Po oskarjih in zlatem globusu za film Nikogaršnja zemlja Sarajevski filmski festival odpira nov film istega režiserja
Po oskarjih in zlatem globusu za film Nikogaršnja zemlja Sarajevski filmski festival odpira nov film istega režiserja

Po oskarjih in zlatem globusu za film Nikogaršnja zemlja Sarajevski filmski festival odpira nov film istega režiserja

Poletni meseci so čas, ko po svetu potekajo številni filmski in gledališki festivali. Med njimi zagotovo izstopa znameniti Sarajevski filmski festival. Ekipa Journala iz leta v leto spremlja aktualno dogajanje v zvezi s Sarajevskim filmskim festivalom, zato objavljamo tudi novico o začetku jubilejne edicije festivala. Letošnji, 30. Sarajevski filmski festival bo potekal od 16. do 23. avgusta, odprl pa ga bo novi film režiserja Danisa Tabanovića (dobitnik oskarja in zlatega globusa za film Nikogaršnja zemlja). Svetovna premiera filma Nakon ljeta bo v petek, 16. avgusta, v Narodnem gledališču Sarajevo. Poleg Sarajeva bo film na isti dan prikazan tudi v Mostarju in Tuzli.

Danis Tanovic_Nakon ljeta
Danis Tanović

Sarajevo Film Festival / Nakon ljeta

Od avtorja filma Nikogaršnja zemlja (2001), nagrajenega z oskarjem in zlatim globusom za najboljši film v tujem jeziku, dvakratnega dobitnika srebrnega medveda na berlinskem filmskem festivalu za filma Epizoda v življenju zbiralca železa (2013) in Death in Sarajevo (2016), po poletju prihaja nova produkcija. Gre za komično dramo o mladi ženski, ki pride na oddaljeni otok, da bi rešila vprašanje družinske dediščine. Glavna igralka se na otoku zaljubi v Britanca srednjih let in z njim začne afero. Njuna morska pustolovščina postane prepovedana ljubezen. V vrtincu novih čustev, skozi vrsto nepredvidenih situacij se bo protagonistka filma končno soočila z vprašanji iz svoje preteklosti. Iskanje dediščine postane iskanje družinske identitete, a tudi odpuščanja.

SFF svetska premijera
Anja Matković
Nakon ljeta
Uliks Fehmiu i Anja Matković

Igralska zasedba je odlična. V glavnih vlogah nastopata Anja Matković in Uliks Fehmiu. V ostalih vlogah pa še Goran Navojec, Mario Knezović, Marija Škaričić, Mirela Brekalo, Snježana Sinovčić, Luka Juričić, Boris Ler, Ivana Roščić, Jadranka Matković in mnogi drugi. Scenarij so napisali Anja Matković, Nikola Kuprešanin in Danis Tanović.

Film Nakon ljeta je nastal v produkciji Propeller Filma (Hrvaška). In v koprodukciji s Tangaj Production (Romunija), Obala Art Centrom (Bosna in Hercegovina), Baš Čelik (Srbija) in Tramal Films (Slovenija).

Film SFF Nakon Ljeta
Uliks Fehmiu i Anja Matković
Nakon Ljeta Sarajevo premijera
Scena iz filma Nakon Ljeta

Foto: Press Office Sarajevo Film Festival, Instagram @sarajevofilmfestival

Naloži več
Zapri