To poletje pod krošnjami beremo že 20. sezono zapored
To poletje pod krošnjami beremo že 20. sezono zapored

To poletje pod krošnjami beremo
že 20. sezono zapored

Knjižnica pod krošnjami je mreža bralnih prostorov na zelenih javnih površinah, ki z domiselno opremo, skrbno izbranimi lokacijami in kvalitetno literaturo podpira bralno kulturo v Sloveniji. Enostavna ideja branja na prostem se je leta 2004 porodila direktorici zavoda Divja Misel, Tini Popovič. Iz vikend izvedbe v parku Tivoli v času glasbenega festivala se je projekt na pobudo takratnega vodstva Turizma Ljubljana najprej ustalil v Ljubljani na Trnovski plaži, kasneje pa, v Ljubljani in nato v drugih krajih, razrasel v razvejano mrežo bralnih enot. Letos bomo v družbi knjig pod krošnjami uživali že 20. sezono.

Knjige za vse

V projekt Knjižnica pod krošnjami so vključene tako nevladne organizacije kot javni zavodi, občine in zasebni pobudniki, izjemno pomembno vlogo pa imajo založbe, ki projekt z donacijami knjig podpirajo od samega začetka. Veliko pozornosti je namenjene izboru kvalitetne literature različnih formatov, s katerim k branju nagovarjajo vse starostne skupine in različne obiskovalce – tako zahtevne bralce kot tiste z manj bralne kondicije. Na pobudo navdušenih in zavzetih organizacij, občin ali posameznikov, ki želijo Knjižnico pod krošnjami pripeljati v svoj kraj, se projekt vsako leto organsko razrašča. Za vsako enoto stoji lokalna partnerska organizacija s svojimi podporniki in ekipo, ki za knjižnico skrbi.

Delovanje knjižnice na prostem

Ideja branja na prostem je preprosta, v izvedbenem smislu pa projekt ni tako enostaven. Vsaka knjižnica potrebuje sredstva za opremo in delo, svojo ekipo, ki knjižnico redno postavlja, pospravlja in zanjo skrbi, ter skladišče v neposredni bližini. Za nekatere enote v času obratovanja skrbijo študentke in študenti, druge delujejo s pomočjo prostovoljcev in prostovoljk, v tretjih dežurajo zaposleni in zaposlene. Enote se med seboj razlikujejo tako po obsegu delovanja kot po vsebini, večinoma pa obratujejo skozi vse poletje in na tedenski ravni. Na ta način se lahko vzpostavijo in zaživijo kot prostori branj in srečevanj, kamor je mogoče zahajati redno.

Lokacije

Knjižnico pod krošnjami najdete v gostih sencah skrbno izbranih dreves. Bralni otoki vznikajo po vsej Sloveniji in ponekod kukajo celo čez mejo. Trenutno je v projekt vključenih 15 mest in krajev na 21 bralnih otokih, med njimi tudi Kanal ob Soči, Novo mesto, Nova Gorica, Knežak, Lendava, Velika planina, Vrhnika in Ljubljana. Celoten seznam najdete tukaj. V primeru slabega vremena knjižnice ni!

Foto: Instagram (@knjiznica.pod.krosnjami)

Naloži več
Zapri