Ste že gledali bosansko serijo “Znam kako dišeš”? Super je in dobila je 7 novih nagrad!
Ste že gledali bosansko serijo “Znam kako dišeš”? Super je in dobila je 7 novih nagrad!

Ste že gledali bosansko serijo “Znam kako dišeš”? Super je in dobila je 7 novih nagrad!

Na letošnjem sarajevskem filmskem festivalu so podelili tudi nagrade za najboljše televizijske produkcije, tisto za dramsko serijo pa je prejela produkcija Znam kako dišeš. Natančneje, serija Jasmile Žbanić in Damirja Ibrahimovića je osvojila skupno sedem nagrad Srce Sarajeva za TV serije v kategoriji dramskih serij. Poleg tiste za najboljšo dramsko serijo še ena za najboljšo glavno igralko (Jasna Đuričić), za epizodno igralko (Jelena Kordić Kuret), epizodnega igralca (Mirvad Kurić), vzhajajočo zvezdo (Lazar Dragojević), scenarij (Jasmila Žbanić in Elma Tataragić) in režijo (Nermin Hamzagić).

Spomnimo, da je bila serija premierno prikazana na še enem prestižnem filmskem festivalu – beneškem, kjer so leta 2023 prvotno prikazali prvi dve epizodi. Za Jasmilo Žbanić je bilo to že drugič, da je bilo njeno delo predstavljeno na tem festivalu. Film Quo vadis Aida? leta 2020 je bila premierno uprizorjena tudi v Benetkah, kjer je požela stoječe ovacije. Spomnimo, dobro sprejet je bil tudi njen prvenec Grbavica, ki je obravnaval tudi vojno tematiko in je bil v Berlinu nagrajen z zlatim medvedom.

Znam kako dišeš
Znam kako dišeš

Znam kako dišeš

Serija Znam kako dišeš spremlja odvetnico Neveno Murtazić, ki preiskuje samomor najstnice, ki hodi v isto šolo kot njen sin Dino. Nevena je mati samohranilka v procesu ločitve. Poleg tega je ta primer, ki ga obravnava, deležen negativnih odzivov javnosti, ko se oče pokojnega pritožuje nad počasnim napredovanjem preiskave. Nima veliko podpore javnosti ali svojih šefov. Preiskava kmalu dobi osebno noto, ko Nevena posumi, da šola, kamor je hodila pokojna najstnica, prikriva trpinčenje dijakov, njenega sina pa obtožijo, da je eden izmed zlorabnikov. Nato Nevena, ki jo vodita materinska ljubezen in osebna odgovornost, poskuša vse, da bi prišla do resnice.

Jasmila Žbanić je idejo za serijo dobila med pogovorom o podobnem primeru s svojo 14-letno hčerko. Serija skuša odgovoriti, koliko starši zaupajo svojim otrokom in ali jih res poznajo tako, kot mislijo, da jih poznajo. Še posebej v današnjem času, ko pada zaupanje v institucije in se vedno manj zaupa dejstvom.

Znam kako dišeš
Znam kako dišeš

Priznan naslov

Nedavno osvojene nagrade na 30. Sarajevskem filmskem festivalu samo potrjujejo dosedanje kritike za ta naslov. Tako se lahko serija Znam kako dišeš pohvali s spoštovanja vredno oceno 8,2 na strani IMDb. Že samo ime Jasmile Žbanić je bilo odlično vabilo k ogledu tega naslova, krasijo pa ga tudi uspešne ženske igralske vloge, predvsem glavne protagonistke v izvedbi Jasne Đuričić. Šest epizod omenjene serije je boleča doza resničnosti, odlično prevedena na male zaslone.

Serija je na voljo na pretočni platformi HBO Max. Hkrati je to prvi naslov iz BiH, ki je na voljo na tej platformi. Spodaj vas čaka njen napovedni video.

Foto: IMDb

Naloži več
Zapri