Pevka Raiven z novim singlom “Mama” napoveduje evropsko turnejo in drugi del Siren
Pevka Raiven z novim singlom “Mama” napoveduje evropsko turnejo in drugi del Siren

Pevka Raiven z novim singlom “Mama” napoveduje evropsko turnejo in drugi del Siren

Skladba Mama je intimen hommage, s katerim Raiven izkazuje globoko hvaležnost svoji evrovizijski družini. Raiven z novim singlom napoveduje drugi del EP-ja Sirene, s katerim se naslednje leto odpravlja na turnejo po Evropi.

“Mama”, kot je Raiven oklicala njena evrovizijska družina, je dobila svojo zvočno podobo. In kot se za združevanje raznolikosti spodobi, je to skladba, pri kateri se je Raiven kot gostja pridružila srbska raperka Micka Lifa. Skupaj sta jo premierno predstavili na paradi ponosa v Beogradu.

Pred večtisočglavo množico je Raiven hkrati najavila svoj vstop na evropsko koncertno sceno in zaključila serijo nastopov na letošnjih paradah ponosa. Njeno potovanje se je začelo v Zagrebu, nadaljevalo v Ljubljani, vrhunec pa je doseglo v Beogradu. Podobno kot v hrvaški in slovenski prestolnici je tudi v Beogradu pod odrom odmevala slovenščina. Najbolj bučno znova ob sloganu, ki je združil evrovizijsko družino: “Jaz sem, ti si, Veronika.” Toda po odzivih sodeč se je med njene najbolj zveste oboževalce že infiltrirala tudi skladba Mama.

Raiven evropska turneja foto Urša Premik

Novi videospot za skladbo Mama

Raiven je skladbi Mama dodala tudi vizualno podobo, pod katero se kot režiserka podpisuje Urša Premik. Videospot tako združuje brezčasno estetiko modnega editoriala z izraznim gibom in s hedonistično vizualno kompozicijo. Izrazni plesalci in člani baletnega ansambla SNG Opera in balet pod vodstvom koreografa Lukasa Zuschlaga interpretirajo dekadenco gibanja v kontrastu med studijskimi prizorišči in naravo – jezerom ter gozdom. Plesne sekvence raziskujejo mešanico estetike, lepote in občutka moralne ambivalence. Poudarek je na kontrastih med lepoto in propadom: na ekstremnih fizičnih izrazih, ki odražajo prefinjenost, a tudi nekakšno izčrpanost ali odtujenost.

Raiven v videospotu izstopa z edinstvenim slogom, ki ga nadgrajujejo kreacije hrvaškega modnega oblikovalca Juraja Zigmana, čigar unikatne obleke nosijo svetovne zvezde, kot so Beyoncé, Nicki Minaj, Christina Aguilera in Cardi B, kar videu dodaja pridih modnega editoriala.

Drugi del Siren

Raiven z Mamo tudi subtilno napoveduje drugi del konceptualne avdio-epopeje Sirene. Nove skladbe bo Raiven premierno predstavila 21. decembra na koncertu v Centru urbane kulture Kino Šiška. Tam bo nastopila z novo koncertno zasedbo, ob kateri bo v osredje postavila edinstven preplet elektronike in vizualne dovršenosti. Raiven se bo v sklopu turneje med drugim ustavila tudi na Poljskem, Češkem, Hrvaškem in v Srbiji.

“Evropska turneja je zame največji korak v karieri – poleg Evrovizije. Zelo sem hvaležna za priložnost, da se po Evroviziji še naprej povežem s poslušalci izven Slovenije. Čutim globoko hvaležnost in se obenem izjemno veselim. Navdušena sem nad tem, kako bom med pripravami in samo turnejo še naprej rasla kot umetnica,” je poudarila akademsko izobražena glasbenica.

Raiven evropska turneja foto Urša Premik

Jeseni bo Raiven, ki se pod svoje skladbe podpisuje kot avtorica besedil in glasbe, svojo simfonijo Siren nadaljevala na domačih odrih v okviru turneje Sirene, pt. 1, ki jo je začela v razprodanem Cankarjevem domu pred odhodom v Malmö. Edinstven avtorski koncertni repertoar, v katerem se prepletata elektronski futurizem in klasični godalni kvartet, bo predstavila še v Piranu, Krškem, Mariboru in Celju. Decembra bo v Ljubljani uradno odstrla tančico drugega dela Siren in se s tem za nekaj časa poslovila od domačega občinstva.

Datumi nastopov:

Sirene tour, pt. 1

  1. 9. 2024 – PIRAN (Gledališče Tartini)
  2. 10. 2024 – KRŠKO (Kulturni dom)
  3. 10. 2024 – MARIBOR (Narodni dom)
  4. 11. 2024 – CELJE (Celjski dom)

Sirene European tour 2025

  1. 12. 2024 – LJUBLJANA (Kino Šiška)
  2. 3. 2025 – ZAGREB (Boogaloo)
  3. 4. 2025 – PRAGA (Rock Café)
  4. 4. 2025 – KRAKOV (Kwadrat)
  5. 4. 2025 – VROCLAV (Stary Klasztor)
  6. 4. 2025 – VARŠAVA (Proxima)
  7. 4. 2025 – BEOGRAD (TBA)

Foto: Urša Premik

Naloži več
Zapri