Knjižni predlogi: To je 5 knjig, ki bi jih v svojem življenju moral prebrati vsak!
Knjižni predlogi: To je 5 knjig, ki bi jih v svojem življenju moral prebrati vsak!

Knjižni predlogi: To je 5 knjig, ki bi jih v svojem življenju moral prebrati vsak!

Moč je v znanju in knjige so eden od največjih zakladov znanja, kar jih pozna naše človeštvo. Ne glede na to, ali iščemo samo razvedrilo in sprostitev ali pa želimo svoje misli napolniti z navdihom, ki nas bo poneslo v življenje, knjige imajo to čarobno sposobnost, da nam dajo to, kar iščemo. Ogromno naslovov in ogromno pisateljev je s svojimi zgodbami zaznamovalo našo zgodovino in tudi sedanjost, saj skrivajo nauke, ki spreminjajo naše dojemanje, pa tudi kolektivno zavest.

Na spletu so številni knjižni predlogi, ki navajajo najvplivnejše in najbolj brane. Med vsemi smo zbrali 5 knjig, ki bi jih v svojem življenju moral prebrati vsak!

1. George Orwell – 1984

Tisoč devetsto štiriinosemdeset je distopični roman in svarilna zgodba angleškega pisatelja Georgea Orwella. Izšla je 8. junija 1949 pri založbi Secker & Warburg kot Orwellova deveta in zadnja knjiga, dokončana v njegovem življenju. Kljub temu, da je nastala v času, ko si sodobne tehnologije niti zamišljati niso mogli, je srhljivo kako natanko je Orwell napovedal prihodnost v kateri danes živimo.

2. Don Miguel Ruiz – Štirje dogovori

V Štirih dogovorih Don Miguel Ruiz razkriva izvor samoomejujočih prepričanj, ki nas oropajo veselja in ustvarjajo nepotrebno trpljenje. Temeljijo na starodavni tolteški modrosti, ponujajo pa močan kodeks ravnanja, ki lahko hitro spremeni naša življenja v novo izkušnjo svobode, prave sreče in ljubezni. Vse, kar počnemo, temelji na dogovorih, ki smo jih sklenili – dogovorih z drugimi ljudmi, z Bogom in z življenjem. Najpomembnejši dogovori pa so tisti, ki jih sklenemo sami s seboj. Knjiga je izšla leta 1997 in je bila samo v Združenih državah prodana v več kot 15 milijonih izvodov. Že več kot desetletje je na seznamu najbolje prodajanih knjig New York Timesa.

3. Antoine de Saint-Exupéry – Mali princ

Zgodba spremlja mladega princa, ki obišče različne planete, vključno z Zemljo, in obravnava teme osamljenosti, prijateljstva, ljubezni in izgube. Kljub slogu otroške knjige Mali princ podaja opažanja o življenju, odraslih in človeški naravi, ki so polne navdiha tako za mlade, kot stare. Mali princ je Saint-Exupéryjevo najuspešnejše delo, saj so ga prodali v 140 milijonih izvodov po vsem svetu, kar ga uvršča med najbolje prodajane v zgodovini.

4. Paulo Coelho – Alkimist

Alkimist je klasični roman, v katerem se deček po imenu Santiago odpravi na potovanje, kjer išče zaklad v egipčanskih piramidah, potem ko je imel ponavljajoče se sanje. Je čudovita zgodba o navdihujočem potovanju k samoodkrivanju. V tem klasičnem romanu, ki je bil prodan v milijonih izvodov po vsem svetu, sta združena mistika in modrost. Na splošno ta knjiga spodbuja vsakega od nas, da prisluhne svojemu srcu, prepozna svoje edinstvene priložnosti v življenju in sledi svojim strastem.

5. Charlie Mackesy – Fant, krt, lisica in konj

Knjiga je opomin na najpomembnejše stvari v življenju. Zbuja upanja za negotove čase. Govori o štirih neobičajnih prijateljih, njihovih zgodbah in najbolj pretresljivih življenjskih lekcijah. Vsak lik je delček naše osebnosti, zato se z zgodbami lahko poistoveti prav vsak bralec, kar je zaslužno za velik uspeh te knjige. Pogovori dečka, krta, lisice in konja so bili tisočkrat objavljeni na spletu, poustvarjeni pri pouku likovne umetnosti v šoli, obešeni na bolnišnične stene in spremenjeni v tetovaže.

Foto: Unsplash

Naloži več
Zapri