem svetu! Carry Bradshaw in njene 3 zveste prijateljice namreč živijo zavisti vredna življenja na Manhattnu, a kaj ko nimajo sreče v ljubezni. Newyorčanke ves čas razpravljajo o svojem spolnem življenju (ali pomanjkanju le-tega) in iščejo nove načine, kako se soočiti s tem, da so ženske v poznih devetdesetih.

7. Seinfeld (1989–1998)

Še ena skupina prijateljev v New Yorku, katerih zapletena življenja spremljamo. Nenehne nesreče nevrotičnega stand-up komika Jerryja Seinfelda in njegovih prav tako nevrotičnih prijateljev so več kot odličen material za smeh. V bistvu gre za serijo o ničemer, kot sta v eni izmed epizod namigovala George in Jerry. A ravno to je tako zelo zabavno, saj se z njihovimi življenjskimi situaciji zelo hitro poistovetimo.

najboljše serije vseh časov - seinfeld

8. Kriva pota (Breaking Bad, 2008-2013)

Učitelj kemije z diagnozo neoperabilnega pljučnega raka se skupaj z nekdanjim dijakom začne ukvarjati s proizvodnjo in prodajo metamfetamina, da bi lahko zagotovil prihodnost svoje družine. Presenetljiva zgodba je polna zapletov, ko se glavni protagonist Walter White zaplete z nepravimi ljudmi. Odlična igra, odlična fotografija, scenografija, glasba – popoln paket za binganje!

9. Dexter (2006-2013)

Izredno inteligenten, prijazen in profesionalen – on je Dexter Morgan. Najljubši ameriški serijski morilec dneve preživi v reševanju zločinov, ponoči pa v njihovem izvrševanju. Serija je prejela kar 54 nagrad Emmy, a četudi vam to nič ne pomeni, vas morda prepriča izredno napeta zgodba, ki je veliko več kot običajna kriminalka – je spektakularen triler, ki te ves čas drži na točki zanimanja in razreševanja umorov.

najboljše serije vseh časov - dexter

10. Dosjeji X (The X-Files, 1993-2018)

F.B.I. Agenta, Fox Mulder in Dana Scully, raziskujeta čudne in nepojasnjene pojave, medtem ko skrite sile delujejo, da bi ju ovirale. Ker je Mulder vernik v vse kar je nadnaravno Scully pa večni skeptik, svoje primere raziskujeta večplastno. Kultna serija 90-ih je še danes srh vzbujajoča. Ni čudno, da so jo pred leti želeli obuditi, a žal nič ne more nadomestiti zgodnjih sezon do leta 2002, ko smo trepetali pred zasloni.

11. South Park (1997-)

30 sezon v 27 letih in serija South Park je še vedno na programu. Sledimo lahko nesrečam štirih nespoštljivih osnovnošolcev v tihem, disfunkcionalnem mestu South Park v Koloradu. Stan, Kyle, Eric in Kenny so priča bizarnim nesrečam, ki vključujejo tako običajne kot nadnaravne stvari. Serija odlično odseva status quo in je pogosto kritika družbenemu dogajanju.

najboljše serije vseh časov - south park

12. Veliki pokovci (The Big Bang Theory, 2007-2019)

Prikupna blondinka (Kaley Cuoco), ki se preseli v stanovanje nasproti dveh briljantnih, a socialno nerodnih fizikov, jima pokaže, kako malo vesta o življenju zunaj laboratorija. Serija je vredna ogleda že samo zaradi briljantne igre Jima Parsonsa, ki upodobi socialno nerodnega Sheldona. Skupaj z ostalimi nadpovprečno inteligentnimi kolegi se kar naprej srečuje s situacijami vsakdanjega življenja, ki mu nikakor niso logični.

13. Igra prestolov (A Game of Thrones, 2011-2019)

Ah, 2010-ta, ko so se teme pogovorov večinoma vrete okrog serije Game of Thrones! Neverjetna scenografija, dodelana kostumografija, zgodba, ki je odlično spajala zgodovino in fantazijo ter igralska zasedba, ki je vse skupaj dvignila na raven kultne nadaljevanke. V osrednji zgodbi se devet plemiških družin bori za nadzor nad deželami Westerosa, medtem ko se vrne starodavni sovražnik, ki je tisočletja miroval. Popolna serija za obdobje ko “prihaja zima!”

najboljše serije vseh časov - igra prestolov
najboljše serije vseh časov - igra prestolov

14. Simpsonovi (The Simpsons, 1989-)

Serija prikazuje satirično upodobitev ameriškega življenjskega sloga srednjega razreda. Karikira nekatere vidike ameriške družbe, kulture, televizije in številne značilnosti človeškega življenja. V zadnjem času se o njej govori predvsem iz vidika, da naj bi serija napovedala številne družbeno-politične dogodke, ki so se zgodili v prihodnosti. Od premiere 17. decembra 1989 je bilo predvajanih 768 epizod in je najdlje predvajana ameriška animirana serija, najdlje predvajana ameriška komedija in najdlje predvajana ameriška televizijska serija s scenarijem.

15. Skrivnostni otok (Secret Island, 2004-2010)

Preživeli po letalski nesreči se znajdejo na skrivnostnem otoku. Prisiljeni so sodelovati med seboj za preživetje, a kmalu ugotovijo, da na otoku niso sami. Otok skriva pošastni varnostni sistem, vrsto podzemnih bunkerjev in skupino nasilnih preživelih, skritih v sencah. Serija je polna mistike, akcije, zapletov in napetosti, ki gledalca drži v nevednosti.

najboljše serije vseh časov - lost - skrivnostni otok

16. Živi mrtveci (The Walking Dead, 2010-2022)

Šerifov namestnik Rick Grimes se zbudi iz kome in ugotovi, da je svet v ruševinah, po njem pa se sprehajajo zombiji. Da bi preživeli vodi skupino popolnih neznancev skozi apokaliptičen svet. Ko iščejo varnost in se izmikajo živim mrtvecem, so se prisiljeni spopasti z rivalskimi skupinami in težkimi odločitvami. Napeto, temačno in krvoločno!

Foto: Pexels, IMDb

Naloži več
Zapri