Obiščite fotografsko razstavo mojstra pokrajinske fotografije Jake Ivančiča
Obiščite fotografsko razstavo mojstra pokrajinske fotografije Jake Ivančiča

Obiščite fotografsko razstavo mojstra
pokrajinske fotografije Jake Ivančiča

Med 28. junijem in 1. septembrom 2024 bo domačim, in v poletnih mesecih številnim tujim obiskovalcem, v Palaciju in Stanovski dvorani Ljubljanskega gradu na ogled triindvajset izjemnih posnetkov z vseh koncev Slovenije, ki jih je v svoj objektiv ujel fotograf Jaka Ivančič. Razstava »Slovenija: Simfonija razgledov« je nastala v sodelovanju z National Geographicom Slovenije.

jaka invačič razstava

Mojstrstvo pokrajinske fotografije

Ljubljanski grad že nekaj let zapored v osrednjih poletnih mesecih v Stanovski dvorani in Palaciju gosti fotografske razstave. Letošnja ponuja priložnost, da se poleg domačih, tudi številni tuji obiskovalci osrednje turistične točke v mestu – Ljubljanskega gradu – seznanijo z lepotami Slovenije, kot je npr. fotografija zasneženega Blejskega jezera s sončnim vzhodom v daljavi. Kustos razstave, naš mednarodno uveljavljeni fotograf Arne Hodalič pravi, da je fotografiranje pokrajine za fotografa ena najtežjih nalog. Zanj je potrebnega veliko, pravzaprav ogromno časa, saj so pokrajinske fotografije odvisne predvsem od svetlobe, vremenskih razmer v trenutku fotografiranja, letnega časa, pa tudi od kraja, s katerega je fotografija posneta, in še marsičesa, kar se včasih zgodi, včasih pa tudi ne.

jaka invačič razstava

Trenutek, ko se zlijeta znanje in sreča

Jaka Ivančič je mojster prav tega … Biti ob pravem času na pravem kraju. Ko vidimo njegove fotografije, se pogosto vprašamo: »Le kako mu je to uspelo?« Da se zloži toliko neznank, kot jih potrebujemo za izvrstno pokrajinsko fotografijo, mora fotograf imeti veliko sreče, obenem pa neskončno veliko potrpežljivosti, predanosti, nadarjenosti, znanja in navsezadnje tudi časa ter energije, ki ju je pripravljen vložiti včasih v eno samo fotografijo. Vse te elemente vsebujejo Ivančičeve fotografije, ki si jih bo mogoče ogledati v Palaciju in Stanovski dvorani Ljubljanskega gradu.

jaka invačič razstava

O fotografu

Ivančičeve fotografije se pojavljajo v številnih katalogih, plakatih in drugih promocijskih publikacijah Slovenske turistične organizacije in posameznih občin. Uvrščen je bil na Top 10 slovenskih Instagram fotografov 2016, 2017, 2018 (na 1. mestu), 2019 in 2020. S samostojno razstavo Salted With Love na temo kulinaričnih dobrot Istre in Krasa je je bil javnosti predstavljen na svetovni razstavi Expo v Milanu 2015 v slovenskem paviljonu. Avgusta 2018 je bila njegova fotografija uvrščena na seznam najboljših pokrajinskih fotografij leta 2018 na National Geographicu. Dve leti zapored (2018 in 2019) je bil uvrščen na Oneeyland Worlds Top 10 krajinskih fotografov, leta 2019 pa je bil imenovan med zmagovalce prestižne nagrade IPA (International photo Awards).

jaka invačič razstava

Foto: Jaka Ivančič

Naloži več
Zapri