Začenja se festival stripa Tinta, ki že 11. leto zapored v ospredje postavlja sodobno stripovsko ustvarjalnost
Začenja se festival stripa Tinta, ki že 11. leto zapored v ospredje postavlja sodobno stripovsko ustvarjalnost

Začenja se festival stripa Tinta, ki že 11. leto zapored v ospredje postavlja sodobno stripovsko ustvarjalnost

Festival stripa Tinta že 11. leto zapored slavi raznolikost sodobne stripovske ustvarjalnosti. Prikazuje širok spekter gostujočih umetnikov in nudi vznemirljiv program dogodkov, ki se bodo med 9. in 13. oktobrom odvijali na različnih lokacijah po Ljubljani.

Letošnja edicija še posebej izpostavlja moč ženskih avtorskih glasov v stripu. Med nami bodo tri mednarodno priznane ustvarjalke z edinstvenimi poetikami, katerih dela so dostopna tudi v slovenščini: odlična kanadsko-srbska avtorica Nina Bunjevac, ena izmed najbolj prepoznavnih nemških stripark Anna Haifisch ter izvrstna belgijska umetnica Noémie Marsily. V gosteh bosta tudi priznana francoska stripovska mojstra svetovnega slovesa, izvrstni risar Grégory Panaccione in vrhunski stripovski scenarist Wilfrid Lupano. Predstavil se bo tudi zinovski festival Ukmukfukk, ki ga vodi pestra druščina mladih madžarskih umetnikov, ki igrivo presegajo meje različnih umetniških praks.

festival stipa Tinta nina-bunjevac
Nina Bunjevac
festival stipa Tinta anna-haifisch
Anna Haifisch

Festival letos širi svoj program

Festival letos širi svoj program z mednarodno konferenco projekta WOMCOM: Ženska moč v stripu, ki odpira razpravo o reprezentaciji žensk in pozicijah ustvarjalk na področju stripa ter predstavlja različne umetniške, skupnostne in aktivistične prakse, ki spodbujajo ustvarjalnost in solidarnost na regionalni in mednarodni stripovski sceni.

Posebej izpostavljamo nov mednarodni rezidenčni program, ki povezuje Ljubljano in francosko prestolnico stripa Angoulême. Oktobra bo v Ljubljani ustvarjal mladi, prodorni francoski stripar André Derainne, ki se bo predstavil tudi na festivalu.

festival stipa Tinta WOMCOM
WOMCOM
festival stipa Tinta noemi-marsily
Noemi Marsily

Nagrade in ostalo dogajanje

Kot vsako leto Tinta z bogatim dogajanjem nagovarja vse generacije stripovskih navdušencev. Letošnji program, poleg stripovskih razstav, ki so srčika festivala, prinaša pogovore, predavanja in delavnice gostujočih umetnikov ter pripovedovalske dogodke za otroke in družabne aktivnosti.

Festival se bo zaključil z že tradicionalnim stripovskim sejmom v Kinu Šiška in podelitvijo nagrad zlatirepec za najboljše domače stripe. Prvič pa bo podeljena tudi mednarodna nagrada Sophie Castille za najboljše stripovske prevode v slovenščino.

Vabljeni, da skupaj raziskujemo širna stripovska prostranstva in praznujemo vrhunske dosežke stripovske umetnosti!

Več o programu najdete tukaj.

festival stipa Tinta ukmukfukk
ukmukfukk
festival stipa Tinta panaccione-lupano
Panaccione Lupano
Naloži več
Zapri