Prihaja BIG Design Ljubljana 2024, največji oblikovalski dogodek pri nas
Prihaja BIG Design Ljubljana 2024, največji oblikovalski dogodek pri nas

Prihaja BIG Design Ljubljana 2024, največji
oblikovalski dogodek pri nas

BIG Design Ljubljana je največji oblikovalski dogodek v Sloveniji. Tridnevni festival v srcu Ljubljane združuje oblikovalce v najbolj kreativni regiji na svetu. Z več kot 40 razstavljavci se letos festival vrača tja od koder izhaja. Na trge in ulice, med ljudi, ki so končni uporabniki produktov.

Dokazati želijo, da oblikovanje oziroma oblikovalski kosi niso v domeni ozkega kroga, temveč da izhajajo iz vsakodnevnih potreb in življenja ljudi. Pri oblikovanju – tako v modi kot v arhitekturi, avtomobilih ali pohištvu – je namreč nujno, da se naučimo in ozavestimo, kaj je lepo, kaj primerno in uporabno. Predvsem pa morajo tako oblikovalci kot naročniki izhajati iz zavedanja, kaj sodi v specifična prostor in čas, in kakšne posledice izbor pušča v okolju.

BIG Design Ljubljana 2024
BIG Design Ljubljana 2024

Mednarodni festival s svetovno priznani imeni

BIG Design Ljubljana je pod idejnim vodstvom in ustanoviteljem ter direktorjem Zavoda BIG Zmagom Novakom pridobil zaupanje stroke in mednarodne skupnosti oblikovalcev.

Biti del dogajanja, ki bo med 10. in 12. oktobrom pritegnilo pozornost v središču Ljubljane, je posebna čast – ne le za dobitnike prestižnih nagrad, temveč tudi za razstavljavce, obiskovalce, pa tudi za svetovno uveljavljena imena iz sveta oblikovanja, ki se festivala udeležujejo kot predavatelji.

V vsebinsko bogatem programu bo veliko pozornosti pritegnila Oblikovalska konferenca »Progress powered by design« z eminentnimi gosti:

  • Florian Seidl, direktor oblikovanja pri skupini Lavazza (I)
  • Matevž Popič, direktor oblikovanja pri Hisense Gorenje Europe (SLO)
  • Dr. Mezey Zoltan, generalni direktor Flaar Performance Sailing (HU)
  • Charlie Pommier, Pommier Furniture, (SRB)
  • Andreas Kurbos, Studiokurbos (DE)
  • Luka Stepan, SITO (SLO)

Oblikovalska konferenca bo v Mestni hiši v petek, 11. oktobra med 14. in 17. uro. Na debatah in forumih, ki so namenjeni zainteresirani javnosti, pa bodo debaterji iz različnih strok odpirali aktualna vprašanja, kot so Globalizacija in kulturna identiteta v oblikovanju ali npr. Umetna inteligenca v oblikovanju: pomoč ali zamenjava?

Florian Seidl, Lavazza
Florian Seidl, Lavazza
Matevž Popič, Hisense Gorenje Europe
Matevž Popič, Hisense Gorenje Europe
Mezey Zoltan, Flaar
Mezey Zoltan, Flaar
Charlie Pommier, Pommier Furniture
Charlie Pommier, Pommier Furniture
Andreas Kurbos, Studiokurbos
Andreas Kurbos, Studiokurbos
Luka Stepan, SITO
Luka Stepan, SITO

Podelitev prestižnih oblikovalskih nagrad

Uglednost dogodka BIG Design dokazujejo tudi prestižne BIG SEE nagrade. BIG SEE nagrade prispevajo k edinstvenim in originalnim ustvarjalnim dosežkom na področju arhitekture, notranjega oblikovanja, produktnega in modnega oblikovanja po vsem svetu. Letos je bilo prijavljenih skoraj 200 oblikovalskih projektov. Med njimi je 8-članska mednarodna strokovna komisija izbrala najboljše, ki prejmejo:

* BIG SEE Grand Prix Award, ki poudarja odličnost in inovativnost v arhitekturi in notranjem oblikovanju. Podelitev pomeni vrhunec festivala in bo potekala v Mestni hiši v petek, 11. oktobra ob 18. uri.
* BIG SEE Product Design Award za najboljše produktno oblikovanje.
* BIG SEE Nagrade za slovensko oblikovanje so pomembne za domače prodorne in inovativne oblikovalce. V sklopu podelitve v četrtek, 10. oktobra ob 17. uri, bodo v Mestni hiši podeljene nagrada za produktno oblikovanje, nagrada za interier, nagrada za modno oblikovanje, za arhitekturno oblikovanje in posebna nagrada za perspektivnega oblikovalca.

BIG Design Ljubljana 2024
BIG Design Ljubljana 2024

Razstava vrhunskega oblikovanja z oblikovalsko okuševalnico

Med 10. in 12. oktobrom se bodo ulice in trgi mestnega jedra Ljubljane spremenili v živahno galerijo na odprtem. Razstavljenih bo 40 oblikovalskih izdelkov, ki odražajo aktualne potrebe ljudi in napovedujejo trende. Razstavljavci prihajajo iz skupno 16 držav: Slovenije, Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, Makedonije, Italije, Španije, Francije, Avstrije, Nemčije, Poljske, Češke, pa tudi Finske, Bolgarije, Sirije in iz Gruzije.

Med razstavljenimi izdelki pa bodo svoje mesto našli pohištveni izdelki, obleke, kopalniško pohištvo, avtomobil, ozelenele stene in produkti za otroke ter še mnogi drugi izdelki različnih razsežnosti, namembnosti in iz različnih materialov.

Obiskovalci bodo lahko o posameznem izdelku več izvedeli neposredno od avtorjev, ki bodo prisotni na razstavi, ob večerih pa bo galerija na prostem dobila še večje razsežnosti z družabnim dogodkom Oblikovalska okuševalnica »Eat & Drink«.

Vsi dogodki v sklopu BIG Design Ljubljana 2024 so brezplačni. Več o letošnjem programu najdete tukaj.

Foto: arhiv organizatorja, Zavod BIG

Naloži več
Zapri