Kdo je slovenska raperka, ki je pravkar prejela nagradi za album in pesem leta?
Kdo je slovenska raperka, ki je pravkar prejela nagradi za album in pesem leta?

Kdo je slovenska raperka, ki je pravkar prejela
nagradi za album in pesem leta?

V torek zvečer so v novomeškem Anton Podbevšek Teatru podelili jubilejne 10. strokovne glasbene nagrade Zlata piščal. Zlata piščal za izvajalca leta je že tretjič pripadla skupini Joker Out, hip-hop izvajalka Masayah je odnesla zlati piščali za album leta in skladbo leta Zavedno, novinci leta so postali Masharik. Oto Pestner je prejel nagrado za življenjsko delo.

Kdo je torej raperka Masayah, ki je prejela nagradi za album in pesem leta?

Kdo je Masayah?

Mia Puhar Rodin, ki nastopa pod imenom Masayah, je 23-letnica iz Ankarana. Že pri štirinajstih je z Robertom Vatovcem nastopila kot kitaristka na Melodijah morja in sonca, pri sedemnajstih pa se je prvič predstavila kot raperka. Za 18. rojstni dan si je podarila izdajo prvega singla, kar je bil zagotovo prelomni trenutek in rojstvo Masayah kot glasbenice. Od tam je bliskovito razvijala svojo solo kariero ter sodelovala s številnimi priljubljenimi slovenskimi glasbeniki.

Kaj pomeni njeno ime?

Mia pravi, da je njeno umetniško ime skovanka mesije in pripadnikov nomadskega afriškega plemena Masaji. Oče ji je namreč s potovanj prinesel masajski ščit, s katerim se je igrala kot otrok. Kljub temu pravi, da njen namen ni, da bi bila učiteljica, “ampak da sem pripomoček k razumevanju“.

Prelomnice v karieri

Med njenimi najbolj uspešnimi deli sta pesem Broj, pri kateri je sodelovala s srbskim raperjem Brutom, ter slovenskima raperjema Cyam in Smirbe, ter pesem Ni Panike. Obe imata več kot 750.000 poslušanj na platformi YouTube. V sodelovanju z Igorjem Saksido je izdala zbirko slovenske uporniške poezije H2SO4, lani pa še prvo samostojno ploščo Zavedno. Po razprodanem koncertu v Kinu Šiška je lani prejela še Zlato piščal za novinko leta.

 

Njena zgodba

Z glasbo se je začela ukvarjati zgodaj, da bi skozi njo predelovala čustva, ki so se kopičila v njej. Za seboj ima namreč težko zgodbo in premagovanje marsikatere življenjske preizkušnje. Najbolj jo je zaznamovala smrt očeta leta 2019, zaradi katere je zavrgla svoj že skoraj povsem končan prvenec. Sicer pa pravi, da je njen uporniški duh rezultat zasmehovanja, ki ga je bila zaradi izstopanja v družbi, deležna v času odraščanja. Njena partnerka Tia Krašovec, kot umetniška vodja in kostumografinja, pogosto sodeluje pri produkciji Masayinih foto in video materialov.

 

Njena glasba

Zlata maturantka je v nekem intervjuju priznala: “Želim biti multitalentirana za vsa glasbila kot Prince, da bi lahko vse delala sama, a nimam te žilice”, sicer pa vsa njena besedila avtorska in izhajajo iz njenega osebnega življenja. Ta se dotikajo tudi bolj kontroverznih tem, ko so droge in spolnost. Žanrsko se sprehaja med rapom, hip-hopom, r’n’b-jem, pa tudi popom. Redno sodeluje z uveljavljenimi imeni na naši hip-hop in rap sceni, kot so Zlatko, Drill, Emkej, Ezra, N3 in Matter.

Glasbo Masayah lahko poslušate na njenem YouTube kanalu.

Foto: Instagram (@m_a_s_a_y_a_h)

Naloži več
Zapri