Kaj berejo znani: Sofia Coppola
Kaj berejo znani: Sofia Coppola

Kaj berejo znani: Sofia Coppola

Kaj berejo slavni? Sofia Coppola je na našem seznamu osebnosti, ki nas (kot bralce) navdihujejo. Sofia je danes ena najbolj znanih režiserk. Čeprav je hčerka slavnega Francisa Forda Coppole, je Sofia (več kot enkrat) dokazala, da epitet z negativnim prizvokom nepo baby zanjo ne velja.

Njeni dosežki so bili nagrajeni in kritiško hvaljeni, ekipa Journala pa jih je maratonsko pokrivala. Kot je Sofia sama povedala, navdih za svoje filme pogosto najde v literarnih delih, zdaj pa vemo tudi, katere knjige bere in obožuje.

kaj berejo znani: Sofia Coppola


Jane Campion on Jane Campion

Jane Campion je režiserka iz Nove Zelandije, znana po filmih The Power of the Dog in In Cut. V avtobiografski knjigi z naslovom Jane Campion on Jane Campion obravnava ustvarjalne procese, ki so ji pomagali zgraditi uspešno kariero v filmski industriji. Skozi niz intervjujev, ki jih je dala v letih ustvarjanja, Jane v knjigi spregovori o začetkih, študiju in učenju v praksi.

Knjiga je ilustrirana s fotografijami in ponuja odlično vsebino zakulisja. Branje je tudi poučno, saj govori o filmski umetnosti kot taki – skozi zgodovino. Ne dvomimo, da je Coppola upoštevala številne Campionine nasvete.

Elvis and Me

Knjiga, ki je Sofio navdihnila, da je posnela film Priscilla, je Elvis and Me – napisala jo je Priscilla Presley. Ta spomin je bil napisan leta 1985, ustvarila pa ga je Priscilla v sodelovanju s Sandro Harmon. Intimen vpogled v Priscillin odnos s kraljem rokenrola Elvisom, njuno poroko in končno ločitev je zgodba, ki polni strani te knjige.

Pri filmu iz leta 2023 je Sofia sodelovala z avtorico te knjige – in zato je poleg Luhrmannovega Elvisa ta film delo, ki si ga morate ogledati.

Sofia Coppola Archive

Kaj berejo znani ljudje – Sofia Coppola, Sofi Coppolo. Te knjige je nemogoče izpustiti, čeprav je delo režiserke same. Svojevrstna filmska biblija, knjiga Sofia Coppola: Arhiv 1999-2023, na svojih skoraj 500 straneh podrobno govori o Coppolinem delu. Knjiga je razdeljena po filmih in kronološko sledi režiserkini poti.

Od The Virgin Suicides do takojšnje uspešnice Lost in Translation do najnovejšega filma Priscilla. To branje daje bralcem vpogled v dogajanje za objektivom kamere in ga priporočamo vsem filmofilom.

Foto: Instagram (@sofiacoppola)

Naloži več
Zapri