A Single Room with a Single Book: Ta knjigarna v Tokiu prodaja samo eno knjigo
A Single Room with a Single Book: Ta knjigarna v Tokiu prodaja samo eno knjigo

A Single Room with a Single Book: Ta knjigarna
v Tokiu prodaja samo eno knjigo

Morioka Shoten je majhna, a zelo posebna knjigarna na Japonskem, v Tokiu, ki izstopa s svojim edinstvenim konceptom A Single Room with a Single Book. Ta knjigarna namreč prodaja samo eno knjigo. Na prvi pogled se morda sliši nenavadno, da prodaja le en naslov, vendar ta knjigarna ponuja nekaj res posebnega. Vsak torek se prodajna knjiga spremeni in obiskovalci lahko kupijo več različnih izvodov tega izbranega dela. Na stenah so umetniške razstave, navdihnjene s temo knjige, kar ustvarja edinstveno vzdušje, ki privablja ljubitelje knjig z vsega sveta.

Morioka Shoten

Morioka Shoten, odprt 5. maja 2015, se nahaja v mirni ulici v Ginzi, stran od vrveža glavnih ulic. Ta miren kotiček ponuja popolno priložnost za sprostitev in uživanje v knjigah. Ta knjigarna, ki jo navdihuje koncept počasnega branja, spominja na tradicionalne japonske čajnice, kjer se gostje lahko zadržujejo, razmišljajo in se pogovarjajo. V Morioka Shotenu branje postane več kot le dejavnost – je ritual užitka in razmišljanja.

Poleg prodaje knjig je Morioka Shoten zbirališče vseh, ki jih druži ljubezen do literature. Ustanovil jo je ljubitelj knjig –  Yoshuyukia Morioka. Prvo trgovino so odprli pred desetimi leti v Kayabachu, kjer so organizirali različne dogodke, kot so promocije knjig in likovne razstave. Ti dogodki so ustvarili edinstveno skupnost, kjer se lahko obiskovalci povezujejo med seboj in z avtorji. Za pospešitev te interakcije je Morioka Shoten postala skupnost, ki se osredotoča na krepitev odnosa med bralci in pisci.

Minimalizem na vrhuncu

Ambient te knjigarne je skrbno zasnovan. Minimalistična zasnova omogoča, da se vse podrobnosti osredotočijo na knjige, udobna sedežna mesta pa vabijo k sprostitvi. V knjigarni je tudi manjša kavarna, kjer lahko obiskovalci ob listanju knjig uživajo ob skodelici kave ali čaja. Ta kombinacija ustvari popolno vzdušje za branje, kjer se bralci lahko popolnoma posvetijo tistemu, kar jih zanima.

Poleg prodaje knjig Morioka Shoten organizira različne dogodke, kot so literarni večeri in delavnice. Te aktivnosti spodbujajo razpravo in izmenjavo idej med obiskovalci, zaradi česar je knjigarna prostor druženja in interakcije, kar je še posebej pomembno v času, ko digitalni svet pogosto pozablja na osebne izkušnje.

Pri Morioka Shoten postane vsaka knjiga začetek pogovora in vsak obisk ponuja priložnost za sklepanje novih prijateljstev. Če se kdaj znajdete v Tokiu, obvezno obiščite Morioka Shoten. Ta posebna knjigarna ponuja edinstveno izkušnjo branja in povezovanja z drugimi ljubitelji knjig. V hitro spreminjajočem se svetu nas opominja na pomen upočasnitve in uživanja v trenutku ter na vrednost osebnih srečanj.

*Tekst je prevzet iz portala Journal.rs

Foto: Instagram (@moriokashoten)

Naloži več
Zapri