Cillian Murphy v svoji prvi večji vlogi po Oppenheimerju. Novi film je videti odlično!
Cillian Murphy v svoji prvi večji vlogi po Oppenheimerju. Novi film je videti odlično!

Cillian Murphy v svoji prvi večji vlogi po Oppenheimerju. Novi film je videti odlično!

Oskarjevec Cillian Murphy se vrača na filmska platna v svoji prvi vlogi po briljantnem Oppenheimerju. Znan po resnejših vlogah v dramah, trilerjih in akcijah, Murphy prevzema glavno vlogo v prihajajoči drami Small Things Like These. Izšla je tudi prva objava, ki nam razkriva, za kaj gre.

small things like these

Small Things Like These

Film Small Things Like These, ki temelji na nagrajenem romanu, je postavljen v leto 1985 in spremlja Billa Furlonga (Murphy). Je predan oče, ki razkrije vznemirljive skrivnosti lokalnega samostana, a tudi nekaj lastnih pretresljivih resnic. To ga prisili, da se sooči z dolgo zakopano travmo in bolečino. V napovedniku vidimo, kako Bill, ki dostavlja premog v samostan, opazi mlado dekle, ki roti mamo, naj je ne pošlje v samostan. Kasneje v filmu lahko pričakujemo, da bo Bill iz prve roke videl grozljive prizore, ki se tam odvijajo.

small things like these

Resnična zgodba

Small Things Like These sledi resnični zgodovinski zgodbi pralnic Magdalene, azila in delavnice, ki je bila v lasti irske katoliške cerkve. To je kraj, kjer so zaposlovale in izobraževale ‘padle ženske’, večinoma prostitutke, pa tudi dekleta in ženske, ki niso prostovoljno sodelovale v spolnih aktivnostih, kot so žrtve posilstva ali incesta. Pravzaprav so bile tja poslane vse ženske, za katere je cerkev takrat menila, da niso ustrezale družbenim normam o tem, kaj pomeni biti in se obnašati kot ženska. Ustanova se je dokončno zaprla leta 1996, potem ko so tri leta prej odkrili neoznačene grobove 155 žensk, ki so tam živele. To je bil velik medijski škandal, ki je povzročil zaprtje pralnic Magdalena in izplačilo več kot 30 milijonov evrov preživelim ženskam.

small things like these

Film je bil premierno prikazan na letošnjem berlinskem filmskem festivalu, kritiki, ki so si ga tam ogledali, pa so pohvalili Murphyjev nastop. S kolegoma Mattom Damonom in Benom Affleckom je tudi producent filma. Film naj bi v kinematografe prišel 8. novembra letos, najava pa je spodaj.

Foto: IMDb

Naloži več
Zapri