Vse informacije o Sarajevskem filmskem festivalu 2024: Prihaja tudi igralka Meg Ryan!
Vse informacije o Sarajevskem filmskem festivalu 2024: Prihaja tudi igralka Meg Ryan!

Vse informacije o Sarajevskem filmskem festivalu 2024: Prihaja tudi igralka Meg Ryan!

Eden najbolj znanih regionalnih filmskih festivalov, Sarajevo Film Festival, kmalu odpira svoja vrata. To je že 30. edicija, ki bo letos pripeljala nekaj svetovnih zvezdnikov in prikazala zanimivo paleto filmov. Festival se uradno začne v petek, 16. avgusta, odpira pa ga novi film Denisa Tanovića – Nakon ljeta. Filmi bodo na sporedu do 23. avgusta, v nadaljevanju pa vam predstavljamo, česa se najbolj veselimo in katere hollywoodske zvezde pričakujemo v Sarajevu.

Sarajevo Film Festival 2024
Nakon ljeta

Open Air program

Open Air program 30. Sarajevo Film Festivala sestavljajo različni igrani in dokumentarni filmi regionalne produkcije, filmi letošnjih dobitnikov Častnega srca Sarajeva ter mednarodni filmi iz Francije in ZDA. Tukaj so filmi, ki se jih najbolj veselimo.

Častni gost festivala bo ameriški scenarist in režiser Cord Jefferson. Prikazan bo njegov režiserski prvenec American Fiction, ki je bil nominiran za letošnje oskarje. Jefferson je za ta film prejel oskarja za najboljši prirejeni scenarij. Film spremlja frustriranega pisca, ki je naveličan sistema, ki služi dobiček iz »črne« zabave ter temelji na starih in žaljivih klišejih. Da bi dokazal svoje stališče, Monk napiše svojo “črno” knjigo pod psevdonimom, ki ga postavi v središče hinavščine in norosti, ki ju prezira. Na njegovo presenečenje knjiga postane prava uspešnica. Igralsko zasedbo sestavljajo Jeffrey Wright, Sterling K. Brown, Erika Alexander, Tracee Ellis Ross in John Ortiz.

Na festivalu bo svoj film Djeda Mraz u Bosni predstavil tudi bosanski režiser Emir Kapetanović, kar se sliši zanimivo. Film, postavljen v december 2023, spremlja skupino igralcev, ki gredo na turnejo s predstavo o Dedku Mrazu, da bi širili praznično veselje v majhnih mestih povojne Bosne in Hercegovine. Medtem ko so otroci navdušeni, pojav Dedka Mraza znova zaneti stare spore med odraslimi.

Sarajevo Film Festival 2024
Američka fikcija

Zanimivi dokumentarec

Na sarajevski filmski festival prihaja tudi francoski film Drugo dejanje, ki je imel premiero na letošnjem filmskem festivalu v Cannesu. Slavna francoska igralka Lea Seydoux igra Florence. Svojega očeta (Vincent Lindon) želi predstaviti Davidu (Louis Garrel), moškemu, v katerega je noro zaljubljena. Toda Davida Florence ne privlači in jo želi vreči v objem svojega prijatelja Willyja (Raphaël Quenard). Štirje so v restavraciji sredi ničesar.

Eden od dokumentarnih filmov, ki bodo prikazani, je Grandpa Guru, ki ste ga letos imeli priložnost spremljati na ZagrebDoxu. Grandpa Guru je portretni dokumentarec, ki na eklektičen način prikazuje kontinuiteto delovanja skupine Kultur Shock, s posebnim poudarkom na zanimivem življenju, glasbi in umetnosti njihovega pevca in frontmana Srđana Gine Jevđevića. V filmu spremljamo njegovo duhovno popotovanje v iskanju lastne identitete in mesta v svetu, potem ko je zapustil sarajevsko vojno okolje in prispel v Seattle, kjer je srečal Krista Novoselić iz skupine Nirvana in Jella Biafra iz skupine Dead Kennedys, ki sta spodbujala, da se je še naprej ukvarjal z glasbo. Gina preganjata vprašanje pripadnosti in občutek razpetosti med življenjem v Ameriki, Sarajevom in mamo, na katero je izjemno navezan.

