New York Times je izbral 100 najboljših knjig 21. stoletja, predstavljamo 5 najboljših
New York Times je izbral 100 najboljših knjig 21. stoletja, predstavljamo 5 najboljših

New York Times je izbral 100 najboljših knjig 21. stoletja, predstavljamo 5 najboljših

Zaposleni pri New York Times Book Reviewu, skupaj s 503 pisatelji, pesniki, kritiki in drugimi književnimi navdušenci, so za New York Times skrbno izbrali 100 najboljših knjig 21. stoletja. Prvih 25 let tega stoletja je že za nami, v tem času pa je izšlo nešteto knjig, ki so imele in še vedno imajo ogromen vpliv na našo dobo. Med izbranimi 100 knjigami najdemo vse – od fikcije in publicistike do del, ki so bila kasneje prirejena v uspešne filmske franšize. Tukaj predstavljamo pet najboljših knjig, za katere je New York Times dejal: “To so najboljše knjige 21. stoletja.”

Najboljše knjige 21. stoletja New York Times

Bogata zbirka literarnih mojstrovin

Na 98. mestu se je med najboljšimi knjigami našel roman Bel Canto, avtorice Ann Patchett, s katerim je otvorila novo stoletje. Njen najnovejši roman Tom Lake smo brali to poletje. Na seznamu prvih 100 se nahajajo tudi dela, ki so bila prirejena v uspešne mini serije – Station Eleven (93), The Sympathizer (90) in Olive Kitteridge (74). Med izjemnimi deli je tudi grafični roman Persepolis, avtorice Marjane Satrapi, ki pripoveduje o njenem odraščanju v Iranu med Islamsko revolucijo in je bil prirejen v enega najboljših animiranih filmov vseh časov.

Na 41. mestu se nahaja roman Small Things Like These, ki temelji na resničnih dogodkih. Ta roman bo kmalu oživel tudi na filmskem platnu, v glavni vlogi pa bo nastopil Cillian Murphy.

Na seznamu so poleg romanov tudi znanstvene knjige, pesniške zbirke, kratke zgodbe in memoarji, ki so močno zaznamovali 21. stoletje. Nekaj avtorjev, kot sta Alice Munro in Hilary Mantel, je uspelo uvrstiti več svojih del med najboljša dela stoletja. Mnoge knjige s tega seznama so našle pot na male in velike ekrane. Tukaj pa je pet knjig, ki imajo čast nositi naziv najboljših knjig 21. stoletja.

najbolje knjige 21. stoljeća

Peto mesto – Jonathan Franzen, The Corrections (2001)

Roman The Corrections (Popravki) ponuja satiričen vpogled v duševno zdravje in proces samorazvoja. Sledi družini Lambert, ki se sooča s številnimi izzivi, od težkih razkritij glede spolne identitete, izključitve s fakultete, do Parkinsonove bolezni in splošnega moralnega razkroja. Knjiga, izdana leta 2001, je danes enako aktualna kot takrat. Ko družinska matriarhinja Enid zbere svoje tri otroke za božič, saj njihov oče umira zaradi Parkinsonove bolezni, se v zgodbi prepletajo vprašanja o družinskih odnosih, padcu komunizma, foodie kulturi in potrošništvu. The Corrections so izjemna analiza stanja ameriške družbe.

Jonathan Franzen, The Corrections (2001)

Četrto mesto – Edward P. Jones, The Known World

Na četrto mesto se je uvrstil roman The Known World Edwarda P. Jonesa, ki je imel velik vpliv na to stoletje. Zgodba sledi čevljarju in nekdanjemu sužnju Henryju Townsendu, ki po tem, ko postane lastnik plantaže s svojimi sužnji, doživlja globoka moralna preizpraševanja. Roman bralca spodbuja k razmisleku o zapletenih vprašanjih svobode, suženjstva in osebne odgovornosti ter odpira pomembne teme o človeški naravi in družbenih vrednotah.

Tretje mjesto – Hilary Mantel, Wolf Hall

Uspešna pisateljica Hilary Mantel je leta 2009 izdala roman Wolf Hall, prvi del njene trilogije. Gre za zgodovinski roman, postavljen v tudorsko Anglijo, ki spremlja vzpon Thomasa Cromwella na dvoru kontroverznega kralja Henrika VIII. Dvorske spletke, zgodovinsko ozadje in politična prerivanja ustvarjajo popolno kombinacijo za napet roman, ki bralca drži na robu sedeža do zadnje strani. Wolf Hall je osvojil številne literarne nagrade in velja za eno najvplivnejših del sodobne zgodovinske fikcije.

Drugo mesto – Isabel Wilkerson, The Warmth of Other Suns

Še en roman The Warmth of Other Suns, je zgodovinsko delo, ki podrobno opisuje migracijo Afroameričanov z juga na sever in zahod v obdobju od leta 1915 do 1970. To izjemno pomembno delo ameriške in črnske zgodovine ni klasičen zgodovinski roman. Avtorica Isabel Wilkerson piše na način, ki je bolj podoben fikcijskemu romanu, kar naredi zgodbo veliko bolj dostopno in prijetno za branje. Gre za ključno delo, ki odpira vpogled v eno najbolj pomembnih obdobij v zgodovini ZDA.

Prvo mesto – Elena Ferrante, L’amica geniale (Genialna prijateljica)

In kot najboljša knjiga 21. stoletja je po izboru New York Timesa proglašena L’amica geniale (Genialna prijateljica) iz leta 2012. Roman, ki je bil prirejen v odlično in priljubljeno serijo, postavljeno v 50. leta prejšnjega stoletja, spremlja dve deklici, Eleno in Lilo. Spoznata se v revnem predmestju Neaplja in kljub nasprotujočim si osebnostim razvijeta dolgo in kompleksno prijateljstvo. Roman raziskuje teme umetnosti, politike, družbenih razredov in filozofije, vse skozi zapleteno prepletanje njunega odnosa, medtem ko deklici odraščata v zapletene odrasle osebe.

Celoten seznam 100 najboljših knjig 21. stoletja lahko preberete tukaj.

Elena Ferrante, L'amica geniale (Genialna prijateljica)

Foto: Unsplash, Pexels, V.b.z., Amazon

Naloži več
Zapri