5 najlepših knjižnic v Evropi, ki jih morate obiskati
5 najlepših knjižnic v Evropi, ki jih morate obiskati

5 najlepših knjižnic v Evropi, ki
jih morate obiskati

Ko potujemo, radi obiskujemo lokalne knjižnice. Vedno nosijo najbolj posebne zgodbe, še posebej, če imajo zgodovinski pomen in branost. Mnoga izmed njih so postala ikona mest in krajev, ki jih obiskujemo, tvorijo pa tudi velik zgodovinski in kulturni del teh območij. S svojim okrasjem, primerki, ki jih tam najdemo, in številnimi zgodbami iz svoje zgodovine, ki so povezane z najpomembnejšimi imeni svetovne literature, izstopajo med drugimi turističnimi znamenitostmi.

Prav zato smo naredili seznam naših najljubših 5 knjižnic v Evropi, ki jih morate nujno obiskati, ko boste naslednjič v teh mestih.

Galerija La Halle Saint-Pierre na Montmartreu

Vsak obisk Pariza ni popoln brez obiska Montmartra, pariške soseske, znane po bogati izbiri galerij in muzejev. Posebej velja izpostaviti impresivno baziliko Sacre Coeur, ki jo obišče na stotine turistov, pa tudi ikonični Moulin Rouge, Picassov atelje ter številne majhne pariške kavarne in restavracije. Druga lokacija vredna ogleda pa je galerija La Halle Saint-Pierre, ki se bo znašla na zemljevidu vsakega ljubitelja umetnosti. Prostorna galerija je edinstvena kombinacija umetnosti, literature in druženja, saj se v njej nahajajo galerijski prostor, oder, knjigarna, knjižnica in kavarna. Tako postane pravo kulturno središče Montmartra in je vedno polno dogodkov in ljudi.

Kraljevska knjižnica, Kopenhagen, Danska

Kraljeva knjižnica v Kopenhagnu, ki je zaradi svoje moderne steklene zunanjosti znana tudi kot “črni diamant”, je mešanica tradicije in sodobnega dizajna. V notranjosti je ena najbogatejših zbirk starih rokopisov v Evropi, pa tudi sodobna čitalnica s pogledom na pristanišče.

Klementinum, Praga, Češka

Klementinum je baročni dragulj v središču Prage. Ta knjižnica, ustanovljena v 17. stoletju, navdušuje s svojimi razkošnimi freskami, zlatimi okraski in ogromnimi globusi. Klementinum ni le knjižnica, ampak tudi zgodovinski kraj, ki izžareva duh časa.

Nacionalna knjižnica Austrije, Dunaj, Austrija

Avstrijska nacionalna knjižnica je ena največjih knjižnic na svetu. Nahaja se v Hofburgu, nekdanji cesarski palači, njegova baročna dvorana pa je prava paša za oči. Zaradi stropnih fresk, kipov in razkošnih detajlov je ta knjižnica pravo umetniško delo.

Biblioteca Marciana, Benetke, Italija

Biblioteca Marciana, ki se nahaja na Trgu svetega Marka, je eden najpomembnejših kulturnih simbolov Benetk. Ta arhitekturno impresivna knjižnica s čudovitimi freskami in renesančno notranjostjo hrani bogato zbirko starodavnih rokopisov in inkunabul.

Foto: Instagram, Unsplash

Naloži več
Zapri