Frida Kahlo je živela tukaj: Peljemo vas na virtualni ogled Case Azul
Frida Kahlo je živela tukaj: Peljemo vas na virtualni ogled Case Azul

Frida Kahlo je živela tukaj: Peljemo vas
na virtualni ogled Case Azul

Frida Kahlo se je z živahnimi slikami, ki so hkrati nosile neizrekljivo bolečino in tih odpor, zapisala v zgodovino umetnosti kot ena najpomembnejših predstavnic latinskoameriškega slikarstva in predvsem nadrealizma, v okviru katerega je ustvarjala. Eden od templjev njene ustvarjalnosti je kraj, kjer je nekoč živela – Casa Azul, torej Modra hiša.

Edinstven muzej

Poleg tega, da je v Casi Azul preživela leta svojega življenja, je Frida v njej našla oazo, kjer je gojila svoje ustvarjalne vizije. Ta hiša z značilno modro fasado je danes muzej, posvečen življenju in delu mehiške umetnice. Vstop v njene prostore je potovanje v svet znane umetnosti, edinstven svet, ki ga je zgradila proti lastnim pravilom in prepričanjem.

Strast do umetnosti

Spalnica izžareva osebnost te velike umetnice – še vedno lahko vidite njene slikarske pripomočke, pa tudi osebne predmete, ki odražajo strast Fride Kahlo do umetnosti, Mehike in življenja. Vrt, ki obdaja Caso Azul, je le še eden izmed mnogih čarobnih kotičkov, ki vzbujajo mir in kažejo na motive iz narave, v katerih je Frida pogosto našla navdih.

Bolečina kot moč

Vendar pa Casa Azul ni le prostor za občudovanje slikarskih dosežkov Fride Kahlo. Odkriti je mogoče tudi bolečo plat Fridinega življenja. Invalidski voziček, na katerem je Frida Kahlo preživela zadnja leta svojega življenja, je priča njenega boja s telesno bolečino, s katero je živela vsak dan po hudi nesreči. S prehodom skozi Caso Azul obiskovalci dobijo globlji vpogled v kompleksnost lika (in dela) Fride Kahlo – njen pogum, strast, a tudi ranljivost.

Dokler ne rezerviramo letalskih kart za Mehiko, si Caso Azul lahko ogledamo virtualno – tako preko fotografij kot s pomočjo platforme Google Arts & Culture, ki omogoča digitalni obisk živahnega muzeja.

*Članek je prevzet s portala Journal.rs.

Foto: Instagram (@museofridakahlo, @monsieur_morgan_, @img_mercedes.jpg, @lunacancan, @35mm.beverly)

Naloži več
Zapri