Po zaslugi serije Bridgerton so zgodovinske serije spet popularne. Predstavljamo seznam najbolj zanimivih
Po zaslugi serije Bridgerton so zgodovinske serije spet popularne. Predstavljamo seznam najbolj zanimivih

Po zaslugi serije Bridgerton so zgodovinske serije spet popularne. Predstavljamo seznam najbolj zanimivih

Verjamemo, da so se ljubitelji zgodovinskih serij razveselili novice, da se Downton Abbey vrača na male zaslone. V pripravi je namreč že sedma sezona serije, ki je močno popularizirala žanr zgodovinskih serij. Prav tako je te dni prispela novica, da ustvarjalci pripravljajo novo, tretje filmsko nadaljevanje.

Če vam je bila všeč serija Downton Abbey, potem morate dati priložnost zgodovinski drami The Gilded Age. Pravzaprav je ustvarjalec priljubljene Downton Abbey, Julian Fellowes, ustvarjalec tudi te serije. Dogajanje je postavljeno v ameriško »pozlačeno dobo«, ki je bila čas velikih gospodarskih sprememb in posledično družbenih spopadov med starimi elitami in novimi bogataši. Trenutno sta na voljo dve sezoni serije.

The Gilded Age
povijesne serije

Zgodovinske serije, ki jih obožujemo

Bridgerton je nasledil uspeh Downton Abbey in se v rekordnem času spremenil v eno najbolj gledanih serij. Trenutno nestrpno pričakujemo nadaljevanje tretje sezone, ki na male zaslone prihaja junija.

Do takrat smo imeli priložnost spremljati spin-off Queen Charlotte, tu pa je tudi naslov, ki se že imenuje Bridgerton 2.0. Gre za serijo The Buccaneers, ki spremlja mlade bogate Američanke, ki v sedemdesetih letih 19. stoletja prispejo v Anglijo, da bi našle primernega moža iz višjega razreda.

V nadaljevanju vam predstavljamo 10 zgodovinskih serij, ki bodo skrajšale čakanje na nove sezone.

Heeramandi

Heeramandi: The Diamond Bazaar

Med novejšimi zgodovinskimi naslovi je serija Heeramandi: The Diamond Bazaar, ki nas bo uspešno teleportirala na Daljni vzhod. Postavljeno v ozadje indijskega gibanja za neodvisnost od britanske vladavine, spremljamo življenja kurtizan v znameniti četrti rdečih luči Heera Mandi v Lahoru. Politične in ljubezenske spletke ter pretresi zaznamujejo ta naslov, ki ga gledamo na Netflixu.

Shogun

Shōgun

Ko že govorimo o Daljnem vzhodu, vsekakor velja omeniti enega najbolje ocenjenih naslovov lanskega leta – Shōgun. Serija, ki obuja boj za oblast, je gledalce osvojila s fantastično produkcijo, kakršne se ne bi sramovale niti uveljavljene uspešnice. Označena je kot celovit zgodovinski ep, ki izžareva politične spletke. Več o njej na povezavi.

 

The Artful Dodger

Med temi naslovi je tudi nekakšno nadaljevanje romana Oliver Twist, slovitega pisatelja Charlesa Dickensa. The Artful Dodger, postavljen v daljno Avstralijo v petdesetih letih 19. stoletja, v osmih epizodah spremlja dvojno življenje slavnega princa-tatu Dodgerja, ki dela kot kirurg, a se ne more otresti svojih kriminalnih nagnjenj. Glavno vlogo so zaupali Thomasu Brodie-Sangsterju, v katerega smo se zaljubili že v božični klasiki Love Actually.

povijesne serije

The Great

To pomlad prihaja na male zaslone tretja sezona serije The Great, (skoraj) resnična zgodba o vzponu ruske kraljice Katarine Velike. Gre za fantastično kombinacijo satirične črne komedije in zgodovinske drame. In ena izmed močnejših plati serije je zagotovo odlična igra glavnega igralskega tandema – Elle Fanning in Nicholasa Houlta. Tretja sezona serije je žal tudi zadnja.

povijesne serije

Dickinson

Zgodovinska serija Dickinson nas bo teleportirala v 19. stoletje. Tam najdemo naslovno junakinjo Emily Dickinson, eno najslavnejših ameriških pesnic, v rani mladosti. Serija se osredotoča na njene odnose z družino, prijatelji in družbo kot celoto. Raziskuje teme, kot so vloge spolov, spolna identiteta in umetniško izražanje, hkrati pa ponuja vpogled v kulturno in politično klimo tistega časa. Glavno vlogo so zaupali mladi zvezdnici Hailee Steinfeld.

povijesne serije

Poldark

Zgodovinska drama Poldark spremlja vojaškega stotnika Rossa Vennorja Poldarka, ki po vrnitvi z bojišča ugotovi, da je njegov svet precej drugačen od tistega, ki ga je zapustil tri leta prej. Skupaj začenjamo novo poglavje v njegovem življenju. Drama je nastala po romanih Winstona Grahama in jo pogosto uvrščajo med najbolj romantične britanske serije. Na voljo je pet sezon, za katere verjamemo, da bodo zadovoljile vse ljubitelje tega žanra.

povijesne serije

Sanditon

Sanditon je britanska zgodovinska dramska televizijska serija, ki jo je Andrew Davies priredil po nedokončanem rokopisu Jane Austen. Zgodba, postavljena v obdobje regentstva, spremlja mlado in naivno junakinjo Charlotte, ki se v iskanju novega življenja preseli v mirno ribiško vasico Sanditon. Serija ima tri sezone, v katerih je bila glavna vloga zaupana Rose Williams.

povijesne serije

The Spanish Princess

Kot pove naslov, serija The Spanish Princess spremlja odraščajočo princeso Katarino Aragonsko, hčerko španskih vladarjev Isabelle in Ferdinanda, na poti v Anglijo, kjer je predvidena njena poroka s princem Arthurjem. Vendar so se stvari nepričakovano obrnile in na njena ramena je padlo ohranjanje političnih vezi med državama.

povijesne serije

Belgravia

Če se nagibate k zgodovinskim naslovom, potem je serija Belgravia kot nalašč za vas. Dogajanje je postavljeno v londonsko visoko družbo, kjer prihaja do spopada med uveljavljenim višjim razredom in vzhajajočimi bogataši. Šest epizod te miniserije prinaša razrešitev številnih temačnih skrivnosti iz preteklosti.

povijesne serije

The White Queen

Britanska dramska serija z 10 epizodami The White Queen je postavljena v čas ene najbolj krvavih vojn v britanski zgodovini – vojne vrtnic. Je zgodba o ljubezni, poželenju, zapeljevanju, prevari, izdaji in umoru, pripovedovana iz perspektive treh zelo različnih, a enako neusmiljenih žensk: Elizabeth Woodville, Margaret Beaufort in Anne Neville.

Foto: IMDb

Naloži več
Zapri