Sarajevo Film Festival 2024
Drugi čin

Pomembne teme

Skriti biser festivala bi lahko bil film srbske, moldavske in bolgarske produkcije Megdan: med vodo in ognjem (Megdan: Između vode i vatre). V pestri igralski zasedbi igra tudi Enis Bešlagić. Film spremlja Petra, nekdanjega zvezdnika vaterpola, zdaj varnostnika v nočnem klubu. Poda se na igro z visokimi vložki, da bi rešil svoj vaterpolski klub pred propadom. Petar se združi z Zekom, prevarantom dvomljivega slovesa, krmari po temnem labirintu rivalstva in osebnih demonov, odločen, da si povrne slavo in reši zapuščino svojega kluba. Ko se vse globlje potaplja v mračne globine balkanskega podzemlja, Petar odkrije, da je meja med zmago in porazom tanka kot gladina vode, vse pa je na koncu preizkušnja moči duha v ultimativni bitki za odrešitev.

Iz Severne Makedonije bo prikazan film Najprej ubij otroke (Prvo ubij djecu) režiserja Dimitra Orovčana. Film spremlja najstniško balerino, ki med vajo Labodjega jezera pomotoma vzame v roke napačen mobilni telefon. Izkazalo se je, da pripada spolno izkoriščani žrtvi trgovine z ljudmi. Kmalu ugotovi, da mobilni telefon, ki ga ima pri sebi, vsebuje kompromitujoče podatke proti vplivnemu politiku. Vzporedno z njuno se odvija zgodba o najboljšem prijatelju balerininega fanta, ki očetu, ki je policist, ukrade pištolo, da bi se zaščitil pred izterjevalci, ki ga lovijo, ker jim je dolžan denar.

Film Rajka Grlića, Svemu dođe kraj (Vse se konča) spremlja ljubezensko zgodbo v Zagrebu. Maks Pinter, uspešen odvetnik, je svojega klienta, bogatega in močnega Dinka Horvata, oprostil obtožbe za dvojni umor. Na veselici pijani Maks odkrito pove Dinki, da je morilec, ki je hladnokrvno postrelil delavce, ki so prišli le prosit za plačo. Spor z enim od stebrov družbe ga naredi nezaželenega, izgubi Grgove partnerje in stranke, žena ga zapusti. Toda Maks ne odneha. S pomočjo Nine, svoje ljubezni iz študentskih dni, se poda v boj.

Ostale filme programa Open Air si lahko ogledate tukaj.

Sarajevo Film Festival 2024
Rajko Grlić

Kinoscope program

Program Kinescope ponuja izbor filmov iz različnih držav. Dokumentarni film Zakladi kraljevine Dahomey (Blago Kraljevine Dahomej) ste imeli priložnost ujeti tudi na letošnjem ZagrebDoxu. Močan film spremlja vrnitev ukradenih artefaktov kraljestva Dahomeja iz Pariza v današnjo Republiko Benin novembra 2021.  Toda kakšen odnos zavzeti ob vrnitvi domov teh zakladov prednikov v državi, ki se je morala še naprej razvijati brez njim? O tej temi razpravljajo študenti Univerze Abomey-Calavi.

Močno bi lahko odmeval tudi dokumentarni film japonske režiserke Shiori Ito. Film Črna skrinjica spremlja njeno preiskavo in pravico za posilstvo, ki ga je doživela v rokah spoštovanega kolega. Črna skrinjica torej prikazuje izjemno zastarele družbene norme in pravosodni sistem Japonske, sama Ito pa je postala simbol gibanja MeToo v tej državi.

