Izbrali smo nekaj najboljših pesmi s tekmovanja za pesem Evrovizije
Izbrali smo nekaj najboljših pesmi s tekmovanja za pesem Evrovizije

Izbrali smo nekaj najboljših pesmi s
tekmovanja za pesem Evrovizije

Evrovizija, največje glasbeno tekmovanje na svetu, je rodilo številne legendarne pesmi in izvajalce. Prvi Eurosong je bil leta 1956, kjer je zmagala je Švica. Od takrat natečaj poteka vsako leto, razen leta 2020, ko je bil zaradi pandemije odpovedan, kar pomeni, da imamo 70 zmagovalnih pesmi, ki se jim bo nocoj pridružila še ena.

Zabavna dejstva

Irska ima na tekomanju za pesem Evrovizije največ zmag, kar sedem, in je celo edina država, ki je zmagala trikrat zapored (1992, 1993, 1994). S šestimi zmagami ji sledi Švedska, katere predstavnica Loreen je zmagala dvakrat, tako kot irski predstavnik Johnny Logan. Zanimivo je tudi, da je Srbija edina zmagala na Evroviziji že prvo leto tekmovanja kot samostojna država, čeprav so pred tem tekmovale v sklopu Jugoslavije ter Srbije in Črne gore. Za primerjavo, Portugalska je država, ki je morala najdlje čakati na zmago, zmagala je na Eurosongu 53 let po prvem nastopu. Avstrija je država, ki je med obema zmagama čakala najdlje. Prvič leta 1966, drugič pa leta 2014.

Če se sprašujete, katera država je v zgodovini tekmovanja zbrala največ točk, je to Portugalska in njen predstavnik Salvador Sobral s pesmijo Amar pelos dois leta 2017, ko je zbral 758 točk. Gigliola Cinquetti je s pesmijo Non ho l’età zastopala Italijo leta 1964 in drži rekord v najvišjem odstotku zmag, saj je dobila trikrat več točk kot drugouvrščena (49 proti 17).

Vsako leto zmaga ena država, leta 1969 pa so zmagale štiri! Prvo mesto so si razdelile Španija, Velika Britanija, Nizozemska in Francija.

Glede na bogato zgodovino tekmovanja za pesem Evrovizije in številne skladbe, ki jih poslušamo že leta, smo se odločili, da iz tekmovanja izločimo nekaj najboljših pesmi. Vključili smo samo pesmi, ki so zmagale.

Arcade – Duncan Laurence (Nizozemska)

Nizozemska si je leta 2019 zagotovila zmago s skladbo Arcade pevca in tekstopisca Duncana Laurencea. Od trenutka, ko je nastopila, pa do konca tekmovanja je bila prva na stavnicah in na koncu zmagala. Arcade je pesem, ki jo mnogi oboževalci Evrovizije obožujejo. Potem ko je leta 2020 postala viralna še na TikToku, je postala tudi največkrat predvajana evrovizijska pesem na Spotifyju. Lani pa se je kot prva evrovizijska pesem po 25 letih uvrstila na lestvico American Billboard Hot 100 glasbeno lestvico.

Fly on the Wings of Love – Olsen Brothers (Danska)

Danski pop-rock duo Olsen Brothers je leta 2000 zmagal na Eurosongu. Pesem je bila na lestvicah v številnih skandinavskih državah in zanimivo je, da nihče ni pričakoval njene zmage. Fly on the Wings of Love je počasna ljubezenska balada v izvedbi dveh najstarejših predstavnikov konkurence. Vendar se pesem poje še danes.

Only Teardrops – Emmelie de Forest (Danska)

Only Teardrops je sedma najbolj prenašana pesem s tekmovanja za pesem Evrovizije v Združenem kraljestvu, kjer je bila zelo priljubljena. Gre za pesem Emmelie de Forest, s katero je zastopala Dansko na pesmi Evrovizije 2013, prav tako v Malmöju na Švedskem, in z njo zmagala. Privlačna pesem ima na YouTubu več kot 40 milijonov ogledov in ni dvoma, da si jo ne bi zapomnili.

Rock Me – Riva (Jugoslavija)

Mogoče smo malo pristranski, a ne moremo mimo pesmi o zmagi Jugoslavije leta 1989, ki jo je zapela naša skupina Riva z Emilijo Kokić na čelu. Rock Me je danes na repertoarju mnoge zabave pri nas.

Euphoria – Loreen (Švedska)

Velika evrovizijska uspešnica je bila tudi Euphoria švedske predstavnice Loreen. Pevka je s to pesmijo leta 2012 Švedsko popeljal do zmage, drugič pa lani s pesmijo Tattoo. Ta pesem je še vedno zavita v polemike in mnogi je niso imeli za zmagovalno, a Euphoria ima povsem drugačno zgodbo. Nobenega dvoma ni, da je to ena najboljših pesmi Evrovizije vseh časov.

