Zlata palma za Anoro, to pa so filmi, ki so poželi največ zanimanja na letošnjem filmskem festivalu v Cannesu
Zlata palma za Anoro, to pa so filmi, ki so poželi največ zanimanja na letošnjem filmskem festivalu v Cannesu

Zlata palma za Anoro, to pa so filmi, ki so poželi največ zanimanja na letošnjem filmskem festivalu v Cannesu

Včeraj se je zaključil filmski festival v Cannesu, kjer so premiere doživeli nekateri filmi, ki jih komaj čakamo v kinematografih. Že na začetku festivala so nekateri filmi poskrbeli za kar nekaj pompa, zdaj, ko ga je konec, pa smo zbrali najboljše in najbolj obrekovane filme iz letošnjega Cannesa.

Največja tekmeca za glavno nagrado – zlato palmo sta bila Emilia Perez in The Substance, dobitnik najboljšega filma pa je Anora Seana Bakerja. Gre za film, ki spremlja 23-letno striptizeto, ki spozna sina ruskega oligarha, v katerega se hitro zaljubi. Baker je znan po filmih The Florida Project in Red Rocket, ki sta bila premierno prikazana tudi v Cannesu, to pa je njegova prva zlata palma.

Žirija v Cannesu je razširila kategorijo najboljše igralke in prvič podelila več nagrad! Nagrado so prejele igralke Emilie Perez (Karla Sofía Gascón, Zoe Saldaña in Selena Gomez). Ena od članic žirije Lily Gladstone je film označila za harmonijo sestrstva.

Seznam zmagovalcev:

Zlata palma (Palm d’Or ) – Anora, Sean Baker

Grand PrixAll We Imagine as Light

Nagrada žirijeEmilia Perez

Najboljši režiser – Miguel Gomes, Grand Tour

Najboljši igralec – Jesse Plemons, Kinds of Kindness

Najboljša igralka – igralska zasedba filma Emilia Perez

Najboljši scenarijThe Substance, Coralie Fargeat

Zlata kamera (Caméra d’Or) – Halfdan Ullman Tondel, Armad

Najboljši kratki filmČovjek koji nije mogao šutjeti, Nebojša Slijepčević

Častna zlata palma – Meryl Streep, Studio Ghibli, George Lucas

Emilia Perez

Po mnenju kritikov je bila največja tekmica za glavno nagrado v Cannesu Emilia Perez. Film je požel devetminutni stoječi aplavz, največ pohval pa je prejela glavna igralka Karla Sofia Gascón. Za kaj se gre? Film poteka v Mehiki in spremlja Rito (Zoe Saldaña), preveč kvalificirano in podcenjeno odvetnico, katere firma raje pomaga kriminalcem kot išče pravico. Vodja mamilarskega kartela Manitas (Karla Sofia Gascón) rekrutira Rito, da mu pomaga na skrivaj dokončati operacijo spremembe spola in postati ženska. Toda v vse skupaj se vmeša njegova nič hudega sluteča žena, ki jo igra Selena Gomez. Emilia Perez je produkcija, ki meša različne žanre, kot so muzikal, kriminalka, drama in komedija. Režiser je Jacques Audiard, ki Cannskemu občinstvu ni tuj.

najbolji filmovi s cannesa

Bird

Sedemminutni aplavz je požel tudi film Bird, režiserke Andree Arnold. Tam sta bila premierno prikazana njena filma American Honey s Shio LaBeoufom iz leta 2016 in dokumentarec Cow iz leta 2021. Zdaj je premiero doživela njena nova drama Bird, v kateri naj bi glavno vlogo odigral Barry Keoghan, eden najbolj iskanih igralcev. Film spremlja Baileyja, ki živi z bratom Hunterjem in očetom Bugom, ki ju sam vzgaja v severnem Kentu. Bug nima veliko časa, da bi se jim posvetil, zato Bailey pozornost in pustolovščino išče drugje. In čeprav je Keoghan nedvomno največje ime v filmu, so največ aplavza poželi njegovi mlajši soigralci, otroci.

najbolji filmovi s cannesa

A Kind of Kindess

Še preden je bilo objavljeno, da bo premierno prikazan na filmskem festivalu v Cannesu, je novi film Yorgosa Lanthimosa A Kinds of Kindness poskrbel za veliko navdušenja. Zdaj, po premieri, se o filmu govori še več. Film ponovno združi Emmo Stone, Willema Dafoeja in Joeja Alwyna, pridruži pa se jim še Jesse Plemons, Margaret Qualley, Hong Chau in Hunter Schafer. Vrste prijaznosti sledijo več zapletom – moškemu, ki se skuša osvoboditi svoje vnaprej določene poti, policistu, ki dvomi o vedenju svoje žene, potem ko je po domnevni utopitvi oživela, in ženski, ki išče izjemno osebo, za katero je prerokba napovedala, da bo postala slavni duhovni vodnik.

