Kako je resnično življenje avtorice “Seks v mestu” vplivalo na zgodbo kultne serije?
Kako je resnično življenje avtorice “Seks v mestu” vplivalo na zgodbo kultne serije?

Kako je resnično življenje avtorice “Seks v mestu” vplivalo na zgodbo kultne serije?

Seks v mestu – resnična zgodba. Tako bi se lahko imenoval avtobiografski film o avtorici Candace Bushnell. Bushnell je avtorica knjige Seks v mestu, ki je nekaj let po izidu postala (danes) kultna serija, posneta v New Yorku.

Znano je, da je avtorica navdih za like in zaplet našla v svojem življenju, pa tudi v življenju svojih prijateljev. Vendar – koliko od napisanega (in nato ekraniziranega) je fikcije in koliko resničnosti? Izveste spodaj.

Sex and the City – resnična zgodba

Candace Bushnell – resnična Carrie Bradshaw

First things firstCandace Bushnell je Carrie Bradshaw. Pisateljica je svojo kolumno v The New York Observerju pisala predvsem v prvi osebi. Potem ko je ugotovila, da razkriva morda preveč intimnih podrobnosti (in njeni starši so bili zvesti bralci kolumne), se je Candace odločila, da o sebi piše v tretji osebi in tako predstavi lik Carrie Bradshaw.

Njen alter-ego, Carrie, je v kolumni predstavljena kot ena od njenih prijateljic. Druge tri so bile seveda Samantha, Miranda in Charlotte. Kaj pa Mr. Big?

Ali je Mr. Big zares obstajal?

Candace je od leta 1994 do 1996 pisala kolumno za The Observer. Leta 1995 je spoznala Rona Galottija. Galotti je bil uspešen poslovnež, ki je svojo kariero zgradil v svetu založništva. Ta svet glamurja in denarja je pomenil številne zabave – in prav na eni takšni se je ta (nekdanji) par spoznal. Za razliko od naključnega srečanja na ulici, kot je prikazano v prvi epizodi serije, resnična Carrie in resnični Mr. Big sta se spoznala zaradi skupnih poznanstev in dejstva, da delata v isti panogi.

Nekaj ​​pa je velika resnica. To je sloves Mr. Biga kot ženskarja, ki ga je imel tudi Ron. Preden je spoznal Candace, je bil že dvakrat poročen in ločen. Zabaval pa se je tudi z nekaterimi najbolj znanimi manekenkami – Janice Dickinson je bila ena izmed njih.

When he walks into the room…

Vzdevek Mr. Big je Candace dodelila Ronu zaradi energije in karizme, s katero je, kot je povedala, napolnil vsako sobo. Par je imel, tako kot v seriji, burno razmerje.

Vendar za razliko od serij (in filmov) Carrie (Candace) in Mr. Big (Ron) nista končala skupaj. Po mnenju avtorja je bil to veliko bolj realen konec takšne ljubezenske zveze. Kljub temu sta prijatelja še danes, Ron pa se je celo udeležil številnih novinarskih dogodkov serije Seks v mestu. Tudi, čeprav je danes priljubljeno sovražiti Carrie, so ta odnos v veliki meri prevzeli gledalci v kasnejših sezonah serije. Ker so za Candace najmanj relevantni – si lahko oddahne. Seks v mestu je resnična zgodba – vsekakor, vendar ne v celoti.

Slavno epizodo Ex and the City je gotovo navdihnilo pisateljevo resnično življenje. Pomembno je omeniti, da za razliko od serije, v kateri tretji sezoni (spoiler alert!) Carrie in Mr. Big imata afero, Candace in Ron pa ne.

Po mnenju Candace je bivši bivši – z razlogom. Na ta način, za razliko od serije, Candace nikoli ni prejela povabila na zaročno zabavo svojega bivšega. To je bolj stvar fikcije.

Men I may not know, but shoes…

Tako kot Carrie Bradshaw – Candace Bushnell je bila (in ostaja) velika ljubiteljica nakupovanja, še posebej nakupovanja čevljev. Pogosto je celo svojo plačo porabila za impulzivno sledenje najnovejšim modnim trendom – zvezdniki pa so vendarle le ljudje.

Zanimivo je, da je celo logotip kolumne Bushnell navdihnil par čevljev znamke Calvin Klein, ki je v 90. letih užival kultni status. Po drugi strani pa Candice za razliko od Carrie ni živela v prostornem stanovanju na Upper West Sideu. Nasprotno, pogosto je spala pri prijateljicah in trdo delala, da bi si zagotovila bivališče. Uspelo ji je, zahvaljujoč talentu za pisanje in ambicioznosti. V svoji karieri je pisala tudi za revije Mademoiselle, Esquire in Vogue. V peti sezoni serije Carrie dobi dodatno plačano službo – za Vogue, seveda.

Fiction is a fact

Očitno je bilo v seriji Seks v mestu – še posebej v zgodnjih sezonah serije – uporabljenih veliko dejstev. Ljubezen do čevljev, zapletena ljubezenska razmerja in ena zelo zapleten Mr. Big so zagotovo nekaj, čemur bi rekli resnična zgodba.

Najpomembneje od vsega pa je, da so stvari, zaradi katerih je serija danes kultni televizijski dosežek, tudi resnične. To so štirje ljudje – in eno mesto. Prijateljstvo Carrie, Mirande, Charlotte in Samanthe je morda izmišljeno že v samih imenih protagonistk, vendar je bilo za avtorico Candace resnično. Ko k vsemu temu dodaš še New York kot mesto vsega dogajanja – no, to je naravnost pravljično.

Foto: Instagram (@candacebushnell)

Naloži več
Zapri