To so najlepši kinematografi na svetu, ki ponujajo več kot le ogled filma
To so najlepši kinematografi na svetu, ki ponujajo več kot le ogled filma

To so najlepši kinematografi na svetu, ki
ponujajo več kot le ogled filma

Kino je eden tistih prostorov, kjer ob gledanju filmov radi pobegnemo od realnosti in zatavamo v drug svet. Eden prvih kinematografov na svetu je nastal leta 1897 v Buffalu v ZDA in se je imenoval Vitascope Theatre. Poleg predvajanja filmov imajo številne kinodvorane zgodovino in kulturo, ki segata daleč nazaj. Poleg tega pa zaradi svoje arhitekture in zasnove postajajo turistične točke in Instagram lokacije za fotografiranje. Danes vam predstavljamo najlepše kinematografe na svetu, v katere bi radi pobegnili od realnosti.

Giunti Odeon

Firence so dom zgodovinskega kina Giunti Odeon, ki predstavlja pomembno kulturno znamenitost. Kino Odeon je bil prvič odprt leta 1922 v zgodovinski renesančni palači Palazzo dello Strozzino. Kino je imel glamurozno gala otvoritev 14. decembra 1922, razcvet pa je doživel v tridesetih letih prejšnjega stoletja, ko je vodenje prevzela družina Germani. Kino se je nato združil z založbo Giunti (od tod tudi ime) in čudovitemu kinu je zdaj dodana knjigarna. Preprosto čudovito!

Tuschinski

Tudi kino Tuschinski v Amsterdamu, ki je videti razkošno, ima bogato zgodovino. Uradno je bil razglašen za najlepši kino na svetu in ko boste videli, kako izgleda, vam bo jasno, zakaj. Kino Tuschinski je ustanovil Poljak Abraham Tuschinski, po katerem je kino tudi poimenovan. Gradnja se je začela leta 1919, uradno pa je odprl svoja vrata leta 1921. Takrat je bil to eden najbolj revolucionarnih kinematografov, saj je vseboval električne in tehnične elemente, kakršnih takrat še ni bilo. Po drugi svetovni vojni je kino zamenjal lastnika, a se je uprl nacističnemu režimu in obstal do danes. Ob 100. obletnici kina Tuschinski mu je nizozemski kralj William-Alexander podelil kraljevski predikat in ga preimenoval v Koninklijk Theatre Tuschinski (Kraljevi kino Tuschinski).

Cinema Paradiso

Ta kino, imenovan po znanem italijanskem filmu, se nahaja na Ibizi in je idealen za poletne filmske večere, saj so projekcije na prostem. V Cinema Paradiso udobno gledate filme pod mesečino in s čudovitim pogledom na polotok. Si lahko predstavljate kaj lepšega? Cinema Paradiso ponuja javne kinematografske večere na čudovitih lokacijah, kot so Amante Beach Club, Atzaró in Petunia, ter zasebna doživetja v luksuznih vilah.

Elgin & Winter Garden Theatres

Gledališča Elgin & Winter Garden Theaters sta par gledališč v Torontu v Kanadi. Izvirata iz leta 1913 in ju je zasnoval arhitekt Thomas W. Lamb. Težko se je osredotočiti na projekcijo, ko vidiš, kako izgledata. Razgled je res osupljiv, danes pa je tudi eno od prizorišč prestižnega filmskega festivala v Torontu. Kino Winter Garden je zasnovan tako, da ustvarja atmosfero. Stene so pobarvane z vodenimi barvami, strop pa krasijo lampijoni in posušeni bukovi listi.

Le Grand Rex

Francija je bila med prvo svetovno vojno poleg Hollywooda ena vodilnih filmskih velesil. V tisti ‘zlati dobi’ filma je nastal danes zgodovinski pariški kino – Le Grand Rex, zgrajen v slogu art deco. To je kino, ki je enako lep od zunaj kot od znotraj in ga pogosto imenujejo najbolj atmosferski kino v Franciji. Orkestrski del dvorane je imel 1300 sedežev, dodatnih 600 v medetaži in 1600 na balkonu. Nebesni svod iz jeklene pločevine je obešen na kovinski okvir, ki venča avditorij. Ljubitelji filma bi pogledali navzgor, da bi videli utripajoče zvezde in planete, oblikovane iz odsevnih kristalnih krogel, ki jih dopolnjujejo gibljive slike premikajočih se oblakov iz spodaj nameščenih projektorjev.

Electric Cinema

Electric Cinema se nahaja v Londonu v soseski Notting Hill in je eden najstarejših kinematografov v Veliki Britaniji. Z lahkoto bi ga lahko imenovali prvi kino v tej državi, ki je bil namenjen izključno filmom, saj so ga odprli davnega leta 1910. Electric Cinema z usnjenimi naslanjači in mizami s svetilkami deluje prav gosposko. Počutiš se, kot da si v jazz klubu.

Naloži več
Zapri