Nov film z Demi Moore v glavni vlogi razkriva, kaj si družba v resnici misli o starajočih se ženskah
Nov film z Demi Moore v glavni vlogi razkriva, kaj si družba v resnici misli o starajočih se ženskah

Nov film z Demi Moore v glavni vlogi razkriva, kaj si družba v resnici misli o starajočih se ženskah

Kmalu bomo vstopili v sezono, ko bodo na sporedu najbolj pričakovani filmi, ki se želijo uvrstiti v boj za oskarja. Eden tistih, ki se zdi zelo zanimiv in svež in bo zagotovo dvignil veliko prahu, je film The Substance z Demi Moore v glavni vlogi. Premierno je bil prikazan na letošnjem filmskem festivalu v Cannesu, prikazan pa bo tudi na filmskem festivalu v Torontu. Zaradi 12-minutnega aplavza v Cannesu komaj čakamo, da ga vidimo.

The Substance

The Substance

To je telesna grozljivka, ki sledi zbledeli zvezdnici Elizabeth Sparkle (Demi Moore). Ko jo producent njene fitnes televizijske oddaje Harvey (Dennis Quaid) odpusti, ker je prestara, se Elizabeth v obupu obrne na novo drogo črnega trga – “substanco”. Skrivnostni laboratorij ji ponudi prej omenjeno snov, ki jo bo spremenila v novo, mlajšo različico sebe – Sue (Margaret Qualley). Edino pravilo je, da mora biti en teden v svojem telesu in en teden v Suejinem telesu. A vse to ima svojo ceno. Kaj gre lahko narobe?

Režiserka in scenaristka je Coralie Fargeat, ki so jo po premieri v Cannesu pohvalili zaradi feminističnega sporočila, film pa označili za instant klasiko. To je bilo prvič, da je Demi Moore predstavila film na tem prestižnem festivalu, in čeprav nas do najpomembnejšega filmskega večera v letu ločijo še meseci, morda ni prezgodaj ugibati, da bi lahko prejela nominacijo za oskarja za najboljšo igralko. Margaret Qualley nadaljuje niz ‘čudnih’ vlog po tisti v Poor Things, kjer je prav tako igrala izdelek nečesa in ne resnične osebe. Pojavil se bo tudi v Lanthimosovem novem filmu Kinds of Kindness.

The Substance
The Substance

Staranje je največji greh

The Substance ponuja zanimivo sporočilo in temo. Ko se ženske (predvsem slavne) vidno postarajo, jih zavržejo v korist nekoga mlajšega in ‘bolj svežega’. Plastične operacije in različni tretmaji, na katere se številne hollywoodske zvezdnice podvržejo, da bi ostale čim mlajše, so sicer predmet posmeha javnosti, vendar so posledica mizoginije, ki na staranje gleda kot na največji greh, ki ga ženska lahko stori. Zato gre The Substance še korak dlje, torej gre njegov protagonist čim dlje, da ostane mlad in zaželen. To je odličen družbeni komentar o tem, kako družba gleda na starajoče se ženske. Številni kritiki so pohvalili odlično kombinacijo barvite scenografije, pretiranih likov, presežkov, golote in občutkov osamljenosti, a tudi strahu.

Snov je preprosto osvežujoč pogled na Marvelove superjunake in morje predelav, ki jih nihče ni zahteval. Ponuja nekaj novega, strašljivega in vznemirljivega, mi pa vam bomo prvi povedali, da bo to eden tistih filmov, o katerih se bo še dolgo govorilo. Sodeč po kritikah, ki jih trenutno prejema, bi The Substance lahko dosegel celo oder oskarja.

Napovednik spodaj.

Foto: IMDb

Naloži več
Zapri