V Mariboru je na ogled razstava ilustratorke Alje Horvat
V Mariboru je na ogled razstava ilustratorke Alje Horvat

V Mariboru je na ogled razstava
ilustratorke Alje Horvat

Oblikovalka in ilustratorka Alja Horvat se v UGM Šopu vse do 13. oktobra 2024 predstavlja s serijo ilustracij Idila. Mlado umetnico navdihujejo 60. in 70. leta prejšnjega stoletja, muzeji in narava, v kateri preprosto si in uživaš. Njene kompozicije za slike, oblačila in druge uporabne predmete so prepoznavne po vzorcih stiliziranih oblik cvetja in zelenja, ki dajejo občutek, da sta med njimi lahni vetrič in mehka, presevajoča svetloba.

Moč ženske

V njenih zunanjih ali notranjih prostorih pogosto stojijo, sedijo ali so zleknjene ženske. Ustvarja podobe različnih žensk, svetlolasih in temnolasih, temnopoltih in svetlopoltih, ter z njimi nevsiljivo spregovori o drugačnosti. Ženska je v sliki sama, v družbi drugih žensk, v paru z moškim, pogosto je z njo žival. V roki lahko poleg lončnice drži tudi knjigo ali mobilni telefon. V idiličnem okolju narave, vrtov ali v razkošnih sobanah s tapetami ali pregrinjali s cvetličnimi vzorci se zdi zazrta v svoj notranji svet in vprašamo se, ali je ta svet odsev zunanjega sveta ali pa je morda povsem drugačen.

O avtorici

Alja Horvat (1996, Maribor) je ilustratorka in grafična oblikovalka. Umetnost je že od nekdaj njena strast, leta 2018 pa se je odločila, da se je loti resneje. Večinoma ustvarja z grafično tablico Wacom Intous, obožuje pa tudi tradicionalno slikanje z oljem. Leta 2020 je sodelovala v Forbsovem izboru 30 pod 30 Umetnost & kultura, leta 2019 pa je prejela tudi nagrado Elle Style Award za mlade talente. Sodeluje s podjetji, kot so Barcaffe, Vichy, Renault, Urban Outfitters, Anthropologie, Disney idr.

Več o razstavi najdete na www.ugm.si.

Foto: Instagram (@aljahorvat)

Naloži več
Zapri