5 knjig, ki jih priporočamo za branje, če ste v svojih dvajsetih
5 knjig, ki jih priporočamo za branje, če ste v svojih dvajsetih

5 knjig, ki jih priporočamo za branje,
če ste v svojih dvajsetih

Nekatere knjige, ki jih preberemo, pustijo na nas globok vtis. Pogosto določeno čtivo povezujemo s življenjskim obdobjem, v katerem se takrat nahajamo, zato nas kakšno delo še posebej gane, če ga preberemo v otroštvu, adolescenci, mladosti ali kasneje. Velikokrat naletimo na različna priporočila knjig za ljudi v dvajsetih, tridesetih, štiridesetih letih … Knjige so idealne za vsako obdobje življenja, saj se v vsaki fazi spreminjamo in postajamo drugačna oseba. Čeprav je vsak posameznik edinstven, vam predstavljamo pet knjig, ki jih priporočamo vsakomur, ki je v svojih dvajsetih.

knjige za ljude u dvadesetima
knjige za ljude u dvadesetima

Ne zapusti me nikdar, Kazuro Ishiguro

Kazuo Ishiguro je priznani britansko-japonski pisatelj, ki si je slavo pridobil z romanom Ostanki dneva (The Remains of the Day) iz leta 1989. Po knjigi je bil posnet tudi istoimenski film z Anthonyjem Hopkinsom in Emmo Thompson v glavnih vlogah. Za tiste, ki so v svojih dvajsetih, pa priporočamo še eno izmed njegovih uspešnic – Ne zapusti me nikdar (Never Let Me Go). Gre za znanstvenofantastični roman, postavljen v alternativno Anglijo, kjer spremljamo negovalko Kathy, ki je delala na šoli Hailsham. Šola je sicer podobna ostalim, a je skrbno zaščitena, in otroci nimajo stika z zunanjim svetom. Pisatelj se v knjigi ukvarja z vprašanji, kot so: “Kaj pomeni biti človek?”, “Kaj je duša?” in “Kakšen je namen, za katerega smo ustvarjeni, in ali ga moramo poskušati izpolniti?” Roman je bil uvrščen tudi na seznam 100 najboljših knjig 21. stoletja po izboru New York Timesa.

Kazuo Ishiguro NE ZAPUSTI ME NIKDAR never let me go

Alkimist, Paula Coelho

Eden največjih sodobnih književnih klasik je zagotovo roman Alkimist (The Alchemist) Paula Coelha. Gre za enega najbolje prodajanih romanov v zgodovini, ki je navdihnil milijone bralcev po vsem svetu. Preprosto si težko predstavljamo življenje brez tega literarnega dela. Zgodba spremlja mladega andaluzijskega pastirja Jakoba, ki iz rodne Španije odpotuje v egiptovsko puščavo, da bi našel zaklad, zakopan v piramidah. Pot mu prekrižajo ciganka, samooklicani kralj in alkimist, od katerih vsak skuša Jakoba usmeriti k pravemu cilju njegove poti. Prvotno popotovanje v iskanju materialnih dobrin se tako spremeni v odkrivanje zaklada, ki ga nosimo v sebi. Jakobova vsebinsko bogata, ganljiva pot, ki v sebi skriva pomemben moralni nauk, je pričevanje o neizčrpni moči sanj, ki nam lahko spremenijo življenje, in o tem, kako pomembno je prisluhniti svojemu srcu.
Alkimist (The Alchemist) Paula Coelha

My Year with Eleanor: A Memoir, Noelle Hancock

“Vsak dan naredi nekaj, česar te je strah.” Ta slavni citat pripada veliki Eleanor Roosevelt, nekdanji ameriški prvi dami in eni izmed največjih bork za človekove pravice. Prav ta misel je navdihnila avtorico Noelle Hancock, da se poda v enoletno avanturo, med katero se je vsakodnevno soočala s svojimi strahovi, da bi postala oseba, kakršna si je vedno želela biti. Preizkusila se je v stand-up komediji, pela karaoke, skočila s padalom, pilotirala letalo, potapljala z morskimi psi in osvojila Kilimandžaro. Ob prostovoljnem delu v bolnišnici se je soočila s svojim globokim strahom pred smrtjo in boleznijo. Skušala je razumeti, zakaj so se njeni pretekli odnosi z ljubljenimi moškimi končali slabo, in ali bo enako usoda njene trenutne zveze. Svojo izkušnjo je Noelle opisala v tej duhoviti, zabavni in hkrati globoko iskreni knjigi, s katero bralce vabi, da se podajo na to pustolovščino skupaj z njo!

My Year with Eleanor A Memoir Noelle Hancock

Deklina zgodba, Margaret Atwood

Če še niste slišali za roman Deklina zgodba (The Handmaid’s Tale), ste zagotovo že naleteli na istoimensko distopično serijo. Gre za eno izmed težjih del sodobne književnosti, ki, čeprav postavljeno v izmišljen čas, močno odseva današnje družbene razmere. V Deklini zgodbi ljudje živijo v totalitarnem režimu, kjer so ženske reducirane na stroje za rojevanje otrok. Ena izmed teh “strojev” je Fredova (imenovana po svojem lastniku Fredu), ki pripada kasti dekel. Je ena redkih žensk v Republiki Gilead, nekdanjih Združenih državah Amerike, ki so še zmožne roditi. Prisiljena je biti ljubimka poveljnika in rojevati otroke, da bi opustošena dežela ponovno naselila svoje prebivalce.

V ozračju brezupa, krutosti in tiranije, kjer lahko vsakdo postane ovaduh, neposlušnost pa se kaznuje s kaznimi, mora Fredova najti način, kako preživeti. Balansirati mora med poveljnikovimi zahtevami, brezčutnimi ženami poveljnikov, Martami in drugimi deklami. Vendar ima svoj lastni cilj: preživeti in poiskati hčerko, ki so ji jo odvzeli.

Deklina zgodba, Margaret Atwood

A Wonderful Life, Frank Martela

Odločamo se, da se odmaknemo od fikcije in vam priporočamo odlično knjigo za samopomoč. Kaj daje našemu življenju pomen? Zakaj hrepenimo po nečem, kar presega sedanji trenutek? Ali je sreča res dober življenjski cilj? Kako določiti temelj smisla v sekularni družbi? To so vprašanja, na katera odgovarja knjiga Čudovito življenje (A Wonderful Life). Napisal jo je eden najbolj priljubljenih finskih filozofov, Frank Martela, ki temeljito pojasnjuje, kaj našemu življenju daje vrednost. Skozi statistiko, zgodovino in psihološke eksperimente filozof ponuja načine, kako v naše življenje vnesti več smisla in pregnati tesnobo, s katero se danes spopada večina ljudi. Čudovito življenje je odlična knjiga za vse, ki si želijo pozitiven pogled na življenje.

A Wonderful Life Frank Martela

Foto: Emka.si, Amazon, Unsplash, Dupe

Naloži več
Zapri