Ememem je umetnik, ki ulične razpoke spreminja v mozaične umetnine
Ememem je umetnik, ki ulične razpoke spreminja v mozaične umetnine

Ememem je umetnik, ki ulične razpoke
spreminja v mozaične umetnine

Umetniki ulične umetnosti so že dolgo navajeni, da lahko ulice postanejo najlepša platna. Vendar pa obstajajo umetniki, ki nas vedno znova presenetijo s svojo briljantnostjo. Ememem je eden izmed njih.

Ta sodobni francoski umetnik je znan po svojem delu v tehniki, ki jo je poimenoval “flacking“. Ememem, ki je rojen in odraščal v Lyonu, uporablja ulice kot svoje platno. Tako ustvarja unikatne umetnine, ki poškodovane tlake, luknje v asfaltu in razpoke na zgradbah spremenijo v pisane mozaike.

Flacking

Sam izraz “flacking” izhaja iz francoske besede “flaque” (luža), ki simbolizira umetniško prakso popravljanja in vračanja življenja poškodovanim delom mesta. Emememovo delo spominja na tradicionalno japonsko tehniko kintsugi, ki praznuje poškodbe tako, da jih popravlja, s poudarkom na lepoti brazgotin. Tehnika »flacking« predstavlja poseg v urbani prostor, njeno jedro pa je zapolnjevanje poškodovanih površin s pisanimi kosi keramike, ploščic ali stekla.

Urejanje mesta skozi umetnost

V njegovem delu je še posebej zanimiv koncept »popravljanja« mesta skozi umetnost. Ememem luknje na cestah in pločnikih, ki pogosto simbolizirajo zanemarjenost in propadanje, spreminja v umetniška dela, ki jim dodajajo lepoto in vrednost.

Emememova dela so znana po svoji igrivosti, estetiki in sposobnosti spreminjanja vsakdanjih, pogosto zapostavljenih urbanih površin v majhne umetniške galerije na prostem.

Neznana identiteta

Emememova identiteta ni znana, kar dodaja njegovemu delu pridih skrivnostnosti. Kljub njegovi anonimnosti so njegova dela priznana po vsej Evropi in so razstavljena na prestižnih dogodkih, kot sta Paris Art Fair in Urban Art Fair. Njegove »zaplate« na pločnikih simbolizirajo zlitje sodobnega uličnega izraza in starodavnih umetniških tradicij, osvetljujejo rane mestnega tkiva in ustvarjajo umetnost, ki združuje preteklost in sedanjost na najbolj nepričakovanih mestih.

Njegova dela smo si pred kratkim lahko ogledali v Beogradu, lani pa je ta “pločnikarski kirurg” obiskal tudi Zagreb. V okviru projekta OKOLO je »popravil« pločnik v hotelu Jägerhorn.

Naloži več
Zapri