V ljubljanske Križanke prihajajo kralji salse in flamenka Gipsy Kings
V ljubljanske Križanke prihajajo kralji salse in flamenka Gipsy Kings

V ljubljanske Križanke prihajajo kralji
salse in flamenka Gipsy Kings

V ljubljanske Križanke, 22. junija 2024, prihajajo kralji salse in flamenka, legendarni Gypsy Kings. Poletni večer bo v znamenju svetovnih uspešnic kot so Bamboleo, Djobi, DjobiVolare in druge, prav tako pa zasedba napoveduje izvajanje skladb z novega albuma Renaissance. Na odru bo tudi Tonino Baliardo, eden od ustanoviteljev skupine, predvsem pa kitarski virtuoz in svetovno znan skladatelj.

Virtuozni glasbeniki

Minilo je že petindvajset let, odkar so Gipsy Kings osvojili svetovno publiko s svojim istoimenskim debitantskim albumom – ploščo, ki je postala pravi fenomen. Zlata in platinasta naklada sta bili velik dosežek, milijonom poslušalcev so predstavili edinstveno, neustavljivo mešanico tradicionalnih stilov flamenka z zahodnjaškim popom in latino ritmi. Od takrat je skupina tako rekoč brez prestanka potovala na najbolj oddaljene kotičke planeta in prodala skoraj dvajset milijonov albumov. Pri tem pa so vseskozi ohranili isto zasedbo virtuoznih glasbenikov.

Zdaj se Gipsy Kings vračajo s SAVOR FLAMENCO – svojim devetim studijskim albumom in prvo novo izdajo v šestih letih. Projekt je prvič v njihovi zgodovinski karieri, da so Kingsi sami producirali in napisali ves material. Prav tako se s tem začenja odnos med najuspešnejšo francosko glasbeno skupino vseh časov in novo založbo Knitting Factory Records.

Cigansko življenje

Skupino že 25 let vodita tekstopisca in producenta Nicolas Reyes in Tonino Baliardo. Nicolasov oče, Jose Reyes, je z Manitas de Plata ustanovil slavni flamenko duo, ki je med svoje oboževalce štel Milesa Davisa in Pabla Picassa. Ko sta se razšla, je Reyes postal še bolj priljubljen, potem ko je ustanovil lastno skupino, ki so jo podpirali njegovi sinovi in se je imenovala Los Reyes.

Ko je Jose Reyes leta 1979 umrl, sta Nicolas in Tonino začela igrati skupaj v južnofrancoskem mestu Arles. Potovali so po vsej državi, se vozili po ulicah Cannesa in igrali, kjer koli so lahko – na porokah, zabavah, festivalih. Ko so prevzeli večno gibanje ciganskega načina življenja, so sčasoma prevedli “Los Reyes” in spremenili svoje ime v Gipsy Kings.

Gipsy Kings prihajajo v Ljubljano v sklopu turneje Generation, o kateri je Tonino Baliardo povedal: „Na koncertih smo opazili tudi novo, mlajše občinstvo, ki uživa ob naši glasbi, kar nas vse zelo razveseljuje. Zato sem izbral ime Generation Tour, na kateri bom nastopil s sinovoma Cosso in Mikealom ter nekaj ostalimi sorodniki. Vedno znova se veselimo poti!“

Gipsy Kings nenehno dokazujejo, da glasba ne pozna meja, saj brez napora združujejo flamenco, latino in pop glasbo. Če so do danes izdali 15 studijskih albumov, prejeli nagrado Grammy, je pred dobrim desetletjem njihova glasba zazvenela tudi v animirani družinski komediji Svet igrač 3. Samo teden dni po ljubljanskem koncertu pa bodo nastopili tudi na kultnem festivalu Glastonbury, kar postavlja poseben mejnik v njihovi karieri.

Karte za koncert Gipsy Kings v Križankah, ki bo 22. junija, lahko kupite tukaj.

Foto: Instagram (@gipsykingsofficial)

Naloži več
Zapri