V Mariboru se odvija 9. festival fotografije, ki odpira spregledane družbenopolitične tematike
V Mariboru se odvija 9. festival fotografije, ki odpira spregledane družbenopolitične tematike

V Mariboru se odvija 9. festival fotografije, ki odpira spregledane družbenopolitične tematike

9. fotografski festival v Mariboru, ki ga organizira Maribor Photoclub, je vidni kulturni dogodek, ki slavi umetnost fotografije. Festival, ki se odvija do 30. septembra 2024, želi ustvariti platformo za lokalne in mednarodne fotografe, ki bo predstavila svoja dela in sodelovala v razpravah o sodobni fotografiji. Na kar 16. razstaviščih bodo gledalci soočali s pomembnimi a zapostavljenimi tematikami naše družbe, ter se o njih pogovarjali. Tema festivala je namreč Mrtvi kot in odpira vprašanja o (ne)zavedanju obstoja zapostavljenih, velikokrat spregledanih tematik in individualističnih ali družbenopolitičnih, diskriminatornih problematik.

Razkrivanje nevidnega

Na festivalu je raznolika paleta razstav, delavnic, umetniških pogovorov in javnih razprav. Tema letošnjega festivala se vrti okoli “mrtvega kota”, ki spodbuja umetnike, da raziskujejo, kako lahko fotografija vzpostavi dialog o (ne)zavedanju obstoja zapostavljenih, velikokrat spregledanih tematik in individualističnih ali družbeno-političnih, diskriminatornih problematik, o katerih je potrebno govoriti. V figurativnem smislu se razstave obračajo nazaj in gledajo v mrtvi kot sodobne družbe, s čimer prek premišljenih, ter konceptualno močnih vizualnih sporočil razkrivajo nevidno.

Različne galerije po Mariboru, vključno z uglednimi kulturnimi ustanovami, kot sta Univerzitetna knjižnica Maribor in Pokrajinski muzej, bodo gostile te razstave, ki bodo obiskovalcem ponudile priložnost, da s fotografijo doživijo različne perspektive o umetnosti pripovedovanja. Glavni del festivalnega programa s temo Mrtvega kota, bo razširil tudi spremljevalni program fotografskih razstav v dodatnih osmih razstaviščih, ki se na glavni del tematsko ne bo nanašal.

Razstavljalci

Kot razstavljajoči fotografi sodelujejo Andrej Perko, Branimir Ritonja, Jan Horvat, Maja Prgomet, Marko Pak, Matevž Čebašek, mladi fotografi iz Canonovega programa (Ne)vidni, Rudi Uran in Sandra Požun. Vodstva bodo potekala po razstavah: Matevž Čebašek – V gorah sonce sije, Sinagoga, Marko Pak – Palimpseste, Galerija DLUM, (Ne)vidni – Galerija Media Nox in Maja Prgomet – Niso se ustavile, Fotogalerija STOLP.

Festival Maribor Photograph je več kot le umetniško praznovanje; to je stičišče za fotografe, kustose in navdušence. Ponuja priložnosti za mreženje, izobraževanje in sodelovanje, z delavnicami, namenjenimi odpravljanju spretnosti tako ljubiteljskih kot profesionalnih fotografov. 9. izdaja festivala obljublja, da bo bogata izkušnja za vse, ki jih zanima vizualno pripovedovanje, od novincev do sezonskih strokovnjakov.

Foto: Instagram (@festival.fotografije.maribor)

Naloži več
Zapri