Zitti e Buoni – Måneskin (Italija)

Za skupino ABBA in Celine Dion sta svetovno najbolj znani predstavniki pesmi Evrovizije Måneskin. Italijanska skupina je zmagala na tekmovanju 2021 s pesmijo Zitti e Buoni. Že dolgo ni bilo takšne norije za pesmimi in predstavniki, kot je bila za Måneskin. Zitti e Buoni je rock pesem v italijanščini, ki jo spremlja odlična izvedba, predvsem pa karizma glavnega vokalista Damiana Davida. Člani zasedbe so postali prvi zmagovalci, rojeni v 21. stoletju (z izjemo Davida). Måneskin je svetovno slavo pridobil po Evroviziji z nastopi na ameriških podelitvah nagrad, bili so nominirani za grammyja, David pa se je nedavno prvič sprehodil po rdeči preprogi Met Gala.

Save Your Kisses for Me – Brotherhood of Man (Združeno kraljestvo Velike Britanije)

Ena najbolj znanih pesmi, s katero je Združeno kraljestvo zmagalo na tekmovanju za pesem Evrovizije, je Save Your Kisses for Me iz leta 1976. Pesem je postala svetovna uspešnica in dosegla prvo mesto na številnih glasbenih lestvicah. Je tudi ena najbolje prodajanih pesmi Evrovizije vseh časov.

Ne partez pas sans moi – Celine Dion (Švica)

Mnogi ne vedo, da je svetovno znana diva Celine Dion svojo kariero začela prav na odru pesmi Evrovizije. S pesmijo v francoščini Ne partez sans moi je namreč leta 1988 zastopala (in zmagala) za Švico. Na koncu glasovanja je pesem prejela 137 točk in s tem premagala britansko pesem le za eno točko v enem najtesnejših uvrstitev v zgodovini Evrovizije.

Fairytale – Alexandar Rybak (Norveška)

Še ena nepogrešljiva pesem kot ena najboljših s tekmovanja za pesem Evrovizije je Fairytale Aleksandra Rybaka, s katero je Norveška zmagala leta 2009. Mladi Alex je obnorel oboževalce, pesem je bila favorit že od začetka, kdo bo pozabil violinski solo. Začetek 2000-ih je bil resnično zlata doba tekmovanja za pesem Evrovizije.

Satellite – Lena (Nemčija)

Nazadnje je Nemčija na Evroviziji zmagala leta 2010 s pesmijo Satellite. Prikupna Lena je izvedla nalezljivo pesem in osvojila vso Evropo. Satellite je postal svetovna uspešnica in najhitreje prodajana digitalna izdaja v Nemčiji.

Molitva – Marija Šerifović (Srbija)

Regionalna zvezdnica Marija Šerifović je najbolj znana po tem, da je tekmovanje za pesem Evrovizije prvič pripeljala v Srbijo, saj je zmagala leta 2007. Njeno pesem Molitva smo uvrstili na visoko mesto naše lestvice, saj si to preprosto zasluži. Prayer je tudi prva pesem po letu 1998, ki je zmagala in ni v angleščini.

Hold Me Now – Johnny Logan (Irska)

Slavni Johnny Logan je postal prvi, ki je dvakrat zmagal na Eurosongu. Za njim je edini, ki ji je to uspelo, Loreen. Loganova skladba Hold Me Now, s katero je leta 1987 zastopal Irsko, je njegova daleč najbolj znana. Gre za pesem, ki jo oboževalci Evrovizije zelo obožujejo in so jo oboževalci nekoč izglasovali za tretjo najboljšo pesem na tekmovanju.

Waterloo – ABBA (Švedska)

Ena najbolj znanih pesmi s tekmovanja za pesem Evrovizije vseh časov je zagotovo Waterloo, s katero je leta 1974 zmagala švedska skupina ABBA. Skupina ABBA je tudi najbolj znana in uspešna predstavnica pesmi Evrovizije. Waterloo je dosegel tudi prvih 10 glasbenih lestvic v Ameriki.

My Number One – Helena Paparizou (Grčija)

My Number One je pesem, s katero je Helena Paparizou Grčiji zagotovila zmago na pesmi Evrovizije leta 2005. Pesem je še vedno velika uspešnica po vsej Evropi in nepogrešljiv del vsake dobre zabave. Pesem je znana po tem, da elemente tradicionalne grške glasbe postavlja v okolje sodobne plesne glasbe, zato je tako privlačna.

Wild Dances – Ruslana (Ukrajina)

Pesem Wild Dances je Ukrajini leta 2004 prinesla zmago. Wild Dances pogosto velja za eno najboljših pesmi tega tekmovanja in je bila uporabljena kot zvočni posnetek v priljubljeni videoigri GTA IV.

Foto: Profimedia, Martina Movrić

Naloži več
Zapri