In v belgijski in švedski produkciji se zdi zanimiv film Julie se je odločila molčati. Julie je najboljša igralka v elitni teniški akademiji in njeno življenje se vrti okoli športa, ki ga obožuje. Ko njen trener postane predmet preiskave in je nenadoma suspendiran, pokličejo vse igralce in jih spodbudijo, naj spregovorijo. Toda Julie se odloči molčati.

Kinescope Surreal

V izboru Kinescope Surreal je šest filmov, med katerimi nam je v oči najbolj padel eden z zanimivim naslovom. Humanistični vampir, ki išče pripravljeno samomorilsko osebo, sledi mladi vampirki Sashi. Preveč je občutljiva, da bi nekoga ubila, vendar se mora hraniti s krvjo. Ko ji starši odrečejo zalogo tega, je Sashino življenje ogroženo. Na srečo sreča Paula, osamljenega najstnika s samomorilnimi nagnjenji, ki se je pripravljen odpovedati svojemu življenju, da bi rešil njeno. Toda njun prijateljski dogovor se kmalu spremeni v nočno iskanje v prizadevanju, da bi pred zoro izpolnili Paulovo zadnjo željo.

Vse filme v programu Kinescope si lahko ogledate tukaj.

Dobitnici Počasnog Srca Sarajeva

Svako izdanje, Sarajevo Film Festival dodjeljuje posebno priznanje Počasno Srce Sarajeva. Među prošlim dobitnicima su filmski majstori poput našeg Branka Lustiga, Roberta De Nira, Johna Cleesea, Angeline Jolie, Olivera Stonea, Isabelle Huppert, Charlieja Kaufmana i mnogih drugih. Ove godine među dobitnicima je legendarna i omiljena američka glumica Meg Ryan. Hollywoodska zvijezda poznata po svojoj svestranosti i prirodnom šarmu u svakoj ulozi koju igra, Ryan će također predstaviti posebnu projekciju svoje hit romantične komedije iz 1998. godine Imaš poruku koja je bila prikazana prije 25 godina upravo na 5. Sarajevo Film Festivalu. Dolazak Meg Ryan razveselio je mnoge i jedva čekamo da prošeta crvenim tepihom.

Osim nje, Počasno Srce Sarajeva dobit će i američki glumac John Turturro. Sjajan glumac počeo je u Spike Leeovim filmovima Učini pravu stvar i Jungle Fever, a veću popularnost stekao surađujući s braćom Coen (Millerovo raskrižje, Barton Fink, Veliki Lebowski, Tko je ovdje lud?). Trenutno glumi u hit seriji Severance. Na ovogodišnjem izdanju festivala Turturro će predstaviti upravo Bartona Finka, film u kojem ima naslovnu ulogu.

Treći dobitnik Počasnog Srca će biti američki redatelj i scenarist Alexandar Payne.  Njegovih osam dugometražnih filmova nominirano je za ukupno 24 Oscara uključujući četiri nominacije za najbolji film i tri za najbolju režiju. Poznat je po filmovima Građanka Ruth, Gospodin Schmidt, Stranputica, Nebraska te Smanjivanje. Njegov posljednji  film, The Holdovers bio je nominiran u nekoliko kategorija na ovogodišnjim Oscarima, od kojih je osvojio onaj za najbolju sporednu glumicu. Naše dojmove filma možete pročitati ovdje. Na festivalu će biti prikazan jedan od njegovih najboljih filmova i dobitnik Oscara za najbolji scenarij – Stranputica.

Sarajevo Film Festival 2024

Spletni nakup vstopnic je možen preko spletne strani www.sff.ba, na tickets.sff.ba in preko mobilne aplikacije Sarajevo Film Festival.

V Glavni blagajni (Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24) se prodaja vstopnic začne 12. avgusta.

Fizična prodaja vstopnic na Glavni blagajni (Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24) se bo začela 12. avgusta ob 10. uri.

Več informacij o Box Officeu https://www.sff.ba/stranica/box-office.

Foto: IMDb, Sandro Lendler, Promo

Naloži več
Zapri