Vemo, kdaj v domače kinematografe prihaja najbolj kontroverzen film leta – tisti o Donaldu Trumpu
Vemo, kdaj v domače kinematografe prihaja najbolj kontroverzen film leta – tisti o Donaldu Trumpu

Vemo, kdaj v domače kinematografe prihaja najbolj kontroverzen film leta – tisti o Donaldu Trumpu

Samo vprašanje časa je bilo, kdaj bo nekdanji (morda bodoči?) ameriški predsednik Donald Trump dobil svoj biografski film. Zato je bil eden najbolj pričakovanih filmov na letošnjem filmskem festivalu v Cannesu The Apprentice. Ob premieri tam je šokiral občinstvo in prejel 8-minutni aplavz. Zdaj vemo, kdaj bo prišel v domače kinematografe, vemo pa tudi, da si ga bomo zagotovo ogledali.

the apprentice

The Apprentice

Biografski film ne bo pokrival Trumpovih političnih dejavnosti. V The Apprentice bomo izvedeli, kako je Donald Trump postal Donald Trump. Nobenega dvoma ni, da bo razdelil občinstvo v ZDA in bo verjetno eden najbolj kontroverznih filmov leta. Še toliko bolj, če upoštevamo, da v Ameriki trenutno poteka predsedniška tekma.

V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja v New Yorku si ambiciozni nepremičninski mogotec Donald J. Trump prizadeva izstopiti iz sence svojega močnega očeta. Na začetku svoje kariere spozna Roya Cohna, političnega fikserja, ki postane njegov glavni mentor. Cohn Trumpa uči, kako pridobiti bogastvo in moč s prevarami, ustrahovanjem in medijsko manipulacijo. Ostalo je več kot zgodovina. To je trenutna realnost, je uradni opis filma.

Trumpa igra Sebastian Stan, najbolj znan po vlogi Zimskega bojevnika v Marvelovih filmih. Ko so fotografije s snemanja prvič prišle v javnost, je bil Stan neprepoznaven. Glede na to, da je Trump izrazita osebnost, čigar govor in gibe so parodirali številni komiki, bo zanimivo videti, kako je Stan obvladal osebnost Trumpa, ne da bi šel predaleč v komedijo. Cohna igra Jeremy Strong, ki smo ga videli v odlični vlogi Kendall Roy v seriji Zapuščina, medtem ko Trumpovo prvo ženo Ivanko igra Maria Bakalova, za oskarja nominirana belgijska igralka iz Borata. Režisersko palico je prevzel iranski režiser Ali Abbasi, ki je canneskemu občinstvu poslal sporočilo: “Čas je, da filmi spet postanejo politični.”

The Apprentice je nedvomno kontroverzen film, a kako ga je sprejelo občinstvo v Cannesu?

The Apprentice biografski film

Osemminutni aplavz

The Apprentice je po prvih odzivih res eksploziven. Trump je prikazan kot ambiciozen poslovnež, ki pade pod Cohnov vpliv. Sledi vrsta obtožb o rasizmu v njegovi družbi, prikazano pa je bilo tudi posilstvo Ivanke. Skratka, film ima dovolj materiala, da razjezi oboževalce Trumpa in tudi samega nekdanjega predsednika. Trump je filmskega ustvarjalca že obtožil. Film ima peščico pretresljivih prizorov, ki so v canneskem občinstvu sprožili vzdihe, na koncu pa poželi osemminutni aplavz. Stan, Bakalova in Abbasi so se udeležili premiere, Strongu pa je preprečila broadwayska predstava, v kateri igra.

Ali bo mainstream občinstvo odražalo tisto v Cannesu, bomo še videli. Film v svetovne kinematografe prihaja 11. oktobra, pri nas pa se pričakujem da ga bomo videli teden dni kasneje.

Foto: IMDb, PR

Naloži več
Zapri