Kranj Foto Fest: Fotografske razstave, ki nagovarjajo družbene izzive
Kranj Foto Fest: Fotografske razstave, ki nagovarjajo družbene izzive

Kranj Foto Fest: Fotografske razstave, ki
nagovarjajo družbene izzive

Kranj Foto Fest, eden najpomembnejših festivalov fotografske umetnosti v regiji, se vrača s svojo četrto edicijo, ki bo potekala  do 28. septembra 2024. Festival, ki združuje številne mednarodno priznane in domače fotografe, bo obiskovalcem ponudil bogat program razstav, delavnic, predavanj in pogovorov. Novost letošnjega festivala je, da je udeležba na festivalu brezplačna, prav tako imajo vse razstave in dogodki prost vstop, razen dveh delavnic.

kranj foto fest 2024

Kolektivni odziv

Osrednja tema letošnjega festivala je Kolektivni odziv – ideja, ki se je utrnila ustvarjalcem festivala po javnem razpisu in se razvila med pripravami na letošnjo edicijo festivala. Soustanoviteljica in direktorica festivala, Fernanda Prado Verčič, je ob letošnji temi dejala: »Za javni razpis razstav leta 2024 smo se drzno odločili, da umaknemo tematske omejitve, kar se je izkazalo za osvobajajoče. Prejeli smo mnogo kolektivnih del ali del parov. Obenem smo v Sloveniji in tujini opazili nenaden pojav kolektivov, skupin in združenj različnih generacij ter jih, časom primerno, povabili k sodelovanju na okrogli mizi med otvoritvenim tednom festivala. Morda je prav fotografski festival sam po sebi en velik kolektiv. Ta seveda v svojem obsegu obstaja za čas festivala, vsekakor pa je kolektiv organizatorjev, producentov in kuratorjev tisti, ki ostaja.«

kranj foto fest 2024

Zmagovalni fotografski dueti

Med kolektivni deli je tudi zmagovalni duo, ki ga sestavljata Ana Zibelnik in Jakob Ganslmeier in ga je žirija posebej pohvalila zaradi njune sposobnosti, da predstavita večdimenzionalnost kolektivne odpornosti, ki jo trenutno spodkopava polarizacija družbe. Poleg njiju je žirija za razstavo na festivalu izbrala še dva dueta, to sta Valentina Piccinni (IT) & Jean-Marc Caimi (FR) in Marieke van der Velden & Philip Brink (NL), ki bosta prisotna tudi na festivalu v Kranju.

Letošnji zmagovalci so bili izbrani med številnimi prijavljenimi deli, ki so prispela z vsega sveta. Na brezplačni javni razpis je prispelo 1.014 prispevkov fotografov skoraj 100 različnih narodnosti s šestih celin. Žirija je nagradila 20 projektov, od tega enega zmagovalca in devetnajst umetnikov v ožjem izboru (kar trije med njimi nastopajo v duetu). Letošnje leto je še posebej uspešno za slovenske fotografe, saj sta zmagovalca Ana Zibelnik in Jakob Granslmeier, poleg tega pa sta dva slovenska fotografa tudi v ožjem izboru, in sicer Blaž Gutman in Jaka Teršek. Razstave si lahko ogledate na festivalu Kranj Foto Fest 2024, ki bo več kot mesec dni na ogled na različnih lokacijah v Kranju in Ljubljani, prvič pa tudi v Kinu Šiška.

kranj foto fest 2024

Razstave, ki nagovarjajo družbene izzive

Osrednja tema letošnjega festivala je torej Kolektivni odziv, ki raziskuje, kako se posamezniki in skupnosti odzivajo na sodobne izzive. Ena izmed osrednjih razstav bo Prelomnica, ki jo pripravljata fotografa Ana Zibelnik in Jakob Ganslmeierzmagovalca javnega razpisa Kranj Foto Fest 2024. Razstava raziskuje psihološke učinke ekološke tesnobe in družbene polarizacije, še posebej med mladimi. Razstava presega dokumentiranje fizičnih posledic podnebnih sprememb in se osredotoča na globlje družbene in psihološke razsežnosti.

Med izbranimi razstavami so tudi projekti iz ožjega izbora javnega razpisa, ki vključujejo dela naslednjih avtorjev: Marta Bogdańska (PL), Jordi Ruiz Cirera (ES), Luciana Demichelis (AR), Amin Yousefi (IR), Marcel Top (BE), Ismail Ferdous (BD), Diambra Mariani (IT) in drugih. Ti avtorji bodo svoje projekte predstavili na različnih lokacijah po Kranju in Ljubljani, kar bo omogočilo širok dostop do vrhunskih fotografskih del.

kranj foto fest 2024

Posebne razstave in dogodki

Kranj Foto Fest je letos povabil domači kolektiv Kela, da za letošnjo edicijo pripravi eno od razstav, pri čemer so imeli popolno ustvarjalno svobodo. Z razstavo Sestav raziskujejo prehajanje umetniškega dela med člani kolektiva. Njihov pristop vključuje odvzemanje, dodajanje in redefiniranje materialov, kar ustvarja edinstveno in dinamično umetniško delo. Kolektiv Kela so: Peter Fettich, Urška Preis, Lana Požlep, Sara Rman, Luka Prijatelj, Vita Tušek, Urška Savič, Iva Suhadolnik Gregorin, Ronja Hage Tange, Peter Rauch.

Delavnice in predavanja

V uvodnem tednu bo festival ponudil dve delavnici in predavanja ter vodene oglede razstav skupaj z umetniki. Med otvoritvenim tednom bodo imeli obiskovalci edinstveno priložnost, da spoznajo fotografe, ki so avtorji festivalskih razstav. Vodeni ogledi nudijo redko priložnost, da nam umetniki sami povedo več o svojih ustvarjalnih procesih in namenih, kar omogoča tudi bolj poglobljeno razumevanje njihovega dela.

Poleg delavnic bodo 23. in 24. avgusta potekala tudi številna predavanja in pogovori, ki so brezplačno odprti za javnost. Pridružite se lahko v živo ali spremljate prenos predavanj v živo preko YouTube kanala @KranjFotoFest.

V sklopu festivala bo odprta tudi pop-up knjigarna v organizaciji Galerije Fotografije. Na voljo bodo zanimive fotografske publikacije gostov festivala, kot so knjige Marte Bogdánske, Kiane Hayeri in novosti založbe Blow Up Press. Podjetje Leica, glavni pokrovitelj festivala, in podjetje Fotoformat pa bosta predstavila najnovejšo fotografsko opremo, ki jo bodo obiskovalci lahko tudi preizkusili.

Več o Kranj Foto Festivalu najdete na kranjfotofest.org.

Foto: Jasmin Agovic, Primož Pičulin,

Naloži več
Zapri