Ali bo Melania Trump v svojih spominih razkrila intimne podrobnosti ali bo to le »še ena knjiga bivše prve dame«?
Ali bo Melania Trump v svojih spominih razkrila intimne podrobnosti ali bo to le »še ena knjiga bivše prve dame«?

Ali bo Melania Trump v svojih spominih razkrila intimne podrobnosti ali bo to le »še ena knjiga bivše prve dame«?

Knjiga Melanije Trump, je dolgo pričakovana, a njena objava je po svetu sprožila mešane odzive. Medtem ko je nekdanja prva dama Združenih držav Amerike skozi leta večinoma ostajala na obrobju političnih zadev, ki so spremljale njenega moža, je sedaj sklenila, da razkrije svojo različico zgodbe. Knjiga, preprosto poimenovana Melania, obljublja vpogled v njeno življenje v Beli hiši ter spomine na otroštvo v Sloveniji in kasnejšo kariero. Kljub temu, da mnogi pričakujejo razburljiva razkritja, pa vzdušje okoli izdaje knjige pušča prostor za dvom o tem, koliko resnice bo ta knjiga dejansko razkrila.

Melania Trump: Spomini in tišina, ki jih spremlja

Zelo zanimiva je tišina, ki obkroža to knjigo. Brez obsežnih promocijskih turnej ali medijskih kampanj. Zdi se, da je sama Melania precej zadržana, zlasti ko gre za pritegnitev pozornosti na njene spomine. Takšen pristop se nedvomno razlikuje od običajnih PR strategij, ki običajno spremljajo takšna izdajanja, še posebej ob stalnih kontroverzah, povezanih s Trumpovo družino. Vendar pa morda zaupajo, da bo ime Trump, skupaj s prepoznavnim obrazom Melanije, dovolj za pritegnitev javnosti brez prevelikega pompa.

Melania je večkrat poudarila, da čuti odgovornost, da razjasni dejstva in predstavi resnico, kar je sprožilo številna ugibanja. V promocijskih videih, ki so bili objavljeni septembra, namiguje, da obstajajo zgodbe, ki jih javnost še ni slišala, ter več neodkritih podrobnosti o atentatu na njenega moža. Čeprav to zveni kot namig na spektakularna razkritja, ostaja nejasno, ali bo njen memoar res odgovoril na vsa ta vprašanja ali pa se bo, kot ugibajo nekateri skeptiki, osredotočil na površinske teme.

melania trump memoari profimedia-0566624203
melania trump / profimedia

Vizualno usmerjena izdaja

Kar se tiče same knjige, Melania, obsega 182 strani, pri čemer nekateri mediji navajajo, da skoraj petina vsebine pripada fotografijam. To ni presenetljivo, saj je tudi njen mož Donald Trump v preteklosti objavljal podobne vizualno usmerjene knjige. Fotografije v središču knjige prikazujejo trenutke iz njenega življenja. Vendar pa kritiki že opažajo, da je narativna struktura memoarja precej preprosta in linearna. To daje vtis, da knjiga bolj služi kot zbirka že znanih govorov in anekdot, kot pa globlji vpogled v njen življenjski slog ali politična stališča.

Melania ostaja polarizirajoča figura, njena specifična tišina in zadržanost pogosto vzbujata radovednost in špekulacije. Njen stil – premišljen in eleganten – se odraža tudi na naslovnici knjige, ki je minimalistična, z enostavnim napisom Melania na črni podlagi.

O čem bo tekla beseda?

Kljub skromni promociji je knjiga že pritegnila zanimanje, predvsem zaradi vprašanj, ki ostajajo brez odgovorov: Kako odprti so spomini glede življenja z Donaldom Trumpom? Bo govorila o politiki in svojem distanciranju od tega področja?

Del spominov je posvečen njenemu otroštvu v Sloveniji, njeni domovini. Melania se spominja svojega življenja v majhnem mestu Sevnica, kjer je odrasla v družini, ki jo opisuje kot skromno, a polno ljubezni. Njeno otroštvo zaznamujejo srečni trenutki, čeprav so bila tudi obdobja, ko je bila njena družina pod budnim očesom tedanjega režima. Pisala je o obiskih koncertov Eltona Johna in Tine Turner s starši ter o prizadevanjih njenega očeta, da družini zagotovi boljše življenje. V knjigi zavrača trditve, da je bil njen oče pravi komunist, in poudarja, da je bilo članstvo v Komunistični partiji neizbežno za večino takratnih državljanov.

Čeprav knjiga ponuja delni vpogled v njeno življenjsko pot, ostaja vprašanje, koliko je Melania resnično razkrila o dogodkih, ki so zaznamovali njeno vlogo prve dame. Je knjiga še en poskus, da se pozornost usmeri na estetiko in osebne spomine, ali pa skriva globlje sporočilo? Ne glede na to, bo občinstvo gotovo radovedno izvedelo, kako sama vidi svojo vlogo v tej kompleksni politični zgodbi, ter kakšno resnico se je odločila deliti. Knjiga je že na voljo za prednaročilo na spletnem mestu melaniatrump.com, kjer so na voljo tri različice: Memoir, Signed Memoir in Collector’s Edition.

Foto: Profimedia, Melania Trump; Instagram: @melaniatrump

Naloži več
Zapri