najbolji filmovi s Cannesa

The Shrouds

Letos so v Cannesu filme predstavili nekateri najbolj legendarni živeči režiserji, kot so Francis Ford Coppola, Paul Schrader in David Cronenberg. Cronenbergov film The Shrouds je eden tistih, o katerih se še posebno govori. Režiser je znan po ustvarjanju telesnih grozljivk, ta film pa gre bolj v smer znanstvene fantastike. Film spremlja Karsha, inovativnega poslovneža in nedavnega vdovca, ki ustvari novo tehnologijo, imenovano GraveTech, ki ljudem omogoča sledenje svojim mrtvim, ko razpadajo v svojih grobovih. The Shrouds je raziskovanje tako tehnologije kot žalovanja za ljubljeno osebo in čeprav je kar nekaj gnusnih prizorov, se osredotoča več ali manj na čustva. To je morda njegov najbolj oseben film doslej, saj ga deloma navdihuje njegova lastna izkušnja po smrti njegove žene. Igrajo Vincent Cassel, Diane Kruger in Guy Pearce.

The Substance

Zanimiv je film, tudi grozljivka, francoske režiserke Coralie Fargeat. Film The Substance je podrl rekord Emilie Perez in postal film iz letošnjega Cannesa, ki je požel najdaljši aplavz – 11 minut. Občinstvo je naravnost ponorelo za filmom, ki spremlja sprano starejšo igralko Elizabeth (Demi Moore), ki je zaspala med snemanjem videa o vadbi. Ko ji s črnega trga ponudijo novo mamilo, “substanco”, jo Elizabeth vzame.

Zdravilo deluje tako, da podvaja celice in ustvarja novo, mlajšo in boljšo različico sebe. Ta njena mlajša različica je Sue (Margaret Qualley) in obe morata sobivati ​​na svetu pod enim pogojem: vsak teden morata zamenjati telesi. The Substance se je močno potegoval za glavno nagrado in ima tudi močno sporočilo o ženskah v Hollywoodu, staranju in obsesivni želji ostati mlad. Glede na to, da gre za grozljivko, je v filmu nekaj grotesknih in grozljivih prizorov, pa tudi komičnih. To bo nedvomno eden izmed filmov, o katerem se bo še veliko govorilo.

najbolji filmovi s cannesa

Anora

S filmom Anora se je Sean Baker vrnil na filmski festival v Cannesu. Spomnimo, režiser je svojo kariero začel s filmom Tangerine, posnetim na pametni telefon, naslednji film The Florida Project pa je bil prodan distributerju A24 in prinesel igralsko nominacijo za Willema Dafoeja. Zadnji film Red Rocket je prav tako distribuiral A24 in naletel na kritike. Zdaj je Anora absolutna uspešnica pri občinstvu v Cannesu, ki mu je ploskalo sedem minut in pol. Film spremlja Anoro, 23-letno striptizeto, ki sreča Vanjo, sina ruskega oligarha. Odpelje jo na razuzdani teden v Vegasu, med katerim se poročita. Ko za to izvejo njegovi starši, začnejo par loviti ruski gangsterji, da bi razveljavili zakon.

blockbusteri 2024

Horizon: An American Saga

Občinstvo v Cannesu je v jok spravil tudi Kevin Costner, ki je imel tam premiero svojega vesterna Horizon: An American Saga. Čeprav je veliko ljudi zapustilo projekcijo filma, so ga mnogi med ogledom pospremili z aplavzom. Horizon: An American Saga je prva instalacija v okviru trilogije, ki jo napoveduje Costner. Film je pogled na širitev ameriškega zahoda pred in po državljanski vojni. Pripoveduje se z vidika kmetov, pastirjev in vojakov, ki si prizadevajo zgraditi boljšo prihodnost, ter domačinov, ki so bili tam prvi. Costner je film režiral in igra glavnega junaka, poleg njega pa še Sienna Miller, Jenna Malone, Abbey Lee, Tom Payne, Danny Huston, Sam Worthington, Jamie Campbell Bower in Luke Wilson.

blockbusteri 2024

Oh, Canada

Premiero je doživel tudi film Paula Schraderja, Oh, Canada. Paul Schrader je znan po pisanju scenarija za Scorsesejev film Taxi Driver in režiji filma First Reformed. Oh, Canada, je zgodba, ki sledi Leonardu, enemu od mnogih ubežnikov pred naborništvom, ki je med vietnamsko vojno pobegnil iz Amerike v Kanado. Igrajo Jacob Elordi, Uma Thurman, Richard Gere in Michael Imperioli.

Foto: IMDb, Profimedia

Naloži več
Zapri