Prestolnico bo ta mesec ponovno razživel brezplačni festival Junij v Ljubljani
Prestolnico bo ta mesec ponovno razživel brezplačni festival Junij v Ljubljani

Prestolnico bo ta mesec ponovno razživel
brezplačni festival Junij v Ljubljani

Mesec junij bo v prestolnici ponovno pester, saj se na prizorišče Kongresnega trga vrača festival Junij v Ljubljani. Tokrat že 16. po vrsti bodo lahko obiskovalci uživali v brezplačnih dogodkih, vse od 6. do 21. junija. Na odru pred Filharmonijo se bo zvrstilo preko 40 različnih predstav, koncertov in dogodkov za otroke. Center mesta bodo oživili plesalci, gledališčniki, pevci, igralci, simfoniki, cirkusanti, lutkarji in drugi nastopajoči.

festival junij v ljubljani

Ne zamudite

Festival bo 6. junija otvoril sprejem devetošolcev in koncert šolskih glasbenih skupin ter koncert za mladino Rock mulčki z gosti. V nadaljnjih dneh se bodo zvrstile številne gledališke, glasbene in plesne predstave, med njimi tudi otroška operno-gledališka predstava Martin Krpan in družinski muzikal Kresna noč. 10, junija bo koncert SNG Opera Maribor s simfoničnim orkestrom in  najboljšimi mladimi dirigenti ter solisti. Dan za tem bo večer z dijaki in študenti Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, 12. junija pa je Dan za umetnost Univerze v Ljubljani.

Parada ponosa 2024

Sobota 15. junij je dan, ko bomo ponosno vihrali mavrične zastave. Ljubljana Pride ali Parada ponosa je bila prvič organizirana leta 2009. Od takrat je prerasla v mednarodni kulturno-politični festival LGBTIQ+ kulture. Njegov namen je prekiniti molk in zatiranje homoseksualnosti, zavzeti javni prostor, predstaviti življenje in delo skupnosti LGBTIQ+ ter promovirati človekove pravice, enake možnosti in svobodo izbire. Povorka se začne ob 17h iz Metelkove in nadaljuje po centru Ljubljane. Po povorki bo tudi kulturno-umetniški program.

Cirkuški ponedeljek

17. junija se bo na Kongresnem trgu dogajal pravi cirkus! Skozi celoten dan se bodo namreč zvrstile cirkuške predstave različnih skupin. Pričakujemo lahko gledališko-cirkuške predstave, lutke, maske, cirkuške delavnice, klovnske nastope, kbaret, sodobne cirkuške predstave za mladino in vso družino.

Praznik glasbe

Festival Junij v Ljubljani se bo zaključil 21. junija na kar se da pompozen način – z mednarodnim praznikom glasbe oz. Fête de la musique. Gre za svetovni dan glasbe, ki ga po celem svetu praznujemo in obeležujemo z glasbenimi nastopi v živo. Številne ulice, trgi in skriti kotički po Ljubljani (in drugod po Sloveniji) bodo ta dan zaživeli v ritmih najrazličnejše glasbe. Sprehodite se skozi mesto, prisluhnite in zaplešite!

Celoten program festivala Junij v Ljubljani je na voljo tukaj.

Foto: festival Junij v Ljubljani

Naloži več
Zapri