To je najboljša filmska knjigarna na svetu. Kupite lahko scenarije znanih filmov in serij
To je najboljša filmska knjigarna na svetu. Kupite lahko scenarije znanih filmov in serij

To je najboljša filmska knjigarna na svetu. Kupite lahko scenarije znanih filmov in serij

Vsakega filmskega navdušenca bi morali dobesedno izgnati s tega mesta. Larry Edmunds Bookshop je filmska knjigarna, kjer lahko najdete različne knjige, plakate in fotografije, povezane s filmsko in TV industrijo, pa tudi kopije različnih scenarijev. Je prava meka zabavne industrije, ki se nahaja na priročni lokaciji v Hollywoodu, pred hollywoodskim pločnikom slavnih.

Larry Edmunds Bookshop

Zgodovina knjigarne

Knjigarna Larry Edmunds Bookshop ima res dolgo in zavidljivo zgodovino. Ime je dobila po prvotnem lastniku Larryju Edmundsu, ki je kupil prostor v poznih tridesetih letih prejšnjega stoletja in kot partnerja pripeljal Miltona Luboviskyja. Po Edmundsovi smrti leta 1941 je Luboviski s svojo ženo prevzel knjigarno. V tistih prvih letih knjigarna še ni bila tako osredotočena na Hollywood in zabavno industrijo, ampak bolj na samo literaturo. Sodelovali pa so z različnimi hollywoodskimi režiserji in producenti. Iskali bi nekoliko bolj obskurna in ostra dela, ki bi jih nato založila knjigarna Larryja Edmundsa. Tesno so sodelovali tudi z velikimi pisci in scenaristi, kot sta William Faulkner in Henry Miller.

S prihodom petdesetih let prejšnjega stoletja pa se je marsikaj spremenilo. Poleg tega, da sta se odločila posvetiti knjigam o filmih in serijah, sta se leta 1955 preselila na Hollywood Boulevard. Svoji zbirki knjig sta kmalu dodala scenarije, revije, plakate, fotografije s snemanj in različna druga gradiva, povezana s filmsko industrijo. Imeli so toliko materiala, da so že takrat veljali za pravo mesto za vse, kar je povezano s filmom in serijami.

Larry Edmunds Bookshop (2)

Največja zbirka filmskih knjig

Sčasoma je knjigarna Larry Edmunds Bookshop pridobila izjemno popularnost in kultni status. Ima najbogatejšo in največjo zbirko filmskih knjig na svetu in jo pogosto imenujejo najboljša knjigarna s filmi. Knjigarna je raj za vse ljubitelje tovrstnih vsebin in res ima vse. Od kopije scenarija Dežele La La (La La Land), preko scenarija epizod Prijateljev do knjig o delih različnih režiserjev.

Celo zvezdniki imajo radi to knjigarno. V zlati dobi Hollywooda so Debbie Reynolds, Ursula Andress, Anthony Perkins, King Vidor in David Lean nakupovali pri Larryju Edmundsu, ki je tam iskal tudi izgubljene spominke iz njihovih filmov. Vendar ni minilo dolgo, preden so režiserji in producenti začeli uporabljati knjigarno Larryja Edmundsa za več kot le nakupovanje. Ikonična knjigarna se je pojavila kot lokacija v filmih in serijah Alex in Wonderland, Fade to Black, Melrose Place, Beverly Hills 90210, The District in A Star For Rose.

Larry Edmunds Bookshop (4)
Scena iz filma Alex in Wonderland

Kulturna ustanova

Konec leta 1990 se je knjigarna ponovno preselila na sedanjo lokacijo. Takrat so začela propadati mala neodvisna podjetja, močno pa se je povečalo tudi povpraševanje po spletnih knjigarn, ki je ogrozilo samo prihodnost fizičnih knjigarn. Vendar pa ji je njen ugled pomagal, da je danes edina knjigarna na Hollywood Boulevardu. Novi lastnik je knjigarno prevzel leta 2007 in začel organizirati dogodke, kot so promocija pisnih del slavnih – od Anjelice Houston, Terryja Gilliama, Williama Friedkina, Ernesta Borgnina do drugih. Danes deluje s polno paro, postala pa je prava turistična točka za tiste, ki potujejo v Los Angeles in nezgrešljiva lokacija za obisk.

Knjigarna Larry Edmunds Bookshop je pomemben del filmske skupnosti in kulturna ustanova, ki je prav tako del Hollywooda kot njegovi umetniki in filmski ustvarjalci.

@darthjane

📍Larry Edmunds Bookshop my new favorite place✨

♬ Intergalactic Janet - Ley Soul
@secret.losangeles

📍Larry Edmunds Bookstore on Hollywood blvd is such an incredible hidden gem and piece of LA history💚 #hollywoodstudios #scriptwriter #screenplay #larryedmundsbookshop #bookshop #hollywood #walkoffame #losangeles #mysecretla

♬ La belle vie - Sacha Distel
@allivaldez

Save for your nevt visit to Hollywood 📍 Larry Edmunds Bookshop! #LAbucketlist #thingstodoinLA #actorlife #LA

♬ original sound - bollybeo

Foto: TikTok (@allivaldez), Instagram (@larryedmunds1938)

Naloži več
Zapri